Creatieve berichten over naaien

Anorak – werken met een stevige stof

Deze zomer wilde ik graag eens een zomerjas maken. Terwijl er een mooi model van de Knipmode geknipt klaarligt komt plots een nieuw patroon van Tauko Magazine voorbij. Een anorak en het patroon heeft de naam Eva gekregen, 1 + 1 = 2, Eva + zomerjas is een Eva zomerjas. Geen zorgen die Knipmode zomerjas komt er ook nog want een donkerblauwe halflange jas is altijd handig om in de kast te hebben maar dit unieke item wilde ik niet laten schieten.

Tauko Magazine is misschien nog niet voor alle naaisters even bekend, het is een tijdschrift met patronen van verschillende ontwerpers. Dit is iedere uitgave weer anders. Het tijdschrift is bij verschillende winkels verkrijgbaar, in Nederland ken ik het via Ansje Handmade. Het patroon van de Eva Anorak is ontworpen door Oda Stormoen, voor mij een onbekende ontwerpster. 

Ik begin even met een foto van het resultaat: 

Anorak - werken met een stevige stof

 

Voor het maken van dit project werkte ik op zowel mijn naaimachine als mijn overlock machine. Er zitten veel details in waar precies werken noodzakelijk is. Daarnaast is het een stevige stof, gelijk aan jeans, waardoor bepaalde handigheidjes aanbod kwamen. 

Het naaien en topstitchen deed ik op mijn BERNINA 590. Alle onderdelen heb ik voor het naaien afgewerkt op mijn BERNINA L 450. Door eerst alles los van elkaar af te werken is dit iets wat niet vergeten kan worden en kom je later ook niet in de knoop met kleine hoekjes waar je niet goed bij kan. Het inzetten van de rits en aannaaien van de belegdelen gaat ook een stuk makkelijker. 

Image of BERNINA L 450.

BERNINA L 450

<ul> <li>Naait, snijdt en werkt de naden in één stap efficiënt en met precisie af</li> </ul>

Meer informatie
Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie

Afwerken Anorak met overlock machine L450

 

Niveleerplaatje

Door het werken met een stevige stof werd het niveleerplaatje veel gebruikt. Er zijn verschillende vormen en maten verkrijgbaar, meestal wordt er standaard een bij je naaimachine geleverd. Een hele tijd heb ik niet geweten wat het wat en dat ik het had maar sinds ik weet waar het handig voor is komt het regelmatig uit mijn tas. Vooral bij het werken met stevige stoffen als jeans of dikke katoen en wol komt het goed van pas.

Dit is het plaatje wat ik gebruikte:

Niveleerplaatje Anorak

Maar ik heb ook deze in mijn bezit: 

Niveleerplaatje Anorak

Je gebruikt het zoals op de eerste foto, aan de achterkant onder je voetje zodat de stof makkelijker onder de persvoet door kan. In het Engels noemen ze het ook wel een “Hump Jumper” letterlijk vertaald een Bult Springer. 

Mouwen 

De mouwen van deze anorak hebben een leuke afwerking, ze hebben een pof-effect aan de onderkant en worden met een lint afgewerkt. Ik heb gekozen om te werken met 2 kleuren stof, alle beleg delen maakte ik in het groen en de jas in het off-white. Eerst naai je de belegdelen met de goede kant tegen de goede kant van de onderkant van de mouwen aan. Vervolgens werk je dit ook gelijk af zodat als je later de mouwen dichtnaait dit gelijk afgewerkt is. Hier een stappenplan: 

mouwen Anorak

mouwen Anorak

mouwen Anorak

mouwen Anorak

mouwen Anorakmouwen Anorak

Aan de onderkant van de mouw is nu een tunnel ontstaan, hier maak je later een lint door. Natuurlijk kun je ook elastiek of een minder opvallend lint kiezen maar in het ontwerp kiezen ze voor een grote strik. Ik heb dat ook gekozen in een bijpassende stof voor mijn anorak.

mouwen Anorak

 

Capuchon

Nog nooit eerder maakte ik een capuchon, niet omdat ik het qua naaien niet zag zitten maar gewoon omdat ik niet zo veel kleding draag met capuchons. Moet zeggen dat ik het om te maken erg leuk vond. In dit anorak patroon heeft de capuchon aan de achterkant een extra effect in het rugpand en aan de voorkant loopt deze door in de sluiting van de hals. Een capuchon wordt meestal gevoerd, vooral wanneer deze aan een jas zit. Ik heb gekozen om de jas niet te voeren en de capuchon ook niet. Met dezelfde stof zou deze te zwaar worden en met een andere stof vond ik het te druk worden. De capuchon werkte ik daarom ook af met een beleg, hierdoor creëerde ik hetzelfde effect als bij de mouwen en de zijsplit. 

De capuchon bestaat uit 1 lang middenstuk en 2 grote zijstukken. Voor het middenstuk had ik niet voldoende stof dus deze bestaat bij mij uit 2 delen met een naad in het midden, dat is niet standaard in het patroon.  De 2 grote zijstukken zijn ook gelijk de hals sluiting. 

Capuchon Anorak

Capuchon Anorak

De punt op de foto hierboven is het deel wat in het achterpand komt. Omdat de capuchon van de anorak in het groen is maakte ik de belegdelen hier in het off-white. Tussen de belegdelen aan de voorzijde plaats je een rits waardoor de jas dicht kan, later plaats je hier een “flap” overheen met drukkers. 

Capuchon Anorak

Belegdelen aan de voorzijde waar de rits tussen zit

Om te zorgen dat je velletje niet tussen je rits komt zit er altijd een soort kapje aan de bovenkant over de rits. Dit zijn details die het patroon extra leuk maakte om aan te werken. Het is iets waarvan het heel logisch is dat het er zit maar ik had er nog niet eerder over nagedacht hoe je dat dan maakte. 

Capuchon Anorak

Dit is het onderdeel wat je maakt om dit kapje te maken

Capuchon Anorak

Je naait dit tussen de capuchon en het beleg, over de rits heen.

Capuchon Anorak

En zo komt dat er dan uit te zien nadat je het hebt doorgestikt.

Als laatste naai je hier op de voorkant het deel aan waar de drukkers in komen. Dit is een los stukje wat je bovenop de jas stikt, heel simpel eigenlijk. En hier is ruimte om een leuke eigen touch toe te voegen met een labeltje, ik koos voor een bijtje. De capuchon stikte ik rond om helemaal door. Hierna volgen wat foto’s van dit proces.

Capuchon Anorak

Capuchon Anorak

Capuchon Anorak

Capuchon Anorak

Het bijtje

Capuchon Anorak

Aan het einde naai je alles tezamen aan de jas vast. Strijkijzer er overheen en voilà!

Capuchon Anorak

Tot slot werk je dit deel af met drukkers. Ik gebruik hiervoor de drukker tang van Prym. Of nouja, als je goed kijkt zie je dat mijn moeder dit voor mij heeft gedaan.

 

De zak

De zak van de anorak

Dit zijn de onderdelen van de zak, een groot deel en een zakklep. Beide stik je op de jas vast en meer is het niet. Ik heb gekozen voor een groot label als detail. De tekst zal ik hieronder vertalen.

De zak van de anorak

De zak van de anorak

Hier zie je ook nog eens duidelijk hoe de zijkant is afgewerkt. Dezelfde drukkers als in de sluiting van de hals komen hier terug. De zakklep heb ik na het maken van de foto’s toch aan de bovenzijde ook nog doorgestikt zodat deze mooier dicht valt. Ieder vleugje wind wat eronder kwam maakte dat deze open wapperde en dat vond ik vervelend.

De zak van de anorak

De tekst op het label: … ik wilde dit weekend gaan werken aan mijn carrière, netwerken met belangrijke mensen, mijn profiel bijwerken, maar zomaar ineens trof ik mijzelf aan in wandelschoenen en deed ik het gene wat ik het liefst doe.

Het resultaat

Het resultaat van de anorak

Het resultaat van de anorak

Hier zie je het rug detail van de capuchon

Het resultaat van de anorak

De sluiting met de drukkers aan de voorzijde vind ik een heel leuk effect. En ook de belegdelen in de capuchon dragen prettig.

Het resultaat van de anorak

Het resultaat van de anorak

Hier zie je hoe de mouw sluiting uiteindelijk is geworden. Je moet er van houden maar ik vind het geweldig!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: stevige stof
Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590
BERNINA L 450
BERNINA L 450

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam