Creatieve berichten over naaien

Sinterklaas-motief (als borduursel of applicatie)

Adventskalender Sinterklaas – deurtje nr. 2

2 december, nog een paar nachtjes slapen en het is eindelijk weer pakjesavond! De tweede dag van de adventskalender en vandaag is het even Adventskalender Sinterklaas. Naast mijn verjaardag is Sinterklaas absoluut mijn favoriete feestdag. Ook al mag ik komend jaar 30 kaarsjes uitblazen mijn Sinterklaas gevoel is er nooit minder om geworden. Al jaren mag ik actief zijn in Sinterklaas organisaties en geniet ik ieder jaar weer van alle creatieve ideeën en blije gezichten. 

Voor deurtje nr. 2 heb ik gekozen om een accessoire voor in huis te maken in Sint-thema. Gezien het bij BERNINA jaar van het borduren is kon een borduuridee natuurlijk niet ontbreken, maar niet getreurd voor degene die (nog) geen borduurmodule hebben. Voor de niet-borduurders heb ik een applicatie idee! En ik ben dit keer uitgegaan van restverwerking.  

 

Applicatie Sinterklaas kussen maken

Print deze afbeelding op gewenst formaat uit op papier.

Sint sjabloon deurtje 2

 

Als je dit op papier hebt geprint knip je het langs de lijntjes uit. 

 

Sint sjabloon deurtje 2

Na het netjes uitknippen van het papieren sjabloon leg je dit op de gewenste stof. Ik gebruikte hiervoor restjes. 

Sint sjabloon op de stof deurtje 2

Om het knippen makkelijker te maken heb ik het papieren sjabloon vastgespeld op de stof. Ik had stof die goed bleef liggen dus het knippen ging makkelijk. Je kan er ook voor kiezen het sjabloon met een krijtje over te trekken zodat het papier niet in de weg zit tijdens het knippen. Geheel afhankelijk van je eigen voorkeur en stof keuze. 

Sint sjabloon op de stof gespeld deurtje 2

 

Sint sjabloon geknipt uit de stof deurtje 2

 

Sint sjabloon geknipt uit de stof deurtje 2

Vervolgens speld je het sjabloon op de gewenste plek op het kussen. Je gaat het op de stof naaien en moet bij alle zijkanten kunnen dus speld vooral een beetje in het midden.

Sint sjabloon op het kussen gespeld Deurtje 2

Voor de oplettende lezer, ik naai een keer op een andere machine! Ik was een paar dagen bij mijn moeder toen ik dit project ging maken, ik mocht hiervoor haar BERNINA 435 gebruiken. Super fijne machine! Voor het naaien van een sjabloon op de stof vind ik het prettig als mijn sjabloon glad kan liggen tijdens het naaien dus ik schoof de aanschuiftafel aan de machine. 

Image of BERNINA 435.

BERNINA 435

De B 435 maakt alle naaisters en hobbykleermakers gelukkig. De naaimachine heeft een perfect formaat en een uitgebreide reeks functies, zodat je met deze machine een echte allrounder aan je naaiatelier kunt toevoegen.

Meer informatie

Aanschuiftafel BERNINA 435

Ik naaide het sjabloon vast met Boventransportvoet #50 heel fijn want die voet is erg breed waardoor hij het sjabloon goed op zijn plaats hield. 

Image of Boventransportvoet #50.

Boventransportvoet #50

De Boventransportvoet met 3 verwisselbare zolen en kantliniaal #50 is een essentieel hulpmiddel bij het naaien van moeilijke stoffen

Meer informatie

Naaien Sint sjabloon op stof deurtje 2

Om het sjabloon vast te naaien stelde ik de steek in op zigzag breedte 3.0 en lengte 1.30. 

 

Instellingen zigzagsteek

Van dicht bij ziet dat er zo uit:

Naaien Sint sjabloon op stof deurtje 2

Tijdens het naaien kwam ik tot de conclusie dat de benen gingen wiebelen tijdens het naaien. Ik besloot, op goed advies van Lilian, de benen vast te rijgen voor ik verder ging. 

Paarden benen vast geregen Deurtje 2

En dan eindigt het zo:

Sint applicatie op kussenhoes Deurtje 2

 Voor de borduursters onder ons kan het natuurlijk nog veel makkelijker, lees snel verder.

 

Sinterklaas kussen borduren 

Voor de andere kant van het kussen het ik gekozen voor het borduren van een vergelijkbaar patroon. De kussenhoes is van een ribfluweelstof, daarom heb ik gekozen voor een trekvlieseline aan de onderzijde en water oplosbare vlieseline bovenop. Dit was de eerste keer dat ik dit gebruikte maar het werkt fantastisch! Ik heb nog niet de doorzichtige water oplosbare vlieseline, die ik hier vaak voorbij zie komen voor truien en dergelijke, maar die staat wel in bestelling. Voor nu dus de water oplosbare die gewoon op de stof geplaatst kan worden. 

Vlieseline ingespannen deurtje 2

Bovenzijde water oplosbare vlieseline

Het patroon voor Adventskalender Sinterklaas heb ik via de USB stick op mijn machine gezet en dit keer heb ik niets aangepast aan de plaatsing of de grote. Achteraf gezien had het patroon wat groter gemogen maar ik denk dat ik nog wat sterren en een maan op de bovenkant van het kussen borduur om de verhouding beter te maken. Wat even puzzelen was, het was een bestaande kussenhoes dus die zat al in elkaar, het plaatsen in de borduurring en dan onder de machine. Kijk maar:

Kussenhoes onder de borduurmodule deurtje 2

Verder kon ik gewoon op start drukken en borduren maar..

Borduren van het kussen

Het leuke aan het machinaal borduren vindt ik het zien welke volgorde het patroon heeft. Eerste tekende de machine een soort schetsje wat later helemaal ingekleurd werd. 

Borduren van het kussen

 

Borduren van het kussen

En dan komt het er zo onderuit, alleen nog even onder de kraan en klaar!

Bovenzijde kussen met water oplosbare vlieseline

Bovenzijde van het borduursel met de water oplosbare vlieseline.

 

Onderzijde met scheurvlies

Onderzijde van het borduursel met de scheur vlieseline. Hier heb ik de grote delen al weggescheurd en de kleinere delen doe ik altijd voorzichtig met een pincet.

 

Wassen maar

Wassen maar!

 

Borduur resultaat afwassen

Super leuk resultaat! En zo makkelijk met het water oplosbare vlies, ga ik echt vaker gebruiken.

Het resultaat van deurtje 2!

 

Resultaat naaikussen deurtje 2

Resultaat borduurkussen deurtje 2

 

Inspiratie voor deze Adventskalender Sinterklaas haalde ik van Pinterest. Het borduurpatroon heb ik via een naaivriendin mogen ontvangen en kan ik niet delen. Er zijn meerdere Nederlandse facebookgroepen met borduurpatronen waar ik Sinterklaas patronen voorbij heb zien komen. 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
BERNINA 435
BERNINA 435
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • diany BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Een tip voor het opstikken van een applicatie, als je de achterkant van je applicatie voorziet van een laagje vliesofix dan kun je de applicatie op de stof strijken en is het heel makkelijk te stikken omdat het niet meer gaat schuiven. Het handigst is om de afbeelding (in spiegelbeeld) op de vliesofix over te nemen, deze tegen de achterkant van de stof te strijken en het patroontje dan uit te knippen, op de gewenste ondergrond strijken en dan vaststikken. 

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam