Creatieve berichten over naaien

Een rokje met acht banen

Een van mijn twee nichtjes werd 3 jaar. En als er een meisje jarig is, vraag ik meestal of ze het leuk vindt om een kledingstuk te krijgen. Ik heb zelf twee zoontjes, dus het is leuk om af en toe iets voor een meisje te kunnen maken.

Mijn nichtje wilde graag een wijde rok in haar lievelingskleuren: blauw en geel. Ik maakte wat foto’s van de stofjes die ik thuis op voorraad had en ze koos de blauwe stof met de blauwe sterren. Maar daar zit geen geel in. Ik had deze blauwe stof al eerder gebruikt en toen combineerde ik het met roze. Geel zou ik zelf niet zo snel kiezen, maar toen het rokje klaar was, vond ik het toch wel mooi!

Het knippen

Mijn nichtje wilde een wijde rok, dus ik tekende een halve cirkelrok in haar maat (taille 98 en lengte 104). Ik had alleen niet genoeg stof voor een halve cirkelrok. Dus ik maakte er een 8-baans rok van. Het patroondeel legde ik steeds om en om: rechtop en op de kop. Ik vond dat de sterrenstof best op de kop gebruikt kon worden. Door het patroondeel steeds te draaien, kon ik toch het rokje uit de stof knippen.

Het naaien

De acht patroondelen stik je snel met de lockmachine aan elkaar. Ik heb geen eens spelden gebruikt. Als je de stof goed vasthoudt, dan verschuift het niet.

Je naait alle delen aan elkaar en als laatste sluit je de rok.

Je kunt dan de tailleband aan de rok naaien en de zoom stikken. Maar ik wilde wat extra gele accenten aan de rok toevoegen. Dus ik stikte alle naden door met de 4-draads coversteek. Voordat ik deze naden heb doorgestikt, heb ik eerst alle naden goed plat gestreken met het strijkijzer.

Het doorstikken

Voor het doorstikken gebruikte ik geel lockgaren. 

Let er goed op dat je de stof goed begeleidt en dat je niet per ongeluk twee lagen stof op elkaar hebt liggen.

Nadat ik alle 8 de naden had doorgestikt, heb ik meteen de zoom gestikt. Ik had de bernette 48 immers nog in de ‘cover-stand’ staan. 

Als laatste zette ik de boord aan het rokje. In de boord deed ik 3 cm breed elastiek en ik voegde een geel koord toe. Aan het gele koord deed ik een donkerblauwe koordstopper. Dat is voor jonge kinderen handiger om strak te trekken, dan een strikje in het koord te maken. 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: boordstof, koord, koordstopper, lockgaren, summersweat
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Jessie Derks BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hallo Alice,

   Dankjewel! Deze bernette 48 is inderdaad erg handig, omdat het zowel een lockmachine als een coverlockmachine is.  Door de ene naden aan de buitenkant te stikken en de andere naden vanaf de binnenkant, kun je veel verschillende effecten creëren.

   groetjes Jessie

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam