Creatieve berichten over naaien

Junna jasje met BSR details

Oefenen met BSR

Afgewerkte Junna BSR1

Instellen van de BSR 

Het BERNINA SteekRegulator (BSR) voetje, ja die heb ik al een tijdje in bezit maar wat doe je daar nou eigenlijk mee? Ik las een hoop BERNINA blogs door en bladerde door de handleiding van mijn BERNINA 590. In mijn geboortedorp Meerkerk zit nog een stoffenwinkel, zo een knusse gezellige winkel met pareltjes van stoffen. Hier stuitte ik op een stof met een Escher-achtige print, zwart-witte gezichten die sprekend lijken op Karl Lagerfeld. Al snel kwam het idee in mij op om met deze stof iets te doen met de BSR voet. 

Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie
Image of BERNINA SteekRegulator (BSR).

BERNINA SteekRegulator (BSR)

De BERNINA SteekRegulator (BSR) past zich bij het naaien precies aan de snelheid aan en zorgt daardoor voor een absoluut gelijkmatig steekbeeld.

Meer informatie

In veel voorbeelden zie ik dat er een katoenen stof gebruikt wordt met wattine, de stof die ik kocht was echter al gewatteerd. Zoals in de blog van Mijke, waar ze ook met zwart witte gezichten werkt. Zij maakte een Junna Gilet en ik zal de Junna uitbreiding met mouwen maken. Ik koos ervoor om kleurrijke details toe te gaan brengen. Het Junna patroon is van Bel’etoile. 

Ik gebruikte het doorzichtige opzet stukje zodat ik goed kan zien waar ik heen ga. 

BSR Voet Junna

Het is in het begin flink wennen. Er zijn 2 opties om mee te werken, persoonlijk vond ik modus 1 makkelijker. Bij modus 1 blijft de naald op en neer gaan tot je op start/stop klikt. Bij modus 2 stopt de naald wanneer je niet meer beweegt. Verder gaan de naald sneller wanneer je de stof sneller beweegt en langzamer wanneer je langzamer beweegt. Vandaar dat het even wennen is, je moet er een beetje gevoel bij krijgen.

BSR modus 1

De BSR-voet zit aan de achterkant van de machine met een kabeltje aangesloten. Je moet best even doorduwen om het pinnetje er goed in te krijgen. Wanneer dit pinnetje erin zit geeft je machine automatisch te opties aan om de BSR in te stellen. 

BSR achterzijde machine

Mijn Junna Jasje

Toen Bel’etoile met de uitbreiding op het Junna gilet kwam was ik heel blij! Ik vind het een super fijn patroon dus een mouw eraan is helemaal top voor dit najaar. Daarnaast zag ik gelijk de perfecte match met mijn stof. Op de stof wilde ik graag details aanbrengen met felrood. 

De schoudernaden naaide ik aan elkaar, deze kun je afwerken met biaisband maar ik vond mijn overlock machine voldoende. 

Schoudernaden Junna

Mijn BERNINA L 450 staat eigenlijk altijd naast mijn naaimachine en ik gebruik deze bij bijna ieder project. 

Image of BERNINA L 450.

BERNINA L 450

<ul> <li>Naait, snijdt en werkt de naden in één stap efficiënt en met precisie af</li> </ul>

Meer informatie

Afwerking met L450 Junna

Het jasje bestaat uit een pand en mouwen, hierdoor is het niet meer dan de schoudernaden dichtnaaien en de mouwen erin zetten. Ik had van deze mooie stof slechts 1 meter gekocht dus ik moest wat creatief zijn met de mouwen. Vandaar de keuze om er een soort manchetten aan te zetten zoals je in het resultaat ziet. 

Het BSR proces ging voor het jasje niet helemaal zoals ik het in mijn hoofd had. Ik wilde meerdere gezichtjes met rood inkleuren of details geven. Uiteindelijk heb ik op het jasje alleen de zonnebrillen gedaan omdat ik het gezicht te druk vond voor de sierlijke details die ik met het paspelband gaf aan de mouwen en de zak. Helemaal persoonlijk qua stijl dus, want ik vond het rommelige in het gezicht wel heel gaaf, alleen niet passend bij het jasje. Hier wat resultaten van mijn oefenwerk:

BSR opties

BSR oefenen

De brilletjes vond ik netjes geworden en het meest passend op mijn jasje. Zodoende koos ik er voor om er een paar op het jasje toe te voegen. De garen die ik gebruikte zijn de Mettler borduurgaren, deze kleur rood vind ik wat dieper en het heeft een mooie glans. Daarnaast gebruikte ik scheurvlies aan de achterzijde om het resultaat iets strakker te krijgen. Dit bevestigde ik met een beetje lijmspray.

Afscheur vlies met lijm

Het resultaat van dichtbij:

Zonnebril rood BSR

En het jasje:

Afgewerkte Junna BSR

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Amann Mettler polysheen, borduurgaren, katoen, lockmachine, naaimachine, scheurvlies, versteviging, vlieseline
Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590
BERNINA L 450
BERNINA L 450
BERNINA SteekRegulator (BSR)
BERNINA SteekRegulator (BSR)

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam