Creatieve berichten over quilten

Een grote opdracht deel 3: het afwerken en het eindresultaat.

Verder en verder ging ik met quilten bij de grote opdracht: totdat alle drie de quiltjes vol met steekjes en effecten zaten, ook bij het gat/de ronding.


Door daar wat intensiever te quilten, blijf de rand van de ronding mooi strak.


Bij het uit de vrije hand quilten met de BSR op de BERNINA 770QE zorg ik er wel voor dat het ‘apparaat’ van de BSR altijd stof onder zich ‘ziet’: er zit een detector onder. Mocht er geen stof zichtbaar zijn voor het apparaat, dan maakt hij geen steekjes. Dus af en toe de sandwich/quilt draaien is belangrijk.


Op de witte achtergrondstof heb ik met een gemêleerde wit/ecru katoenen machine quiltgaren gequilt, op de ‘planeten’ gaat dat kleur op kleur.


Als alles gequilt is, zet ik een mooie achterkantstof tegen de quilts aan. Hier zie je dat ik dat bij het linker quiltje al gedaan heb. Deze achterkantstof moet op bepaalde plaatsen vastgezet worden om te voorkomen dat hij gaat lubberen. Dus nog wat extra (kleur op kleur) quilten. Je ziet dat ik ook al knoopjes op alle gekrulde uiteinden van de zwarte steeltjes heb genaaid, en alle 3D blaadjes met een paar steekjes vastgezet bij de punten: afhechtingen daarvan zie je straks niet meer, vanwege die extra achterkantstof.


Dan moet bij het middelste quiltje en opening gemaakt worden in de extra achterkantstof voor het gat. Ik heb die veel kleiner geknipt dan de opening moet zijn = naadtoeslag.


Deze naadtoeslag knip ik op korte afstanden in, en vouw hem om naar binnen, om zo een mooie zoom te maken aan de achterkant/binnenkant.


En ook bij het middelste en rechter quiltje heb ik naderhand nog gequilt, om de extra achterkantstof deels vast te zetten. Nu kun je dat langs de zwarte lijnen doen (in the ditch), maar af en toe heb ik dat met metaalgaren in bijpassende kleuren, binnenin de veermotieven gedaan: geeft weer een bijzonder effect.


De zwarte ‘planeet’ krijgt ook mooi quiltwerk: met goudkleurig metaalgaren ‘pebbles’ gequilt, zodat het net kraters lijken.


Als alles extra gequilt is, kunnen de randen afgewerkt worden. Ik doe dat deze keer door alle lagen op elkaar vast te zetten met de satijnsteek, in bijpassende kleuren langs de kanten. Het gaat er bij deze quilt om dat alles een ‘open’ effect moest hebben, dus geen afwerkranden. Bovendien moeten de taferelen/voorstellingen optisch gezien door lopen ook al komt er een kleine ruimte tussen de quiltjes. En dat effect is beter als de rand niet al te breed/druk is. Van alle drie de quiltjes is de onderkant gesneden in een golvend patroon; dat staat speelser en natuurlijker.


Details van het quiltwerk en de knoopjes die aan het einde van een krul gezet zijn, waarna ik om elk knoopje 7 Hotfix steentjes in kleur heb opgezet.


Nog een detail van het quiltwerk, zowel met siersteken (gekleurde vlakken), als vrij quilten = veren en pebbles op het witte gedeelte/achtergrond, de knoopjes met de Hotfix steentjes er omheen en 3D blaadje.


En dit is het eindresultaat: de drie quiltjes hangen even bij mij, om ze te fotograferen en tijdelijk ‘op te bergen’ totdat de opdrachtgeefster ze komt halen. Over alle planeten zijn totaal meer dan 1.000 Hotfix steentjes vastgezet, kleur op kleur en bij de zwarte ‘planeet’ alleen goudkleur.


Weet je nog hoe de begin schets/tekening er uitzag? Redelijk aan het plan gehouden, toch? Dat is wat de opdrachtgeefster heeft gezien, en af en toe een foto van de vorderingen…


Die zwarte planeet lijkt in de opening te zweven… magie? Nee hoor: ik heb hem op de achterkant verbonden met de ronding/rand van de opening van de quilt dmv. heel dun nylon garen. Dat is bijna onzichtbaar. Op deze foto kun je het duidelijk zien zitten.


Als je van opzij, tegen de quilts aankijkt, zie je goed het 3D effect van de blaadjes.


Nog een detail dan…


En op de achterkant eens geen label, maar met permanente pen de tekst en mijn naam/jaartal, speels opgezet. De leuke bloemetjes stof is de extra achterkant.


Natuurlijk is het werkstuk pas echt af, als ik mijn signatuur op links onder, voorop de quilt plaats. Dan weet de opdrachtgeefster dat ze met een door mij originele ontworpen quilt(s) te maken heeft.

Het heeft vele maanden geduurd voordat deze opdracht klaar was. Niet alleen vanwege de hoeveelheid werk, maar ook omdat er ‘tussendoor’ nog veel ander werk op me lag (en ligt) te wachten. Fijn dat hij klaar is, dan kan de opdrachtgeefster hem op z’n plek hangen….

Snel door naar de volgende opdracht!

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

Wil jij ook zo’n persoonlijke opdracht door mij laten uitvoeren? Mail me dan via sylvia@sylviasartquilts.nl.

*Alle gegevens betreft dit project valt onder copyright/mijn ontwerp wordt alleen op deze Blog getoond om andere ‘vrije’ quiltsters het proces te laten zien.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Sylvia Kaptein

  Dank je, Marthe. Een goede tip:  “DURVEN en vooral heel, heel veel OEFENEN”. Als je geen workshop(s) volgt, kun je je eigen weg inslaan. Volg je wel workshop(s), leer daar van en kijk wat je bevalt van de techniek(en) die je bijgebracht worden. Haal daar uit wat je kunt gebruiken en zoek je eigen manier van werken. Dat heb ik altijd al gedaan. Uitproberen door veel ‘fouten’ te maken, alle proefstukjes bewaren in een map/archief en op die manier ontdekken wat er mogelijk is.

   

 • Shirley Jacobs

  Sylvia wat een prachtig drieluik heb je gemaakt, zulke mooie details en zo kleurrijk, daar zal de opdrachtgever zeker blij mee zijn, wat een vakwerk.  En super zoals je alles laat zien en uitlegt, heel leerzaam en inspirationeel!

 • Ria Tiedink

  Wat een geweldige quilt is dit weer. Fantastisch. En zo mooi gequilt. Proficiat met het resultaat.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam