Creatieve berichten over naaien

Sew Along jurk Gitte door Eva

jurk Gitte Sew Along Eva

Heb jij jurk Gitte ook al geknipt klaar liggen of ben je al begonnen met naaien? Doe gezellig met ons mee in deze Sew Along. Het patroon van de jurk is nu voor €2,50 verkrijgbaar met de kortingscode GITTE (geldig t/m 2 april). Lilian haar blog is afgelopen maandag online gekomen en wauw wat heeft zij er weer een bijzondere twist aan gegeven! Het blijft grappig om te zien hoe je samen met het zelfde patroon alsnog hele verschillende jurken kan hebben. Ik heb er een sportief tintje aan gegeven en neem je in deze blog mee in mijn tips en tricks!

Op maandag 8 april om 20:00u zullen wij weer live gaan op Instagram om meer te vertellen over het gebruik van de BERNINA machines en voetjes. Dit keer worden we bijgestaan door Diane Scheffers, National Product Educator van BERNINA. 

Benodigdheden Jurk Gitte

  • 2 meter stof
  • rits 15 cm (volgens het patroon; maar langer en korter kan een heel tof effect geven!)
  • garen

Ik naaide het grootste deel van de jurk op BERNINA L 450

Image of BERNINA L 450.

BERNINA L 450

<ul> <li>Naait, snijdt en werkt de naden in één stap efficiënt en met precisie af</li> </ul>

Meer informatie

Sportief tintje

In de inleiding schreef ik al dat ik voor een sportieve versie van jurk Gitte ben gegaan. De aanpassingen die ik hiervoor deed? Ik voegde een kortere rits toe, bepaalde de lengte bij een paar witte sneakers en ik voegde een naad toe op midden voor. 

Zowel het voor- als het achterpand liggen aan de stofvouw, ik heb ervoor gekozen om het voorpand niet op de stofvouw te knippen. Zo komt er dus een naad op mijn voorpand, breekt net een beetje. Dit vergt wel wat aanpassingen bij het inzetten van de rits.

In de blog van Lilian staat heel duidelijk uitgelegd hoe je de rits in jurk Gitte zet. Wanneer je ervoor kiest het voorpand door te knippen moet de afwerking op een andere manier gedaan worden. Ik ben hierbij voor een simpele oplossing gegaan en heb er een leuk labeltje overheen gezet! 

Rits afwerking jurk Gitte

Meer op de L 450

Wist je dat het zelfs mogelijk is een rits in te zetten op de overlockmachine? Klinkt ongelooflijk he, dat vond ik ook. Misschien was het ook te mooi om waar te zijn want er zitten wel wat haken en ogen aan. Toch kan het in sommige gevallen echt.

Met de Multifunctionele naaivoet L 450/L 460 kun je zoveel meer dan je denkt. Ik heb dit keer geprobeerd de rits in te zetten met deze voet. Gezien ik een naad op midden voor had kon ik erlangs naaien, helaas was ik vergeten dat een niet deelbare rits altijd het sluitingsblokje heeft. Dat paste niet door de voet heen. Bij deelbare ritsen kan het dus wel volledig, bij deze moest ik een kleinstukje met de naaimachine afmaken.

Image of Multifunctionele naaivoet L 450/L 460.

Multifunctionele naaivoet L 450/L 460

Om snoeren met kralen en parels vast te naaien ✓  Voor rolzomen met kralen erlangs ✓  Biezen zelf maken ✓  Biezen vastnaaien ✓

Meer informatie

Rits met lockmachine

Ik heb het mes op de grootste afstand gezet, op mijn L 450 is dat 9mm. De rits glijdt door het voetje heen. Bij een deelbare rits kan dit dus volledig. 

Rits met lockmachine

Het blijft een feestje om nieuwe technieken uit te proberen, het één gaat wat beter dan het ander maar geef nooit op met ontdekken! Dit voetje is trouwens ook ontzettend handig voor paspelband. 

Verder gebruikte ik de standaard instellingen en het standaard voetje van de lockmachine.

Naden en afwerking jurk Gitte

Met deze instellingen werk ik mijn naden af en ook de zoom. Dat vind ik erg fijn aan deze machine, de basis instelling zijn voor bijna alle projecten prima. Alleen wanneer het hele dunne of hele dikke stoffen zijn pas ik iets aan maar verder zelden.

Afwerking

De zoom werk ik af met de lockmachine en vervolgens met een siersteek op de naaimachine. De lengte heb ik bepaald door de jurk te passen met de schoenen waarmee ik deze wil gaan dragen. Vervolgens speld ik de gewenste lengte af en knip ik dit. Bijna nooit ga ik uit van de lengte in het patroon zelf omdat ieder lichaam weer anders is. 

Zoom afwerking jurk Gitte

In de blog van Lilian zie je dat ze het halsbeleg en de rits helemaal doorstikt. Ik heb dit ook gedaan maar er viel mij een verschil op! Leuk om elkaars blogs te lezen, hihi. Zij gebruikte Smalle kantvoet #10 en die heb ik niet. In plaats daarvan gebruikte ik Blindzoomvoet #5 waarmee je hetzelfde resultaat kan krijgen. Het smalle kant voetje is iets meer flexibel en heeft geen tussenstuk wat er bij voet 5 zit. Maar gezien 5 standaard bij mijn machine zat en 10 niet vind ik dit ook altijd een prima alternatief. 

Image of Blindzoomvoet #5.

Blindzoomvoet #5

De blindzoomvoet #5 is geschikt voor het naaien van blinde zomen op alle materialen. Door het gebruik van deze voet zijn de plaatsen waar de naald in de stof steekt aan de voorkant nauwelijks zichtbaar.

Meer informatie
Image of Smalle kantvoet #10.

Smalle kantvoet #10

De smalle kantvoet #10 is ideaal voor doorstikken, zomen en versieren. Door de speciale geleidingsplaat worden er exacte rechte naden gecreëerd.

Meer informatie

Sew Along jurk Gitte: het resultaat

Resultaat jurk Gitte Eva Resultaat jurk Gitte Eva

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
Multifunctionele naaivoet L 450/L 460
Multifunctionele naaivoet L 450/L 460
BERNINA L 450
BERNINA L 450
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam