Creatieve berichten over borduren

Les 98: Vogelborduurwerk afwerken bij bestaand borduurwerk

Als je terugkijkt naar Les 96 en Les 97, dan weet je dat ik bezig ben met het maken van machinaal borduurwerk via V8 en de B770QE/borduurmodule, om mijn eigen borduurwerk aan te passen aan handborduurwerk van mijn opdrachtgeefster. De vorderingen daarvan geef ik je hierbij door.


Het ingespannen versteviging en de ‘zwevende’ materialen zijn voorzien van een rijgsteek rondom, waarna het borduren van de voorstelling zelf kon beginnen. Via het scherm van de B770QE kun je alles goed volgen. De eerste kleur wordt gemaakt..

Waarom materiaal laten zweven? Om te voorkomen dat er al te diepe ‘indrukken’ in het materiaal achterblijft. De versteviging span ik altijd in de ring, maar alles wat daarbovenop komt – of dat nu alleen stof en bv. wateroplosbaar vlies is, of een quiltsandwich – leg ik er los bovenop. Dan laat ik dus wel altijd een rijgsteek ruim om het te borduren gedeelte zetten om alle lagen bij elkaar te houden. 

Die indrukken die achterblijven op materiaal dat je inspant kan soms dmv. water uit de plantenspuit verwijderd worden. Het nadeel daarvan vind ik dat je werk dan nat wordt, en kleuren/gebruikte materialen door kunnen lopen.
Sommigen gaan alles strijken, maar als je werkt met materiaal dat eigenlijk niet gestreken mag worden, of op hele lage temperaturen, heeft dit weinig effect. Zelf strijk ik zo min mogelijk, omdat je de vezels van materiaal dicht zet en kunt beschadigen.
Het is maar net wat je gewend bent, en waar je de beste resultaten mee behaalt….


Uiteindelijk worden alle andere kleuren ook geborduurd. Het gaat tot nu toe perfect: het feit dat ik Heat’n Bond Lite achter de Jobelan borduurstof heb gestreken zorgt ervoor dat er geen verstoringen qua plooien of trekken van de stof optreden. Bij dit borduurmotief is het handig dat de ontwerpers gekozen hebben om alle ‘sprongsteken’ te verwerken als stiksteken in de vorm van de nog te maken objecten, zodat je niets af hoeft te knippen als je bij de B770QE hebt gekozen voor de Knipfunctie. De overstapgebieden van het ene object naar het andere geven al de vorm van de komende objecten aan, en worden daardoor volledig bedekt. Je ziet bv. de vogel in zijn basisvorm al staan…


Het totaalplaatje is prachtig: de kleuren zijn goed, en over het algemeen is alles strak gemaakt. Maar toch wil ik het altijd gladder/strakker hebben, zonder verstoringen.


Opspannen van borduurwerk: Ik haal hierna de rijgsteken weg, laat de VOLLEDIGE stabilizer achter het werk zitten en span alles net zo op als bij het handborduurwerk (zie vorige lessen). Deze drie lagen worden straks direct bij de quiltsandwich gebruikt.

Dat de stabilizer achter de borduurstof met Heat’n Bond Lite blijft zitten is omdat de lijm van Heat’n Bond Lite een beetje kan plakken, en dan liever op de stabilizer dan op een tussenvulling bij de quilt. Strijken met een strijkbout/hitte is dan echt niet meer ter sprake, omdat de kans bestaat dat je eventuele kreukels direct vaststrijkt zonder dat je de mogelijkheid hebt om ze glad te leggen, als dat nodig is. Want door strijken wordt de lijm geactiveerd. Dat is dan een beetje het nadeel van werken met Heat’n Bond Lite, maar vandaar ook dat ik alles opspan. Zo is het belangrijk om vantevoren te kijken wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde manier van werken.

Nog een reden om NIET strijken maar opspannen: de borduursteken blijven hun hoogte houden, hun relïef en ook hun glans. Door strijken kan alles plat gemaakt worden en zeker bij het te heet strijken van Rayon of Polyester kan alles gaan verkleuren. Dus: spannen en een nacht/dag laten zitten = droogblocken. Bij meer verstoringen/kreukels of plooien, of in elkaar getrokken borduurwerk kun je wat vocht verstuiven over het werk (maar het mag niet door en door nat worden) met een plantenspuit en dan ook het opgespannen werk een nacht/dag laten zitten = natblocken.

En ook de gaatjes van de rijgsteken die in het begin om het geheel gemaakt zijn, verdwijnen zo allemaal. Het zou jammer zijn als je die bleef zien: dat is bij sommige materialen meer het geval, en bij anderen helemaal niet. Controleer dit wel vantevoren!

Uiteindelijk worden van dit borduurwerk met vogels 2 ‘gewoon’ en 2 ‘in spiegelbeeld’ gemaakt, om 4 van deze exemplaren in een quilt te kunnen verwerken. Maar dat is voor een andere keer, dat ik ‘buiten’ de Lessen van V8 laat zien. Want al gaat het bij het machinaal borduren ook om de praktijk, oftewel het uitvoeren van een borduurwerk, hoe ik iets in een quilt zet is ‘andere’ materie.

De volgende V8 les wordt weer een nieuw onderwerp. Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam