Creatieve berichten over naaien

Restjes tricot verwerken tot prematuur kleding

Kleine stukjes stof

Ik heb weer een nieuw project bedacht om restjes tricot weg te werken. Eerder schreef ik al dat ik vrijwel alle stukjes tricot bewaar. En zodoende heb ik bakken vol met restjes tricot. In eerdere blogs liet ik al projecten zien die van restjes tricot gemaakt zijn. In deze blog laat ik prematuur kleding zien.
Voor het naaien van prematuur kleertjes heb je maar kleine stukken stof nodig. Een ideaal project dus om restjes stof mee weg te werken.

Het naaien van de pijpjes

Het naaien van kleine babykleertjes gaat net even anders dan bij grotere babymaten. De mouwen en pijpen zijn erg smal, hierdoor past het naaivoetje niet in de mouw of de pijp. Daarom kies ik ervoor om de pijpen van deze leggings eerst af te werken.

Variant A: legging met een boordje onderaan de pijp

Normaal stik je eerst het boordje dicht en naai je deze aan de pijp als de pijp al gesloten is. Maar bij zulke smalle pijpjes is het bijna niet mogelijk om zo’n klein boordje eraan te naaien. Daarom kies ik ervoor om de boord aan de pijp te naaien, voordat ik de pijp dicht naai.

Het boordje naai ik eerst aan de pijp van de legging.

Het boordje stik ik aan de pijp, voordat ik de pijp sluit.

Variant B: legging met een zoom onderaan de pijp

Voor de zoom teken ik twee centimeter onderaan de pijp erbij. Deze vouw ik om en strijk ik plat. Daarna stik ik de zoom door met de 3-draads coversteek ‘breed’ van de bernette 48
Ik stik dus eerst de zoom en naai daarna pas de pijp dicht.

De zoom stik ik eerst door.

Het naaien van de legging

Als je de pijpjes van de legging hebt afgewerkt, kun je de rest van de legging naaien. Eerst leg ik beide delen met de goede kant op elkaar en stik vervolgens de naden middenvoor en middenachter. 

Leg de goede kanten op elkaar en stik de naden middenvoor en middenachter.

Daarna ‘vouw’ je de middenvoornaad en middenachternaad op elkaar en kun je de binnenbeennaad stikken. Ik vouw de ene naad (middenachter) naar links en de andere naad (middenvoor) naar rechts. Dan komt er geen dikke ‘prop’ met naden in het broekje.

Vouw de middenachternaad en middenvoornaad allebei een andere kant op.

Zorg ervoor dat je bij beide pijpjes een lang stuk ‘lockstiksel’ laat zitten. Dan kun je met een naald de lockdraad wegwerken in het stiksel. 

Met behulp van een naald werk je het lockdraad weg in het lockstiksel. Daarna knip je het overtollige draad af.

Als laatste moet de tailleboord nog aan de legging gezet worden. Ik gebruik hiervoor dezelfde tricotstof als ik voor de legging gebruikt heb. Voor de kleinste babymaten is tricot prima. Je hoeft er ook geen elastiek in te rijgen. De legging blijft zo prima zitten. Als je leggings voor grotere (kruipende en lopende) baby’s maakt, dan zou ik er wel elastiek in rijgen.

Tailleboord stikken.

Het resultaat

Twee leggings met twee verschillende afwerkingen.

Legging met zoom en legging met boordje.

 

Patroon: eigen ontwerp

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bernette 48, lockgaren, Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam