Creatieve berichten over naaien

REFEBULOUS: week 1 Jeans bikerjack

Refashion

Het eerste project dat ik ga delen in de #REFEBULOUS sewing challenge op deze blog is dit jeans bikerjacket. Een echt refashion-project!

Materialen

Ik ging op jacht naar materiaal in mijn eigen huis en vond verschillende opties die ik kon gebruiken. Ik vind altijd meer dan ik nodig heb. De foto toont alle opties. Wat ik uiteindelijk heb gebruikt is: Mijn favoriete jeans, die ik verschillende keren heb gerepareerd. De jeans was op sommige plaatsen zo versleten dat ik hem nu wel in stukken kon knippen en hem een tweede leven kon geven. Een geborduurde kussenhoes van die bekende geel-blauwe woonwinkel. Ik bewaarde de kussenhoes, omdat ik dol ben op het grove borduurwerk. Verder  een placemat die ik vond in een plaatselijke kringloop, wat overgebleven witte jeansstof, nieuw sierband en gerecyclede ritsen. Dit alles mixte ik door elkaar en voilà! Een nieuw LIESL jasje is ontstaan.

Nou, het was ietsie ingewikkelder dan dat.

Patroon

Voor een soortgelijk refashion project met verschillende materialen kies ik graag een patroon die bestaat uit verschillende patroondelen. Hoe kleiner de delen, des te gemakkelijker je het uit een bestaand kledingstuk kunt halen. Als de patroondelen toch niet klein genoeg zijn, kun je natuurlijk altijd de ‘techniek’ van het freestyle-colourblock proberen. Je knipt de patroondelen gewoon nog een (paar) keer door. Markeer op alle delen de recht van draad en begin te puzzelen.

Patroon Knipmode april 2017, jack 21

Meer tips voor refashion projecten in het blog van volgende week

Puzzel

Ik begon met het passen en meten van de patroondelen uit de kussenhoes. Ik wilde alleen de geborduurde kant gebruiken. Na het lostornen van de naad plaatste en spelde ik de patroondelen die ik uit deze stof kon halen: Een deel van de mouwen en enkele delen van de voorkant van de jas. Voordat ik ging knippen, fixeerde ik het borduursel met een zigzagsteek aan weerszijden van de kniplijn.

Freestyle colourblock

Ik had niet genoeg voor de volledig patroondelen, dus ik smokkelde een paar stukken witte jeans. Door de patroondelen in kleinere stukjes te knippen, kon ik de placemat ook gebruiken. De kleuren van de placemat matchen goed met de kleuren van het borduursel. Love it!

Als sluiting voor één van de zakken gebruikte ik een gerecyclede rits, voor de andere zak is een zakstrook van de witte jeans gebruikt.

Jeans

Na de kussenhoes en de placemat was het nu tijd om de jeans te knippen. Eerst knipte ik een stuk van de onderkant van de broekspijpen af ​​om te gebruiken als de onderkant van de mouwen. De mouwen zouden daarmee ​​bestaan uit de geborduurde stof, witte jeansstof en de blauwe jeans. Mmmm, het had toch nog wat meer nodig … een sierbandje. Het band plaatste ik langs patroonlijn op het witte jeans, stikte hem aan weerszijden vast met de blindezoomvoet nr. 5 alvorens de blauwe jeans eraan te stikken.

De overslag aan de voorkant van de jas is gedeeltelijk uit de broekspijpen van de jeans gesneden. Ik bracht één kant van het patroondeel in lijn met de zijnaad van de broek, zodat het  typische jeansstiksel behouden bleef.

Het andere deel van de overslag is gedeeltelijk gemaakt met de geborduurde stof.

Verder gebruikte ik de jeans in het achterpand. De diagonale lijnen in de jeans bepaalde het colourblock patroon van de achterkant. De zakken zijn daarom op de kop gebruikt. ? Het is ‘designing by doing’.

Constructie

Toen alle patroondelen compleet waren, kon ik het jack zover in elkaar zetten. Daarna heb ik de kraag, rits en voering toegevoegd. Onderaan de mouwen zette ik met de hand de voering vast aan de bestaande zoom. De jas is versierd met enkele jeans drukknopen en siernagels. Ik gebruikte zelfs een lint van de jeans als lus. Recycle details!

Ging het te snel? Misschien maakt deze kleine (nog snellere) video de constructie duidelijker:

Ik ben blij met het resultaat hoe het bikerjack is geworden! Het was een leuk (en mindful!) project om aan te werken en ik kon tegelijkertijd mijn refashion-vaardigheden verbeteren!

Heb je ook een #REFEBULOUS jeansproject om te delen? De eerste week van deze Instagram sewing challenge gaat over jeans voor hergebruik, reparatie en refashion. Lees meer over deze challenge in deze blog. Klik hier.

In mijn volgende blogbericht deel ik mijn beste tips over refashion. Stay tuned!

Liefs,

Marlies

@madebyliesl

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam