Creatieve berichten over borduren

Beginnen met borduren – deel 4

In mijn kennismakingsblog schreef ik dat ik jullie mee ga nemen in mijn borduuravontuur dit jaar. De eerste stappen zijn gezet, mijn eerste borduursteken op BERNINA 590 zijn gezet! In mijn blogs, beginnen met borduren, leg ik uit hoe dit is gegaan. Dit is blog beginnen met borduren – deel 4. Het is een tijdje stil geweest want ik ben verhuisd. In ons nieuwe huis heb ik ook een nieuwe naaikamer gekregen, hierdoor ben ik ook gelijk meer gaan borduren. Ik heb nu de ruimte om mijn borduurmodule te laten staan en een tweede naaimachine om andere projecten op te maken. Het voelt allemaal heel luxe, net een echt atelier. De komende tijd zullen er dus veel meer borduurprojecten voorbij komen!

Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie

Dit keer laat ik je een project zien wat ik als cadeau heb gemaakt. Een combinatie van verschillende patronen en heel veel kleuren. In mijn vorige blogs vertelde ik al dat ik theedoeken had gekocht om op te oefenen, ook kocht ik canvas tassen. Dit keer een canvas rugtas, maar ik heb ook shoppers waar ik binnenkort eens iets mee wil proberen. Voor dit project koos ik de rugtas omdat de vriendin voor wie ik deze maakte vaak een rugtas gebruikt en het bedoeld is voor als ze op pad gaat met de hond. 

Dit keer kocht ik patronen op de website Embroidery Designs, dit was de eerste keer dat ik hier iets kocht maar voor mij beviel het goed. De hond voor wie het cadeau is heet Zorro. Ik kocht een patroon van een Z met een leuk detail eroverheen. De naam Zorro komt ook van het Spaanse woord Vos, daarnaast lijkt hij ook nog op een vosje. Het tweede patroon is een vossenhoofd met een mooie tekening van bloemen, dit patroon bevat 17 kleuren! Wat een uitdaging.

Voor mij werkt het aller best als eerste stap, de snelheid van mijn machine naar het laagst schuiven. Zo voel ik me een stuk rustiger als de machine begint met borduren, wanneer alles goed lijkt te gaan en ik vertrouwen heb schuif ik de snelheid iets omhoog. Ik denk als je gaat beginnen met borduren dat dit wel iets is wat herkenbaar is. 

Beginnen met borduren - deel 4 Letter ontwerp

Wanneer je een digitaal patroon via de USB-stick op je machine zet, laat deze automatisch de verschillende ”lagen” van het patroon zien. In dit geval heb ik er 2 en daarmee ook de mogelijkheid voor 2 kleuren. De letter en het takje eroverheen. Ik koos hierbij voor 2 verschillende kleuren groen. 

Beginnen met borduren - deel 4

Vervolgens gebruikte ik de standaard letters van mijn BERNINA 590 om de naam af te maken. Ik moest goed opletten hoe ik deze plaatste. Het tasje paste maar op een manier in de hoepel onder de machine, hiervoor lag het tasje op zijn kop. Mijn borduurontwerp op het scherm moest dus op zijn kop staan. Daarna verplaatste ik mijn hoepel om de letters aan te vullen en daar moesten ze dan weer op hun zijkant. Echt even goed opletten dus! Wanneer je gaat beginnen met borduren is het goed om te beginnen met alle opties onder het i-icoontje uit te proberen, gewoon eens rondklikken. 

Beginnen met borduren - deel 4 standaard letters

Toen de naam erop stond ging ik verder met de vos, deze wilde ik schuin boven de naam. Daarnaast wilde ik deze een beetje schuin hebben staan ook. Door op het icoon “i” te klikken krijg je alle opties om het patroon op de machine aan te passen. In dit geval klikte ik op het roteren symbool en draaide ik aan mijn knoppen tot hoever ik dit wil. 

Beginnen met borduren - deel 4 Vossenhoofd

Je ziet hierboven dat het kopje allerlei vreemde kleuren heeft. Dat heb ik expres gedaan, dit is niet de standaard instelling. Omdat het 17 verschillende kleuren zijn wilde ik graag duidelijk zien waar als die kleuren zaten, daarom koos ik voor afstekende kleuren. Zo zie je dat onderaan de kin bijvoorbeeld een klein stukje kleur zit en ook de wangen uit verschillende lagen bestaan. Dit zijn dus niet de kleuren die ik uiteindelijk gebruikte tijdens het borduren. 

Ook hier koos ik bij het starten voor de laagste snelheid. Je ziet dat de machine dat aangeeft dat het hele patroon 303 minuten zal duren. Toen alles goed ging heb ik de snelheid wat opgevoerd en uiteindelijk heb ik nog geen uur nodig gehad. Je snelheid is dus ook bepalend voor de tijdsduur van de machine. 

Beginnen met borduren - deel 4 Vossenhoofd

Beginnen met borduren - deel 4 Vossenhoofd

De grootste uitdaging bij dit patroon vond ik de draadjes van iedere laag, dus mocht iemand de gouden tip hebben hoor ik het graag! Bij iedere lag heb je aan- en afhechtdraadjes, deze gaan tijdens het borduren ook mee in de volgende laag. Aan het eind al die draadjes er tussenuit halen is dus best een klusje. Het wisselen tussendoor ging wel echt heel makkelijk trouwens. Ergens had ik verwacht dat ik dat lastig vond maar dat viel me alles mee. De onderdraad paste ik niet aan, de bovendraad bij iedere laag wel. 

Op de volgende foto een close-up foto van het resultaat, hier zie je ook nog goed hoe al die draadjes er nog aanzitten. Vooral bij de oogjes was het een gepriegel. Maar oh wat ben ik blij met het resultaat!

Beginnen met borduren - deel 4 Vossenhoofd

Ik werkte met scheurvlies aan de binnenkant van de tas, dit haalde ik aan het einde nog even weg na het knippen van de draadjes. En toen was het helemaal af! Hier het resultaat:

Beginnen met borduren - deel 4 het resultaat

Dit was zeker mijn topproject tot nu toe en echt super leuk om te geven! De volgende keer neem ik je mee in mijn laatste deel van beginnen met borduren, dan zal ik een BERNINA patroon gebruiken op verschillende stoffen. Dit verwerk ik dan weer op naaiprojecten. Wil je meer van mijn volgen neem dat een kijkje op Instagram. 

Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam