Creatieve berichten over naaien

Een basis trui maken op de lockmachine

Mijn eerste echte BERNINA blog, een beetje spannend vind ik het wel. Ik heb gekozen voor een project wat echt bij mij past als naaister. Een simpele en snelle trui van een rekbare stof waardoor ik deze volledig op de lockmachine maak. Een trui op de lockmachine gemaakt en afgewerkt! 

Ik heb in de afgelopen jaren wel geleerd dat er, in naailand, vele wegen naar Rome leiden. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken. Uit alles wat ik online voorbij zie komen, kies ik de voor mij fijnst werkende manieren en technieken. Dus hierbij mijn manier van een trui maken op mijn BERNINA L 450 overlocker en oefende met mijn nieuwe blindzoomvoet.

BERNINA L 450

Image of BERNINA L 450.

BERNINA L 450

<ul> <li>Naait, snijdt en werkt de naden in één stap efficiënt en met precisie af</li> </ul>

Meer informatie

Blindzoomvoet L 450/460

Image of Blindzoomvoet L 450/460.

Blindzoomvoet L 450/460

Voor een onzichtbare randafwerking ✓  Ook geschikt voor flatlock en ajourzomen ✓  Onbeperkt instelbaar ✓  Gemakkelijk geleiden van zomen zonder afsnijden ✓

Meer informatie

Wat heb je nodig?

Werkbeschrijving voor trui op de lockmachine 

Begin met het knippen van de patroondelen uit de stof. In mijn patroon gaat dit om een voorpand, een achterpand, een mouw en een halsboord. Sommige truien hebben nog een zoomboord en polsboorden.

Er liggen patroondelen op een rekbare stof.

Patroondelen op de stof

Ik ging voor een leuk streepje dus moest tussendoor goed opletten dat het streepje wel doorloopt in de zijnaden.

Patroondelen op de stof belangrijk dat de strepen met elkaar overeenkomen

Het zoeken naar vaste punten in de patroondelen, zoals het okselpunt, maakt dat je goed kan kijken of het patroon goed op de stof ligt.

Alle geknipte patroon delen van de trui op de lockmachine

Alle geknipte patroon delen

Na het knippen kan het naaien al gaan beginnen. Verstevigen is niet nodig. In dit patroon is het enige tekentje wat overgenomen moet worden het schouderpunt in de mouw. De voor- en achterzijde van de mouw zijn gelijk, als je een patroon hebt waar dit niet zo is, let dan goed op dat je op je patroondelen aangeeft wat voor en achter is.

Starten met naaien van de trui op de lockmachine 

Om je trui op de lockmachine te maken, beginnen we met de schoudernaden dichtnaaien.

Gespelde schoudernaad

Op mijn lockmachine heb ik een neutrale kleur garen. Ik vind het zonde om veel geld uit te geven aan verschillende kleuren garen voor de afwerking aan de binnenzijde. Daarom kies ik voor een neutrale kleur, bij donkere stoffen werk ik meestal met zwart.

Na de schoudernaden gaan we de mouwen aannaaien. Je kunt natuurlijk ook eerst de zijnaden naaien en de mouwen dichtnaaien, waarna je deze inzet, maar ik vind het bij het maken van een trui op de lockmachine fijner werken in deze volgorde. 

Let hier dus goed op je aangegeven tekentjes! Bij mij het schouderpunt.

Vervolgens kunnen de mouw en de zijnaad in één keer dichtgenaaid worden.

Om de okselnaad mooi op elkaar te krijgen, vouw ik de ene naad naar links en de andere naar rechts tijdens het naaien. Dit is dan het resultaat en mijn streepjes komen ook goed overeen!

Als ik een patroon voor het eerst maak, is dit het moment dat ik even ga passen. Voor ik de halsboord erop zet, want dat is veel moeilijker uithalen dan de zijnaden. De trui paste mij goed dus ik ging verder met de halsboord dichtnaaien en in de hals van de trui spelden en naaien.

Nu kwam voor mij het leukste van mijn eerste BERNINA project. Mijn nieuwe blindzoomvoetje. Het voetje verwisselen is echt super makkelijk, er zit een klein zwart knopje aan de achterkant en daarmee laat het voetje los, je legt de andere eronder, laat de voet zakken en hij zit vast.

De uitleg van het voetje kun je in dit instructie filmpje vinden, ik vond dit erg duidelijk. Ze laten heel duidelijk zien hoe je de stof moet vouwen.

Zo zag het er tijdens het naaien uit. Ik ben erg blij met het resultaat en was de trui al aan het dragen toen ik een dag later besefte dat ik een zoom had gemaakt en helemaal geen blinde zoom, zoals waar het voetje voor bedoeld is. Beginnersfoutje zullen we maar zeggen? Ik moet de stof iets meer naar rechts onder het voetje door laten glijden voor het gewenste effect, maar dit is mijn resultaat:

Dus we kunnen stellen dat het voetje geschikt is voor blindzomen en gewoon zomen, ook al is dat niet de bedoeling. Binnenkort schrijf ik een blog over het correcte gebruik van de blindzoomvoet en zal dan ook het blindzoomvoetje voor mijn naaimachine laten zien.

Blindzoomvoet #5

Image of Blindzoomvoet #5.

Blindzoomvoet #5

De blindzoomvoet #5 is geschikt voor het naaien van blinde zomen op alle materialen. Door het gebruik van deze voet zijn de plaatsen waar de naald in de stof steekt aan de voorkant nauwelijks zichtbaar.

Meer informatie

Trui op de lockmachine gemaakt en afgewerkt

Geslaagde trui al zeg ik het zelf!

Trui op de lockmachine gemaakt en afgewerkt.

Tot de volgende! Hopelijk zonder beginnersfoutjes maar die horen er ook bij.

Creatieve groet,

Eva

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: lockgaren, lockmachine, rekbare stof, stof, stofschaar
Benodigde producten:
BERNINA L 450
BERNINA L 450
Blindzoomvoet
Blindzoomvoet

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hanny Verhage BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  HalloEcht een mooie trui, ziet er goed uit, bij de schoudernaden is het beter om van dat smalle band mee te stikken, dit om uitlubberen te voorkomen. Misschien een tip ;-)) 

 • Esther Masselink BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Goedendag,          Erg  gecharmeerd ben ik van de mooie streepjes trui. Ik heb een Bernedette D 800 en de Bernina 1001 electronic. Kan ik met 1 van deze machines de trui op de afgebeelde manier maken?Waar kan ik de mooie streepjes stof bestellen. 

  • Eva BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hallo Esther, leuk om te lezen, dankjewel!
   In principe kun je deze techniek op alle overlock machines toepassen. In dit geval heb ik een specifiek voetje gebruikt voor het zoomen. Op een lockmachine zonder dit voetje kun je de stof op dezelfde manier vouwen. Ik raad je aan om de steeklengte iets groter te zetten en het mes weg te draaien/uit te zetten.  Natuurlijk altijd eerst even op een proeflapje te kijken wat de fijnste instellingen zijn. Hier een kort filmpje: https://nl.pinterest.com/pin/796363146627129714/
   De stof(een paneel van 180cm) heb ik bij een Belgische webshop, The Sewing Loft, gekocht, helaas is deze daar uitverkocht. Ik heb even verder gezocht en zag dat de webshop Fou de Coudre er op dit moment nog op voorraad heeft. Maar ik denk dat het met alle andere gestreepte stoffen ook heel leuk kan zijn!

 • Noëlla Bevernage BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ziet er mooi uit, heb je de mouwen ook met de blindzoomvoet gedaan ? want dat is toch wel een kleine opening voor zo’n grote voet !

  • Eva BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Dankjewel! Dat heb ik in dit geval wel gedaan inderdaad, de mouwen zijn vrij wijd dus dat ging goed. Heb je smallere mouwen kun je ook eerst de zoom doen en daarna de mouw dicht naaien.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam