Creatieve berichten over naaien

REFEBULOUS week 4: Oude deken in een nieuw jasje (gratis patroon)

‘Large & Left over fabrics’

Het #REFEBULOUS thema van deze week is ‘grote lappen & reststoffen’. Denk aan dekens, gordijnen, tafelkleden, lakens enzovoort en aan reststoffen van jouw eerdere projecten die samen in een nieuw kledingstuk of project samenkomen.  

Click here to read in English

Het project dat ik hier met jullie deel is uit de eerste categorie: Een grote lap. Ik heb een deken van voor het dekbedden tijdperk, die mijn moeder voor mij bewaard heeft, een nieuw leven gegeven in een heerlijke warme winterjas. De deken is nog van super goede kwaliteit, nergens gaatjes of vlekken, 100% wol en heeft de tand des tijds dus heel goed doorstaan. Aan de ene kant is de deken taupe van kleur en de ander kans is het meer roest oranje, wat tegenwoordig ook wel brique genoemd wordt. Voor de spiegel besloot ik dat de taupe kleur beter bij mij past, dus dat werd de buitenkant van de jas.

Patroon

Het patroon dat ik koos voor de jas is gratis te downloaden op de BERNINA site. Het is de jas genaamd Mary van de Russische ontwerpster Victoria Rakusa ofwel Viki Sews.

Het is een vrij recht patroon en uitermate geschikt voor de dikke wollen stof dat ik wilde gebruiken. Ik vond vooral de grote revers kraag goed bij de stof passen. 

Het patroon is te downloaden van maat 36 tot en met 48. Elke maat bestaat uit twee uit te printen bestanden, een voor alle voeringdelen en een voor de jas. Daarnaast download je een los bestand met uitleg (in het Engels). Ik vond het allemaal supergoed op de patroondelen aangegeven. De maat is standaard voor een bepaalde lengte maat. In mijn geval maat 38, lengte maat 162-168 cm. Ik hoefde er daarom niets aan aan te passen. Er wordt aangegeven op welke plekken je het patroon kunt verlengen om het ook op jouw lengte passend te maken.  

Na het knippen van de stof verstevigde ik de aangegeven patroondelen met vlieseline. De standaard zak is er een die bovenop de jas wordt gestikt. Ik koos ervoor om insteek zakken te maken met een grote paspel als ingang.

Toen de jas tot zover in elkaar zat besloot ik toch om het rechte model iets te gaan tailleren. De jas oogde een beetje veel te groot voor mij. Aan de achterzijde naaide ik in het midden een naad en ik voegde aan weerszijde een figuurnaad toe. Eerst spelden dan passen en vervolgens stikken. Om de nieuwe naden goed te kunnen persen knipte ik ze deels open.

Persen

Het persen van deze jas ging vrij goed. Met de stijkbout op standje wol, een doek en met een ‘Tailor’s clapper’. Die ‘Tailor’s clapper’ heb ik sinds kort en ik weet nu al niet meer hoe ik dit voorheen deed. Het is een houten blok die als je je project strijkt met stoom het vocht uit je project haalt en de vouw extra scherp/stevig maakt door simpel weg de clapper er even op te duwen.

Voor het persen van naad van de mouwen gebruikte ik het mouwplankje. In de uitleg van het patroon leerde ik dat je ook de zijkant van dit mouwplankje of een tafelmodel strijkplank kunt gebruiken om rondingen te strijken.

De kraag

De deken was groot genoeg om alle patroon delen uit te krijgen. Als leuk detail knipte ik uit roestkleurig nepleer (dat ik over heb van een vorig project) de onderkraag. Mijn eerste idee was om ook een ceintuur deels van deze stof te maken. Uiteindelijk besloot ik het ceintuur achterwege te laten, omdat ik het niet zo bij dit model jas vond passen. 

De kraag stikte ik langs de rand door met een teflon voet (52c), zodat de kraag beter op elkaar bleef zitten (persen kon ik het niet vanwege het nepleer). Later heb ik ook de rest van de jas aan de voorzijde doorgestikt. Dit deed met steekgrootte 6.

Verder stikte ik ook de naad in de kraag door. Aan de ene zijde gebruikte ik roestkleurig garen en aan de andere zijde taupekleurig garen. 

   

Voering

Met de kraag erop was het nu tijd voor de voering. Hoewel ik dit normaal in een andere volgorde doe volgde ik dit keer de uitleg van het patroon. Achteraf had ik mijn eigen volgorde best kunnen hanteren: bovenkraag aan de voering vast en onderkraag aan de jas en dit vervolgens aan elkaar bevestigen. 

Als leuk detail aan de binnenkant stikte ik zwart paspelband tussen de voering en het beleg. Op het beleg bevestigde ik het originele label van de deken en ook mijn eigen label. Het stuk beleg aan de bovenzijde van  het rugpand naaide ik met de roestkleur aan de goede kant. Gewoon omdat het kan ;-). Als handig detail maakte ik van het nepleer een lus waaraan de jas makkelijk op te hangen is. 

Knopen

Om de jas te kunnen sluiten worden 4 drukknopen geadviseerd. Ik heb er uiteindelijk twee aan gezet, waarmee de jas prima zit. Misschien dat ik er nog grote sierknopen aan de buitenzijde aanzet om de jas te verfraaien. Voor nu laat ik het even zo.

Nu is het wachten op die koude winter, want deze jas is me toch lekker warm! En het is een jas met een verhaal. Love it!

Heb jij ook nog een mooie deken liggen of een andere grote lap? Maak er dan een nieuw item van en deel hem in de #REFEBULOUS challenge. Wil je weten hoe je mee doet en daarmee kans maakt op mooie prijzen? Lees dan deze blog: 

https://blog.bernina.com/nl/2020/01/refebulous-doe-je-mee-aan-een-duurzame-challenge/

Op mijn Instagram vind je meer van mijn REFEBULOUS projecten in deze, bijvoorbeeld wat ik maakt voor carnaval van een gordijn en een tafelkleed. Nieuwsgierig? Neem een kijkje! @madebyLIESL

Zie je daar!

Liefs,

Marlies

@madebyLIESL

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Mai Willems BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Bedankt voor je antwoord, Waar haalde je het patroon,?. Ik zie wel dat mijn stof toch dikker is dan die van jou.ik vraag me af of ik de plakvloseline zou moeten gebruiken?.

 • Mai Willems BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo, wat leuk dit te volgen en te ontdekken, ik heb mijn deken klaarliggen en wilde eraan beginnen maar het lijkt me erg moeilijk stikken? Dit ga ik vooraf nog even proberen natuurlijk. Er komen toch wat vragen op. Als je een dikke stof neemt en een maat zoals je normaal hebt komt dit toch niet overeen? Ik dacht dat je met de dikte van de stof rekening moest houden. Alleen weet ik niet meer goed hoe dat nu ook weer was. Ik heb meestal 38 maar soms ook 36is tegen elkaar naaien ook een optie? Alleen met de rugnaden kan dit niet denk ikhet patroon is dat in de werkelijke maat uit te printen, of in hokjes dat je het zelf nog moet gaan tekenen? de zoom onderaannhad ik graag afgerond , wat denk je daar van?Ik neem een licht gele deken  als je nog tips hebt graag

  • Marlies Witjes BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hoi Mai,

   De deken die ik gebruikte was erg dik, toch was stikken met mijn BERNINA geen enkel probleem. Voor hele dikke stukken gebruik je het nivelleerplaatje tijdens het stikken.

   Het gebruikte patroon is al voor dikke stoffen, geen aanpassing nodig. Uiteindelijk heb ik de jas aan de achterzijde getailleerd, zoals je hebt kunnen lezen. De zijnaad kan je ook meer tailleren, mocht dit nodig blijken. De achternaad knipte ik na het stikken open, zodat je het mooi kan persen. Evt smaller knippen kan ook, minder dikke naad.

   Een afgeronde naad kan prima. Als je het beleg verstevigd en goed op elkaar matched wordt dat vast mooi.

   Veel plezier met jouw project.

    

   grtsz. Marlies

 • Vanessa C. BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hey. Ziet er zo leuk uit. Kan je me aub even uitleggen hoe je bepaald waar je de zakken plaatst die jij hebt gebruikt aub? En goe ze juist te maken 8ok. Dankjewel 

  • Marlies Witjes BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hoi Vanessa,

   Dankjewel voor het compliment.
   Een antwoord op je vraag: Als het nog niet op het patroon is aangegeven plak ik meestal het papieren patroon even in elkaar met plakband. Dat ‘trek ik dan aan’ en bepaal wat ik een fijne hoogte vind. Om te zien hoe je zo’n zak maakt kun je het beste googlen op ‘insteekzak met zakstrook’.

   groetjes Marlies

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam