Creatieve berichten over borduren

Les 133: BERNINA Borduursoftware V8: Knockdown Stitches en Monogrammen op fluffy stoffen deel 3

Bij les 131 en 132 heb je al een aantal manieren gezien om Knockdown Stitches met Monogrammen te maken. Deze keer laat ik nog een methode zien, zodat je ook die zou kunnen toepassen.


Via ‘Monogrammen’ bij de linker taakbalk ‘Gereedschappen’, ‘Digitaliseer’, ga ik weer een Monogram uitzoeken: dit keer wordt dat alleen de initialen/letters, omdat ik daar de Knockdown Stitches omheen ga zetten. Ik kan hierbij geen rand gebruiken. Daarom heb ik ‘Style21’ bij ‘Simple’ = Monogram zonder Borders en Ornamenten uitgekozen.


Ik verander de letters in de naam van de persoon aan wie ik een handdoek (waar dit op geborduurd gaat worden) ga geven. Dat doe ik door de letters te selecteren, ‘Belettering’ aan te klikken en de nieuwe letters/naam te plaatsen. Het kan zijn dat ‘ABC’ eerst nog weggehaald moet worden, en dan direct de nieuwe letters gezet, of de nieuwe letters kunnen achter het ABC gezet worden, en daarna het ABC verwijderen. Net hoe het uitkomt. De tekst die ik wilde maken kwam overigens ‘onder’ de bestaande Monogram, totdat ik op ‘Enter’ klikte.


De naam/nieuwe letters staan in dezelfde leuke opzet (met perspectief) als het oorspronkelijke ABC.


Om een achtergrond te maken, selecteer ik de naam (zwarte nodes er omheen) en ga naar ‘Omlijnen en compensaties’ via de linker taakbalk bij ‘Bewerken’. Deze optie wordt pas geactiveerd als je iets op je werkvlak geselecteerd hebt. Door op ‘Omlijnen en compensaties’ te klikken, wordt een menu geopend.


Daarbij klik ik de bovenste optie ‘Objecten/omtrekken’ UIT = vakje ervoor GEEN vinkje in. Ik zet wel een vinkje bij de tweede optie = Compensatie contouren. Daar kies ik voor het volgende:

  • Compensatie: 5.00mm
  • Compensatieaantal: 1
  • Type: Enkelvoudig
  • Kleur = niet zo belangrijk nog, ik heb de standaard kleur die er al stond gekozen. Dat kan altijd gewijzigd worden.
  • Meervoudige objecten: het 3e vakje

Bij ‘Hoeken’, onderaan, klik ik op het 2e vakje, omdat ik alleen rondom de letters contouren wil laten zetten.


Bij ‘gaten’ laat ik het vakje ‘Onder andere garen’ leeg. Dit vakje gebruik je als je bv. bij de ‘O’ ook binnenin een contour wilt hebben, en verder bij alle letters die een dichte ronding/gesloten deel hebben. Dat heb ik nu niet nodig. Ik heb daarna op ‘OK’ geklikt, even wachten en de contouren staan rondom de naam.


Omdat ik deze vorm van contouren straks ga omzetten naar een ‘achtergrond’, moeten kleine oneffenheden nog weg: dat is in dit geval het kleine stukje contour binnenin de vorm, tussen de L en de O. Ik klik daarop en gebruik ‘Delete’ om het weg te halen.


Om een échte achtergrond te maken – dus niet alleen steken rondom buiten de naam – klik ik op de contourlijnen om deze te selecteren: daarna ga ik naar de Steken taakbalk, en klik daar op ‘Kantwerk vulling’*, waardoor er direct een Kantwerk patroon in de vorm van de contouren geplaatst wordt.


Zoals je ziet, wordt het patroon over de letters geplaatst, net als bij de vorige les waar ik ook Kantwerk vulling heb gebruikt. Dat kun je naar achteren verplaatsen door het vakje bij de docker ‘Kleurenfilm’ aan te klikken en naar boven te schuiven, zodat deze steken het eerst gemaakt worden. Direct staan de letters bovenop.

Zoals alles er nu uitziet, zal het minder mooi op een hoogpolige badstof handdoek geborduurd worden: de achtergrond heeft teveel inkepingen en uitsteeksels. Dat moet eerst recht/glad gemaakt worden. Ik selecteer de achtergrond en klik op ‘Opnieuw Vormgeven’. Door alles te vergroten, die ik duidelijk nodes zitten. Daar ga ik alle nodes (vierkant/geel en rond/blauw) aanklikken en via ‘Delete’ verwijderen, totdat er alleen nodes op de hoeken staan. Dat is een snelle manier om de buitenranden aan te passen ipv. elke node te slepen naar een nieuwe positie. V8 past alle steken direct aan.


Daarbij moest ik het begin- en eindpunt (resp. groene vierkant en rode kruis) verslepen naar een hoeknode, om daar te starten en eindigen. Je kunt deze punten altijd verplaatsen, als je iets wijzigt.


Omdat de rechterkant van de achtergrond/Knowdown Stitches schuin loopt ivm. de letter ‘A’, wil ik de linkerkant ook schuin laten lopen, om het geheel enigszins symmetrisch te krijgen. Daarvoor heb ik bij de achtergrond aan de linker/onder node getrokken om alles schuin te zetten. Daarna heb ik de Letters/naam gesplitst via ‘Opsplitsen’, en de letter ‘I’ apart via ‘Schuintrekken’ schuiner gezet en iets naar links verplaatst. Zo ziet het er beter uit.


Nu nog een klein randje om de achtergrond heen zetten: als je goed kijkt bij de afbeelding hierboven, zie je namelijk dat niet alle steken op de rand gemaakt worden: het Kantwerk patroon slaat een aantal steken over. Dit kan het gevolg zijn van het weghalen van nodes. Dat kun je eenvoudig oplossen door een extra Satijnsteekrand rondom het geheel te laten maken.


Ik selecteer de achtergrond weer, ga naar ‘Omlijnen en compensaties’, kies bij ‘Objecten/omtrekken’ voor ‘Satijnsteek omlijning’, middelste vakje, en klik op ‘OK’. Er staat nu rondom het geheel een Satijnsteekrand. Deze kan ik breder of smaller maken door er met de rechter muisknop op te klikken en via ‘Object Eigenschappen’ de maten wijzigen als dat nodig is, maar ik laat het zoals het is vanwege de hoge lussen van de badstof handdoek waar ik alles op ga borduren. Als laatste verschuif ik dit vakje met de Satijnsteekrand naar de laatste positie bij ‘Kleurenfilm’, en dan is mijn ontwerp klaar, al zou ik de kleuren nog kunnen aanpassen (maar dat kan ik ook bij de machine doen door andere klosjes garen/kleuren te gebruiken). De roze lijnen die je overigens ziet rondom de naam komen omdat ik het ontwerp nog geselecteerd had. Die worden natuurlijk niet geborduurd.


Rest mij nog om het ontwerp groter te maken (want het is een flinke handdoek waar alles op komt te staan) en in de juiste ring te plaatsen. En je ziet het al: ik heb de kleuren toch direct aangepast – wit met lichtgrijs, omdat het op een antraciet kleurige handdoek geborduurd wordt. Het ontwerp heb ik vergroot en via 2 x 45° geroteerd zodat het beter in de ring past. Dat betekent dat ik de handdoek dwars op de ring moet leggen, om het zo te laten borduren.

Via ‘Afdrukvoorbeeld print ik alles weer op ware grootte uit, om dit als ‘mal’ voor de plaatsing bij de borduurring te kunnen gebruiken. Daarna zet ik het ontwerp op mijn USB stick via ‘Schrijf naar kaart/machine’, en kan gaan borduren.


Voor het maken van een tweede Monogram met dezelfde opzet/kleuren, heb ik de naam geselecteerd, via ‘Belettering’ vervangen door de nieuwe naam (oude naam anders eerste weghalen en dan nieuwe naam invullen). Daarna de letters opgesplitst, en individueel schuin gezet (via ‘Roteren’ = naar rechts een getal invullen, naar links een – (min) voor het getal zetten) en daarna onder een nieuwe naam bewaard. Zo kan ik ook deze handdoek voorbereiden.

Volgende keer laat ik je de handdoeken zien die ik geborduurd heb, met daarbij de uitvoering. Ik ga snel aan de slag, want ik wil ze op tijd klaar hebben voor Sinterklaas, en al denk je dat er nog tijd genoeg is, voor je het weet is het zover!

Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

*Je kunt ipv. een Kantwerk vulling ook kiezen om een Fantasie vulling te gebruiken. Zet deze dan op een ruime steekspatiëring, omdat het anders een stijf geheel wordt.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam