Creatieve berichten over quilten

Fee en vogels, samen in een quilt – deel 1

Opdracht om kruissteekborduurwerk (handwerk) met de door mij laatst geborduurde vogels op bloemen (zie BERNINA Blogbericht van 7 maart jl – Les 98: Vogelborduurwerk afwerken bij bestaand borduurwerk ) samen te voegen in een quilt. Daar ben ik nu aan begonnen: deze drie borduurwerken – 1 door opdrachtgeefster en 2 door mij machinaal geborduurd – komen bij elkaar dmv. van randen en applicaties: er zijn dus al heel wat uurtjes aan borduren besteed.

De kleuren van de garens voor het machinale borduurwerk, en de stoffen/kleuren zijn gekozen nav. de het door de opdrachtgeefster geleverde kruissteekborduurwerk: alles moet op elkaar aangepast worden om zo tot een mooi geheel te komen.


Dan heb ik voor de randen/sashings stroken Heat’n Bond Lite voorbereid: lijnen tekenen en vormen van blaadjes die langs de borduurwerken komen. De blaadjes/vormen teken ik uit de vrije hand.


Stroken met deze ‘patronen’ op Heat’n Bond Lite knip ik uit en strijk ze op de achterkant van de stof voor de randen/sashings. Op de foto de smalste/kortste, die tussen de vogels moet komen.


Omdat ik niet specifiek op maten hoefde te letten, bepalen mijn sashings en de ruimte op de borduurstof langs de borduurwerken hoe groot alles moet worden, al heb ik daar wel een eenheid in gehouden.


Voor de sashings en randen heb ik langere stukken voorbereid: delen daarvan gesneden. De stof wordt deels bedekt door Heat’n Bond Lite. Grote delen echter niet, om ze soepeler te houden: daar komen nog applicaties op waardoor het geheel ook weer wat stugger wordt.


De verticale sashing en randen zitten er op. Nu de lange kanten nog…


En dan zijn de basisstoffen met de borduurwerken verbonden: omdat ik nog niets genaaid heb (er zijn verbindingsstroken dunne ecru stof achter alles mee gestreken) is het nu wel kwetsbaar.


Zo ziet de voorkant er nu uit. Nog niet kleurrijk genoeg….


Alle applicaties teken ik met de hand, of knip ik ter plekke uit stof met Heat’n Bond Lite: ik heb gekeken naar de basisvormen van beide borduurwerken, en ook de kleuren. Zo heb ik de stoffen weer gekozen en knip ik de vormen uit. Eerst even neerleggen om te zien of het een beetje past…


 Blaadjes en bloemen toevoegen, kleuren goed verdelen, best een tijdje werk, maar het wordt al kleurrijker.


En daarna opgestreken. Hier en daar nog wat blaadjes en bloemetjes erbij gedaan, en dan is het goed zo.


Denk nou niet dat dit zo blijft: alles wordt nog gequilt, met kleurrijk, bijpassend machine quiltgaren. De sandwich is gemaakt en ligt klaar voor een volgende keer.

Quiltgroeten,
Sylvia Kaptein              © Ontwerp’Fairy and Birds’ SAK2019
www.sylviasartquilts.nl

 

Wil je je kruissteek borduurwerk door mij in een quilt laten zetten/laten quilten? Samen maken we er iets moois van. Mail me voor info: [email protected]

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam