Creatieve berichten over borduren

Labels borduren – inclusief gratis patroon

Hoe leuk is het om je eigen gemaakte kleding nog extra te personaliseren?! In deze blog leg ik verschillende mogelijkheden uit! Je kunt natuurlijk een label in naaien met een vrolijke tekst of een grapje maar dit keer probeerde ik iets nieuws. Labels borduren in de belegdelen van mijn kledingstukken. Geïnspireerd door een BERNINA blog waar het gaat over zelf labels borduren. In plaats van labels los maken voegde ik ze gewoon direct toe in het naaiwerk. 

Gezien niet alle naaisters een borduurmodule hebben voegde ik in deze blog ook een ideetje toe voor gewone naaimachines!

Wat heb je nodig?

  • een kledingstuk met een beleg
  • borduurgaren
  • een borduurpatroon of siersteken
  • een borduurmodule M
  • een naaimachine (ikzelf werk dit keer op BERNINA 590)
Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie
Image of Borduurmodule M.

Borduurmodule M

Borduurmodule M biedt een borduurgebied van tot 16,5 cm breed. Perfect voor het maken van adembenemende projecten en borduurwerk met de vrije arm!

Meer informatie

Starten maar!

Allereerst kies je een borduurpatroon uit. Dit kan iets zijn wat echt een label is maar je kan natuurlijk ook kiezen voor iets persoonlijks. Een item wat bij je past. Dan kom ik bij mezelf nog steeds uit op de naaimachine of gerij, hihi.

Labels borduren

Labels borduren

Voor deze blog gebruikte ik 2 patronen, de ene gratis van de BERNINA blog en de tweede kocht ik voor €1,- bij OESD. Helaas zag ik na het schrijven van deze blog dat dit patroon niet langer verkrijgbaar is maar OESD heeft vele mogelijkheden en regelmatig toffe acties. Nu hebben ze bijvoorbeeld een naam label.Naamlabel OESD

Plaatsing van het label

Wat ik (opnieuw) heb geleerd is dat het erg belangrijk is dat je nadenkt over de plaatsing van het label, ik had er alweer eentje op z’n zijkant zitten. Daarnaast borduur je het op een patroondeel en niet in een kledingstuk dus de naadwaarde aan het patroondeel heb je nog nodig om het stuk in elkaar te naaien. Om de plaatsing goed te kunnen bepalen klik ik op “check” zo geeft de borduurmodule aan waar op de stof het begin en het eind is. Door op de peilen te klikken gaat de naald naar de verschillende eindes. 

Plaatsing label

In mijn eerste project had ik een vrij groot beleg. Het kwam links of rechts van de opening op mijn rug dus ik wilde het een beetje in het midden van het rechter deel. 

Plaatsing label op de stof

Plaatsing label op de stof

Je kunt dit label maken in 3 verschillende kleuren omdat het uit meerdere lagen bestaat. Ik koos er echter voor om de rust te bewaren en alles in 1 kleur te doen. Hierdoor is het ook nog eens een snel klusje. 

Labels borduren

Hierna ga je het kledingstuk in elkaar zetten en heb je een tof label achterin!

Resultaat labels borduren

Naast het standaard label van BERNINA heb ik ook in mijn Little Black Dress een borduurmotief in het beleg gezet. Misschien heb je dat in de LBD Blog al gelezen. Daar ging het mis met de plaatsing, maar fouten zijn er om van de leren dus ik deel die ook graag!

Verkeerd geplaatst label

Het label had natuurlijk een kwartslag gedraaid moeten zijn, gelukkig is een belegdeel niet zo groot dus knipte ik een nieuwe en bij poging 2 ging het wel goed. Alleen gebruikte ik hier niet de meest geschikte versteviging waardoor ik het resultaat ook niet helemaal top vind. Hopelijk is het na een paar keer wassen wat beter. Weer veel lessen geleerd in het maken van deze kleine projectjes dus. 

Borduur resultaat in beleg

Geen borduurmodule? Geen enkel probleem!

Ook als je geen borduurmodule hebt kun je labels borduren. Er zijn ontzettend leuke opties op de meeste machines om een leuk label te creëren in het beleg. Voor deze blog heb ik dit ook uitgewerkt op mijn BERNINA 590 maar op de meeste BERNINA naaimachines zitten deze siersteken standaard in het menu. Het kan zijn dat de instellingen iets anders werken maar dan raad ik je aan het handleiding boek er even bij te pakken want daar staat alles in. 

Dit keer wordt het een jurk waarin ik een sluiting aan de voorzijde heb dus het beleg aan de achterkant is een gesloten deel. Ik ga het label midden op het beleg plaatsen. Eerst heb ik het beleg verstevigd met vlieseline, de stof is vrij dun dus na wat proeflapjes heb ik besloten er aan de achterzijde een extra laag stof onder te leggen. 


Belegdeel

Ik heb ervoor gekozen wel met borduurgaren te werken, dit is natuurlijk niet noodzakelijke maar ik vind de glans in de borduurgaren altijd erg mooi. 

Borduurgaren

Op mijn machine vind je een kopje met siersteken waar allerlei mapjes staan met honderden opties. Het onderste mapje heeft hele gave naai-items en die wilde ik natuurlijk gebruiken! Het is mogelijk om een aantal siersteken achter elkaar in te stellen, zo ook het alfabet wat ik hier ook ga gebruiken. 

Instellingen siersteken

 

Voor het instellen van een aantal siersteken en letters achter elkaar klik je op het plusje onderin het scherm. Wanneer dit ingedrukt staat kun je de verschillende steken achter elkaar aanklikken waardoor een volgorde ontstaat. 

Instellingen siersteken

Heb je een verkeerde steek aangeklikt en wil je die verwijderen, dan klik je op het i-icoontje. 

Instellingen siersteken

De letters vind je in een ander mapje, in mijn geval aan de rechterzijkant onder het A-symbool. 

Instellingen siersteken

Nadat je alles hebt ingesteld kun je beginnen met het naaien. Zoals in hierboven al beschreef zit er bij mij een extra stuk stof onder. Dat is wat je ziet op de foto’s. 

Siersteken als label

Mijn idee is om 2 rijen onder elkaar te plaatsen. De bovenste met een naaimachine en de tekst “made” en de volgende regel de tekst “by me” gevolgd door een schaar. 

Siersteken als label

Om de plaatsing van de 2 rijen mooi onder elkaar te krijgen, gebruik ik mijn voetje als liniaal en zorg dat deze mooi afloopt langs het andere lijntje.

Siersteken als label

En daar is dan het resultaat:

Siersteken als label

Aan de achterzijde knip ik de overtollige stof weg. Dit zie je niet meer als het beleg eenmaal in de jurk bevestigd is. 

Siersteken als label

Zo is voor iedereen labels borduren toegankelijk! Het is iets wat ik echt vaker ga doen, geeft gewoon net wat extra’s en het is heel simpel. Als je iemand een kledingstuk of ander naai-item cadeau geeft kun je het op deze manier ook heel leuk personaliseren. 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
Borduurmodule M
Borduurmodule M
BERNINA 590
BERNINA 590

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam