Creatieve berichten over borduren

Beginnen met borduren – deel 5

In mijn kennismakingsblog schreef ik dat ik jullie mee ga nemen in mijn borduuravontuur dit jaar. De eerste stappen zijn gezet, mijn eerste borduursteken op BERNINA 590 zijn gezet! In mijn blogs, beginnen met borduren, leg ik uit hoe dit is gegaan. Dit is blog beginnen met borduren – deel 5. Het laatste deel van deze serie blogs. Dit betekent niet dat ik stop met bloggen of borduren maar vanaf nu verschijnen er blogs over naaiprojecten die ik maak met borduren. In deze blog nog wat tips die ik heb gekregen door de laatste beginnen met borduren blogs en een slot projectje waar ik op 2 verschillende stoffen hetzelfde patroon borduurde. 

Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie

Tips

In mijn laatste blog schreef ik: “De grootste uitdaging bij dit patroon vond ik de draadjes van iedere laag, dus mocht iemand de gouden tip hebben hoor ik het graag.” Hierop kreeg ik 2 super handige tips die ik met jullie wil delen.

Tip 1: “Ik kreeg bij de machine een klein scherp schaartje. Het is een beetje rond naar boven, dus de punten steken naar boven. Ik kan dit dus vrij recht op de stof houden zonder erin te knippen. Ik knip vaak de draden af bij iedere kleurwissel. Doe dit juist omdat er soms over draden heen wordt geborduurd en het later heel lastig is om die draden af te knippen.”

Tip 2: “Je kunt je module zo instellen dat hij bij een nieuwe kleur 7 steken naait dan even stop zodat je de begindraad kunt afknippen. Handig!” 

Hoe je dat doet? 

Borduurinstelling voor tussentijds draad afknippen

Wanneer het aankomt op beginnen met borduren zijn dit echt fijne tips. Het gebruiksaanwijzingsboek dicht in de buurt houden is trouwens ook heel waardevol. Bovenstaand staat daar namelijk gewoon in, maar dat moet je dan maar net weten. Afgelopen week heb ik ook met BERNINA Experts op een beurs mogen staan, handig om hen met de module te zien werken. Net de kleine dingen als het rondmaken van letters en het opslaan van borduurpatronen waren toch weer eens fijn om te zien. Oftewel de belangrijkste tip, zoek elkaar op en leer van elkaar! Ik heb veel contact met andere naaisters en borduursters, dat maakte het een stuk gezelliger en ook echt fijn als je even vastloopt. 

Nieuw project

In deze laatste beginnen met borduren blog wil ik jullie nog laten zien hoe ik een borduurpatroon op 2 verschillende stoffen maakte. Ik maakte 2 Giti tasjes, een patroon van Fibremood. Het borduurpatroon wat ik gebruikte is van BERNINA Inspiration Magazine. Via deze link vind je alle uitgave, deze bevatten allemaal gratis borduurpatronen. En via deze link het specifieke patroon wat ik gebruikte. 

 

Stof en garen beginnen met borduren deel 5

Van Fibremood en Mettler kreeg ik deze stof met bijpassende garen om een nieuwe outfit te maken. Die maakte ik maar met de restjes besloot ik een bijpassend tasje te maken én daar een borduurpatroon op te plaatsen. 

Het patroon van het tasje, Giti, is bedoeld voor nepleer. Deze versie maakte ik ook, die volgt hieronder. Dit is een gestepte stof en heeft geen afgewerkte kanten. Daarom heb ik deze versie dubbel gemaakt, het is geen dikke stof dus dat pakte goed uit. 

Borduurpatroon beginnen met borduren deel 5

Het patroon is heel klein en heeft maar 1 kleur, het is dus in een paar minuten klaar. Hierboven geeft de machine 14 minuten aan, dat komt omdat ik de machine op het langzaamst had staan en het patroon 2 lagen heeft, waarvan 1 een omlijsting is die ik over heb geslagen. 

beginnen met borduren deel 5

De machine ging als een speer en voor ik het wist was mijn eerste al gelukt. Ik gebruikte voor deze stof scheurvlies aan de achterzijde, bevestigd met de lijmspray. Ik denk dat ik met knipvlies ook goed weggekomen was. 

achterzijde beginnen met borduren deel 5

En als we de achterkant bekeken hebben dan hier natuurlijk ook de voorkant:

Ik ben tevreden voor dit oefenprojectje. Het blijft zoeken naar de juiste onderdraad en instellingen. Hier zie je weer een beetje het wit erdoor komen maar dat is mijn onderdraad. Het borduurpatroon komt op de pasjes houder op de voorzijde van het tasje.

voorzijde beginnen met borduren deel 5

Het tasje naaien is verder heel weinig werk. Je naait aan de bovenzijde een touw-geleider en dan de zijnaden dicht. 

Tasje beginnen met borduren

Van de bovenzijde krijg je dan een vakje voor je telefoon en voor de pasjes. Helemaal bovenaan zit het touw-geleider deel. Zoals je ziet is het geen dikke stof dus ging dit prima. Mocht je het je afvragen, hij is wel stevig genoeg voor het dragen van mijn telefoon. Heb het tasje 2 volle dagen op een beurs gebruikt en dat ging perfect. 

Tasje beginnen met borduren

Tasje beginnen met borduren

Eindresultaat

Daarna werd ik nieuwsgierig naar nepleer. Gezien hierboven een succes werd, wilde ik dit ook in nepleer te maken. Ik heb het een en ander opgezocht en besloot gewoon te beginnen. Ik plakte het nepleer met de lijmspray op de versteviging. De versteviging spande ik in mijn hoepel, het leer niet. Verder deed ik niets anders. Je ziet duidelijk dat de steken hier anders zitten dat bij het tasje hierboven maar ook hier vind ik het voor een proef een mooi resultaat. 

Tasje beginnen met borduren

In de hoepel gelegd en met lijm bevestigd aan de gespannen versteviging.

 

Tasje beginnen met borduren

Close up van hoe de machine te werk gaat op het nepleer.

 

Tasje beginnen met borduren

Het resultaat.

Het leer bleef erg goed liggen in de hoepel, de machine ging er moeiteloos doorheen. Het enige wat mij opvalt is dat de kleinere steken, zoals boven het oor, heel diep in het leer zitten. Dit is niet het mooiste resultaat. 

Gezien ik op dreef was en de machine heel soepel door het nepleer heen ging besloot ik dit tasje nog wat extra’s te geven met de decoratieve steken tijdens het in elkaar naaien.

Tasje beginnen met borduren

Het vastnaaien van het “touw-geleider” deel van het tasje met een decoratieve steek.

 

Tasje beginnen met borduren

Een vrolijk bloemetje.

 

Tasje beginnen met borduren

Het nepleer hoeft aan de zijdes niet afgewerkt te worden, alleen dichtgenaaid. Om te zorgen dat dit wel recht gaat gebruikte ik wonderclips in plaats van spelden. 

Tasje beginnen met borduren

Tasje beginnen met borduren

Decoratieve steek voor de zijkanten.

Het naaien met de wonderclips is wel wennen, ze moeten er veel eerder uit dan spelden omdat ze niet tot het voetje kunnen komen. Toch is het wel heel handig voor stoffen als dit. De kruissteek vond ik een leuk effect en biedt voldoende stevigheid aan de zijdes. 

Het was echt heel leuk om dit project te maken. Een handig tasje als resultaat maar ook echt een goed project om op te oefenen. Ondertussen moet ik wel gaan stoppen met oefenen want het borduren gaat prima dus ik ga grotere projecten inplannen en echt aan de slag voor mijn naaiwerk. Hoewel er voor thuis ook nog wat theedoeken op de planning staan, maar dat is omdat ze gewoon leuk zijn. Blijf je me volgen? Er komt binnenkort een jas aan, in een spijkerstof, met meerdere borduurdetails!

Tasje beginnen met borduren

Fibremood Giti in het oranje.

Tasje beginnen met borduren

Fibremood Giti in het roze nepleer.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: nepleer
Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam