Creatieve berichten over quilten

Terugkijken in het kader van het Jubileumjaar van BERNINA

Zo vlak voor het einde van dit Jubileumjaar van BERNINA keek ik zojuist terug naar wat ik allemaal voor de Blog geschreven en gemaakt heb. Meer dan drie jaar schrijf ik voor de BERNINA Blog, en ben sinds het begin daarvan bezig met werken op diverse BERNINA naai-, borduur- en lockmachines. 

Vanaf mijn 17e heb ik met allerlei soorten/merken gewerkt, en ook af en toe met een BERNINA naaimachine, maar pas sinds het schrijven op de Blog ben ik me daar intensiever mee bezig gaan houden. En wat een verrassing iedere keer, vanwege de vele mogelijkheden per machine en de leuke werkstukken die je daarop kunt maken.


Zodra ik een machine binnen krijg, zoals de BERNINA 770QE, pluis ik hem helemaal uit: ik werk het handboek helemaal door, maak proeflapjes of volledige stekenboeken, om te zien wat de mogelijkheden zijn. En dan nog verrast zo’n machine je af en toe op een aangename manier.


Ik maak voorbeelden voor workshops, maar ook projecten in opdracht, oa. met de BSR: daar moest ik eerst erg aan wennen, omdat ik gewend was helemaal uit de vrije hand te werken. Maar ik moet zeggen: op een bepaald moment kreeg ik een ‘klik’ en wil nu niets anders meer dan met de BSR werken, als ik met Freemotion Quilten bezig ben. En dat is heel veel…


Ook het machinaal borduren, met de Borduurmodule op de B770QE, heb ik goed onder de knie. Natuurlijk moet je daar ook mee om leren gaan, en zeker ook met de BERNINA Borduursoftware V8, die ik volledig uitpluis en uitwerk. Maar wat is dat leuk; machinaal borduren in quilts zetten, of op kleding. Of een kussen maken in combinatie met Freemotion Quilten via de BSR… heel veel ideeën en eindeloze mogelijkheden!


Maar wat ik nog het meest bijzonder vind, is dat ik mocht gaan werken op de BERNINA Overlock 1300MDC: mijn eerste lockmachine ooit. Als je uit de ‘quiltwereld’ komt, heb je even tijd nodig het gebruik van om zo’n machine onder de knie te krijgen, maar gelukkig lukte dat prima. Nu gebruik ik deze machine zelfs om patchwork lapjes (vierkantjes) snel aan elkaar te zetten, waarbij ik soms de locksteek bovenop laat zitten voor een bijzonder effect. Ook om kleding te maken, vooral met rekbare stoffen, is deze machine onmisbaar: voordat ik hiermee kon werken heb ik dat nog nooit gedaan. Gelukkig heb ik drie kleindochters voor wie ik regelmatig iets moois kan maken.

Inmiddels heb ik er al heel wat jaartjes van patchwork, quilten, appliqueren, kleding maken, (machinaal) borduren en veel meer handwerktechnieken op zitten, maar ik hoop nog heel lang met de BERNINA machines door te kunnen gaan en alles wat ik ontwerp, uitprobeer, projecten van maak, op de BERNINA Blog te zetten. Er valt nog zoveel te ontdekken!


Komend jaar staat er wat mij betreft weer heel wat op het programma voor de BERNINA Blog:

*Verder gaan met uit uitpluizen/uitzoeken van verschillende functies in V8, de BERNINA Borduursoftware,
*Starten met projecten van de speciale BERNINA Borduursoftware DesignWorks, zoals Cutworks, Paintworks en Crystalworks
*Werken met spijkerstof en daar een project (quilten en machinaal borduren) van maken
*Werken aan een BOW (Block of the Week) project uit Australië, die ik op mijn eigen manier ga maken
*Quilts maken naar eigen ontwerp (op de foto hierboven zie je al een stukje van een machinaal borduurmotief dat daarin gaat komen)
*Paper piecing quilts maken nav. patronen van Judy Niemeyer
*Kruissteek borduurwerken in quilts ed. zetten
*De laatste maand (afwerking en in elkaar zetten) van het Crazy Crystals Mystery Project 2018 in januari 2019 zetten
*Verjaardags cadeautjes maken – klein en groot – met allerlei technieken
*En nog veel, heel veel meer! Want ik blijf ontwerpen met stoffen, garens en technieken.

Mocht je een onderwerp behandeld willen hebben – of dat nu een techniek is, iets uit de software V8 of een (quilt- of kleding)project, dan kun je me mailen via sylvia@sylviasartquilts.nl. Alles komt bij mij op een to-do lijst, zodat ik het wellicht een ‘volgende’ keer in de Blog kan uitwerken, zodat iedereen er wat aan heeft.

Dank BERNINA voor deze Blog, dank lezeressen en lezers voor je enthousiasme voor alles wat ik tot nu toe op de BERNINA Blog gezet heb. Kijk je ook in 2019 weer met me mee?

Fijne jaarwisseling alvast!
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

PS: geweldig dat ALLES wat geschreven is op deze BERNINA Blog blijft staan, zelfs berichten van jaren geleden. Je kunt dit altijd terugkijken als je meer wilt weten over een bepaalde techniek, het werken met een machine of het maken van projecten. Bij ‘zoeken’ type je het onderwerp waar je wat van wilt weten waarna een rij van blogartikelen verschijnt, van diverse experts. 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • miss

    In Belgie ging het er enigszins anders aan toe.Ik ben opgegroeid met Bernina! In ons dorp kon je Bernina kopen bij de juwelier en dat deden ze dan ook massaal;zo net na de tweede wereldoorlog werd er nog veel zelf gemaakt en een goeie naaimachine stond dan ook in elk huisgezin.Langzaam maakte de Singer plaats voor Bernina.Jammer dat het aanbod in de scholen meestal Pfaff was;ik kan niet goed tegen het lawaai en (vocht indien nodig)voor de enige Bernina die in het regentaat te Brugge aanwezig was.Gelukkig hadden de Bernina’s een totaal ander spoeltje nodig en die bracht ik mee van thuis.Probleem opgelost.

     

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam