Creatieve berichten over borduren

Les 150: BERNINA V8: huisjes in quilt layout

Dit is de laatste V8 les, waarbij je alle negen geborduurde huisjes kunt gaan verwerken. Zet ze allemaal bij elkaar en maak een quilt, of gebruik ze om kussens van te maken. Voor het daadwerkelijk quilten is het belangrijk dat je de blokken eerst op de juiste maat ‘terug’ snijdt, waarna je ze met andere stoffen tot een quilt kunt verwerken.

  • Snij de blokken met de huisjes terug tot een hieronder genoemde afmeting, haal de versteviging H200 (strijkbare vlieseline) er achter weg (je kunt dat rustig scheuren, anders afknippen/afsnijden tot vlak langs het borduurwerk), leg ze in 3 rijen van 3, naai er sashings omheen en maak een quilt sandwich van deze top, tussenvulling en achterkantstof. Quilt langs en ‘in’ de huisjes om hier reliëf aan te geven, en – als je dat leuk lijkt – quilt uit de vrije hand boompjes, struiken, gras en meer toevoegingen. Naai na het quilten een afwerkrand om het geheel en een tunnel boven/achterop om het quiltje op te kunnen hangen.
  • Ben je niet zo vertrouwd met quilten? Zet dan de borduurhuisjes eerst weer allemaal in V8, en haal ze via ‘Quilten’ (linker taakbalk ‘Toepassingen’) op om ze daar in je eigen blokopzet als middenstuk te gebruiken. Zo kun je vantevoren zien hoe alles er uit gaat zien.

Je kunt er natuurlijk ook leuke kussentjes van maken: dan verwerk je ze op je eigen manier, per stuk of in een lang (tocht)kussen.

Alle huisjes in V8 plaatsen


Om een goed overzicht te krijgen, open je ALLE huisjesmotieven in V8. Ga hiervoor naar deze bestanden en zet ze alle 9 klaar. Zoals je op de afbeelding hierboven ziet opent V8 standaard met ‘Design 1’- daar kun je vervolgens op klikken en een nieuw werkvlak opmaken, n.a.v. de volgende gegevens:

Snij bij elk huisje de witte stof = het blok, terug tot 25 x 20 cm PLUS naden = 26 x 21 cm. Je werkt dan met 0.5cm naadtoeslagen.

De afgewerkte maat per blokje is dus 25 x 20 cm: 25 breed en 20 hoog. Ga je de blokjes in rijen van 3 verwerken tot een quiltje, dan kun je daar dus sashings =-tussenstroken tussen plaatsen. Maak deze bv. van rode of grijze stof, om leuk af te steken tegen het wit van het blokje zelf.

Maak een quilt layout


Om via ‘Quilten’ = aparte quiltprogramma in V8, een goede opzet te maken, kun je daar de basis quilt layout aanpassen. Daar staat alles in inches, dus pas je het werk enigszins aan (het gaat om een overzicht, niet om de exacte maten). 25 cm wordt dan 10 inch, 20 cm wordt an 8 inch. Wijzig het volgende:

  1. Bij ‘Blokken’ zet je de rijen horizontaal en verticaal op 3.
  2. Bij ‘Ceintuur’ = sashings, zet je de breedte op 1 inch = ca. 2,5 cm.
  3. Bij ‘Randen’ laat je alles op 1 rand staan: ook deze breedte zet je op 1 inch = ca. 2,5 cm.


En zo heb je een quilt layout gemaakt – simpel in dit geval. Je kunt het bewerkelijker maken, al naar hoe je de quilt wilt hebben. Zo kun je de afmetingen van sashings (Ceintuur) wijzigen of de rand bv. breder maken enz.

Voeg borduurwerk toe


Bij Quilten klik je bovenaan op ‘Bestand’, daarna op ‘Invoegen borduurontwerp’ –


even wachten tot je een vierkantje in de linker bovenhoek van je werkvlak ziet verschijnen – dat is het teken dat je iets uit V8 kunt uploaden, want daar wordt dan het borduurwerk ingezet, en kun je het vierkantje slepen naar het blok van je keuze.


In de Borduurcanvas van V8 (die er nog steeds staat) kun je nu het huisje van je keuze aanklikken, waarna daar een nieuw tabblad ‘Design in Untitled’ wordt aangemaakt. Klik op het huisje van je keuze, bv. huisje 1, kopieer dat en plak het op het werkvlak van het nieuwe tabblad: dat tabblad is geel, dus geactiveerd.


Zodra je dat gedaan hebt, verschijnt het huisje in een vakje buiten de quilt layout. Je kunt dit vakje met het borduurhuisje nu slepen naar een blok van de quilt, en het vergroten indien nodig. LET OP: V8 ‘pakt’ alleen het borduurmotief bij de uiterste punten, dus niet het vlak van de afmeting van je blok. Het zijn nogmaals ook geen exacte maten die je nodig hebt, maar een overzicht over hoe je de huisjes wilt gaan verdelen.

Alle huisjes in de quilt


Voor elk borduurmotief ga je dus apart invoegen: kopieer het huisje met het volgende nummer, plak het in het nieuwe tabblad ‘Design in Untitled’ waarna je het in het vierkantje ziet staan en schuif het dan naar het blokje van je keuze in de quilt. Klik – voordat je het volgende huisje wilt invoegen – eerst op het volgende vlak van de quilt waar je het nieuwe huisje in wilt zetten om de optie ‘Borduurontwerp invoegen’ te activeren. De huisjes die je op de afbeelding hierboven ziet, zijn in volgorde van 1 linksboven tot 9 rechtsonder geplaatst. Je kunt ze ook door elkaar zetten, net hoe je het zelf het leukste vindt.

De huisjes zijn overigens afgebeeld alsof ze in het ‘Overzichtsscherm’ bij V8 geplaatst zijn: verbindingsteken zijn te zien, omdat je ze als ‘borduurontwerp’ pakt. Wil je een ‘mooier’ beeld van de huisjes, dan zul je een .bmp = foto van de afbeelding van een borduurwerk moeten maken, en deze dan als foto in een vak zetten. Maar nogmaals, het gaat er om dat je een indruk krijgt hoe je quilt kan worden.

Randen en sashings


Dan kun je de sashings nog inkleuren: klik op het scherm rechts op ‘Kleur’, klik een kleurenvakje aan en klik dan met de (gewijzigde cursor van de) muis op een sashing, blokjes in het midden of rand om deze een kleur te geven.


Wil je alsnog een bredere rand om het geheel, bv. een 2e rand? Klik dan weer op de layout (links icoontje Quilt Opmaak), voeg een rand toe, maak deze bv. 3 inch breed en kleur deze weer in. Zo heb je je eindresultaat. Sla het ontwerp op als je er niet direct mee aan de slag gaat, of het later nog wilt bewerken.


Als je dit zo wilt maken, kun je de gegevens over stofverbruik enz. uitprinten in Quilten. Ik heb het ‘Huisjesquilt.arq’ genoemd – .arq is de extensie voor bestanden die in Quilten bewaard worden. Het bestand heb ik in de map van de borduurhuisjes gezet, zodat alles bij elkaar staat.

Hoeveelheid stof


Wil je de hoeveelheid stof uitprinten? Ga dan naar ‘Bestand’, dan naar ‘Afdrukvoorbeeld’. Daar kun je aanklikken wat je wilt zien. Wil je een stofberekening hebben, klik dan het vakje voor ‘Yardage’ aan.


Klik op ‘OK’ en bekijk het voorbeeld, dat je eventueel kunt afdrukken. Alles staat weer in inches: breedte van de (quilt)stof staat standaard op 44 inch = ca. 112cm, wat de normale breedte van quiltstoffen is. De lengte is dan de hoeveelheid stof die je nodig hebt. Nogmaals: gebruik deze optie als je exact de maten van blokken, sashings en randen hebt opgezet.

Al met al een bijzonder leuk project om te doen: je hebt veel wat je via de afgelopen lessen van V8 geleerd hebt kunnen toepassen, waarbij nu ook weer eens Quilten betrokken is. Als je overigens de huisje(s) als kussen wilt verwerken, kies je bv. voor 1 blok, waarbij je ook via Quilten randen of effecten kunt toevoegen, oftewel ga daar ook maar eens fijn mee ‘spelen’, om tot verschillende mogelijkheden te komen. Hierboven zie je één van mijn opties.

Wat het quilten betreft: doe wat je leuk lijkt. Net hoeveel werk je er aan wilt besteden, kun je veel of weinig quilten. Al met al verdient dit project wel een leuk eindresultaat, met stofjes die het borduurwerk goed uit laten komen.

En hiermee de laatste V8 ‘les’: natuurlijk is er veel meer over V8 te vertellen, maar dat wordt vanaf nu in losse berichten gedaan.

Laat je het eindresultaat in de COMMUNITY van deze BERNINA Blog zien? Ben benieuwd!

Tot de volgende keer,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

TIP: wil je meer weten over Quilten via V8? Deze lessen heb ik daar al aandacht aan besteed: les 69, 70, 71, 73, 74 en 75. Kijk terug om je kennis weer op te halen.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam