Creatieve berichten over borduren

Les 146: BERNINA Borduursoftware V8: huisje nr. 6

Het 6e huisje al weer: zet het basisbestand werkvlak met 12 kleuren – weer op in de BERNINA Borduursoftware V8, vergeet niet op het icoontje ‘Toon werkgebied’ te klikken als je niets op je werkvlak ziet verschijnen.


Ga weer naar ‘Digitaliseer’ via de linker taakbalk ‘Gereedschappen’ om daarna op ‘gesloten object’ te klikken. Vanaf dit punt kun je op het werkvlak via klikken een vorm maken, zoals degene die ik hier gemaakt heb.

Strandhuisjes

Dit keer gaan we strandhuisjes maken: leuke huisjes aan zee. Klik – voordat je een vorm maakt – eerst op kleur 7 = Sulky 1001 Wit. Daar ga je de huisjes zelf mee maken.


Teken daarna de vormen die je op mijn voorbeeld ziet: drie huisjes in totaal.


Maak het raster ‘fijner’, door bij ‘Toon raster’ voor 2.50mm x 2.50mm te kiezen. ‘Klik dan kleur 6 = Sulky 1011 grijs aan, en maak de volgende vormen = zijkanten huisjes.


Daarna heb ik de daken gemaakt: kijk goed hoe ze gevormd zijn – ik heb verschillende kleuren rood gebruikt, van donker naar licht, 3 tinten voor 3 daken. Alles weer opgeslagen: nu als huisje6.ART80.

Even het volgende

Er is mij door velen gevraagd waarom ik alle vlakken/objecten die gemaakt worden NAAST elkaar plaats, i.p.v. met een overlapping. Dat betekent namelijk dat er tijdens het borduren een opening tussen de objecten kan ontstaan, en je de witte stof daar doorheen ziet schijnen. Dat doe ik omdat er naderhand gequilt gaat worden – ik gebruik dan juist díe openingen om steken in te zetten. Zou er een compensatie aanwezig zijn, oftewel steken die elkaar overlappen, dan is die plek extra dik = 2 lagen borduursteken, en zorgt het quilten er niet voor dat er reliëf ontstaat. En dat is nu juist wat ik wél wil hebben.
Mocht je dus huisjes ontwerpen die je NIET gaat quilten, maar op één laag stof/vilt ed. gaat borduren, dan kun je de objecten elkaar wel laten overlappen, al is het maar een paar mm, zodat er geen ruimte tussen de objecten ontstaat en alles één geheel wordt.


We gaan door

Het volgende wat gemaakt wordt zijn de deuren/ramen. Kijk goed naar mijn voorbeeld en maak ze op dezelfde manier. Voor de deurposten en raamkozijnen heb ik kleur 4 = Sulky 1219 medium grijs gebruikt, en voor het glas daarbinnen Sulky kleur 2 = Sulky 1220 donkergrijs. Eigenlijk maak je rechthoeken, zet ze op elkaar (je kunt ze dupliceren met compensatie – kijk bij de vorige lessen hoe dat gedaan werd) – later zullen we de overlapping verwijderen.


Dan maken we de terrassen en de palen eronder: kijk weer naar mijn voorbeeld en maak het zo. Gebruik kleur 1 = Sulky 1005 Zwart. Kijk hoe je de palen maakt, en zeker de V-vormige steunen onder het terras.


En dan de zijkanten van de trappetjes, om vanaf het ‘strand’ op het terras bij de huisjes te kunnen komen: maak deze van kleur 6 = Sulky 1218 lichtgrijs. Zo gaat het al wat worden. Nogmaals: gebruik Dupliceren met Compensatie regelmatig, als je steeds dezelfde vormen moet plaatsen. Ik heb eerst 1 zijkant gemaakt, gedupliceerd met compensatie, zodat de gekopieerde vorm ‘ernaast’ gezet werd, schoof deze op de juiste plek, dan beiden geselecteerd en weer gedupliceerd met compensatie om bij het 2e huisje te zetten, en alsnog gedaan voor het 3e huisje. Dat gaat het snelste.

Variant

Wat je in de borduursoftware V8 ook kunt doen – en dat gaat nog sneller = 1 trappetje maken, dus ook de treden, die dan Dupliceren met Compensatie en 2 x bij de andere huisjes zetten. De traptreden maak je met dezelfde kleur, maar nu met een open object, waarbij je Open Object gebruikt, de instellingen daar zet op ‘Satijnsteek’, en de breedte op 2.00mm. Plaats de traptreden.

Nu zijn de traptreden als laatste geplaatst: dat betekent dat ze ‘BOVENOP’ liggen ipv. tussen de zijkanten van de trap. Om dat te corrigeren doe je het volgende:

  • Selecteer de traptreden en de zijkanten van de trap
  • Ga naar Kleurenfilm. Zet deze ‘vast’ door op het pinnetje bovenaan te klikken, zodat deze naar beneden staat.
  • Klik bovenaan op ‘Toon objecten’= icoontje met de ‘film’
  • Maak de kleurenfilm smaller (duw aan de linker balk totdat je kleine vakjes ziet)
  • Ga helemaal naar onderen – je ziet nu de vakjes van de trap blauw. Daarbij zie je ook dat de zijkanten van de trap boven de treden staan, omdat je die als eerste hebt gemaakt. Ze zijn als groep geselecteerd = alle objecten van de trap
  • Via Rangschikken (linker kolom) klik je ‘groep’, en daarna op ‘de-groeperen’: de vakjes zijn nu los aan te klikken
  • Schuif nu de vakjes met de treden BOVEN de vakjes van de zijkanten van de trap: houd de volgorde aan
  • Je ziet direct dat de traptreden nu ONDER de zijkanten van de trap geplaatst worden. Ze zullen nu als eerste geborduurd worden, daarna pas de zijkanten van de trap


De afbeelding hierboven laat alles nog even duidelijk zien. Dat je in de vakjes rechtsonder bij Kleurenfilm niet veel ziet, komt omdat er een lichte kleur is gebruikt.

Nu kun je de trap met de treden selecteren (eventueel via de vakjes van Kleurenfilm), en ze dan Dupliceren met Compensatie om bij de andere 2 huisjes dezelfde trappen te plaatsen.


Afwerking

Nu nog de accenten bij de deuren en ramen aangeven: kijk weer op mijn voorbeeld. Ik heb dit met kleur 1 = Sulky 1005 Zwart gedaan. Weer met Open Object, dikte 1mm Satijnsteek (die dus even aanpassen). LET OP: ga niet deze laatste zwarte objecten samenvoegen met het terras/de palen, want deze laatst getekende lijnen moeten BOVENOP het geheel komen: ze moeten écht als laatste vakje aangegeven staan.

Mijn stekenaantal staat nu op 32.934. Dat is veel, en kan minder, want bij alles wat nu op elkaar gezet is moeten de overlappingen nog verwijderd worden: dat is bij de deuren en het glas, en de raampjes, plus bij de trappen – klik die objecten aan en gebruik ‘Verwijder Overlappingen’. Dat heb ik dan gedaan, waarna er nog 31.760 steken overbleven. Bewaar het bestand weer.


En dan kan nu het Afdrukvoorbeeld gemaakt worden, en het bestand op de USBstick gezet worden om naar de BERNINA 770QE met borduurmodule te brengen. Klosjes Sulky Rayon op een rij, en dan kan het borduren weer beginnen…


Alles netjes op volgorde, de ene kleur na de andere.


En dan is dit strandhuizenrijtje ook weer klaar: ik heb de 6 huizen(rijtjes) even onder elkaar gelegd – dat ziet er leuk uit, toch?. Ben benieuwd hoe het jou gelukt is. Laat je zien wat jij met de borduursoftware V8 in de COMMUNITY van deze BERNINA Blog, of via mijn Facebook groep?

Op naar het volgende huisje, kijk je dan weer mee?

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam