Creatieve berichten over naaien

Bloesje met 115 pintucks

Dit bloesje, nr. 5, uit Knipmode augustus is een ware uitdaging met 115 pintuck! Maar met de smalle kantvoet van BERNINA is het een stuk makkelijker.

Eerst even een foto van het eindresultaat. De bloes met 115 pintucks, hier gecombineerd met broek nr. 2 uit diezelfde Knipmode:

In het patroon moet je de pintucks op de stof zelf maken. Dit zijn smalle reepjes die je doorstikt. Ik heb ze nageteld en het zijn er 115!!


Het voor- en achterpand bestaat voor een deel uit een lap waarop je allemaal groepjes van steeds 5 pintucks maakt. En het maken daarvan is echt niet moeilijk, maar gewoon een kwestie van geduld.Ik gebruikte hiervoor mijn BERNINA 540  met de smalle kantvoet. En dat is echt een uitkomst!

In de beschrijving stond dat je steeds op een afstand van 6 mm moest doorstikken. Tussen ieder stiksel moest ook 6 mm komen. Dus dit leek mee een perfect project om de Smalle kantvoet #10 uit te proberen.

Eerst heb ik een paar proeflapjes gemaakt om uit te proberen wat een mooie afstand was tussen de pintucks.

Ik wilde een manier vinden waarbij ik niet de hele tijd de afstand tussen de pintucks moest opmeten en met krijt of stift strepen op de stof moet aftekenen. De makkelijkste manier was om afstand tussen de pintucks de breedte van het halve voetje te maken, zodat je die steeds achter elkaar kunt doorstikken. Op onderstaande foto kun je dat goed zien.

De naald plaatste ik op -4 van het midden. Op deze manier kregen de pintucks precies de goede afstand en de juiste breedte. 
Je behandelt een rechthoekige lap gladde stof op deze manier waardoor het een andere structuur krijgt. Het enige waar je dus op moet letten is de juiste hoogte van de lap (hoe lang wil je het bloesje hebben) De breedte van de lap nam ik wat ruimer, omdat ik niet precies wilde (en kon) uitrekenen hoe het uiteindelijk zou worden. Het patroondeel van de bloes leg je er af en toe op om te kijken of je al genoeg van de stof bewerkt hebt.

Omdat dit echt een tijdrovende klus is, kun je tussendoor de instellingen opslaan door middel van het floppydisk-icoontje.

Voor de jonge lezers: de floppydisk was de voorganger van de CD en DVD 🙂.
Je gaat hiervoor naar de I op het scherm en daarna naar de floppy.

Als je dan de volgende keer je naaimachine weer aan zet, gaat hij meteen naar de laatste instellingen die je gebruikt hebt. Als je klaar bent met dit hele project kun je de instelling weer terugzetten naar de basisinstellingen door op de floppy met de streep erdoor te klikken.
Daarna weer met het kruisje dit scherm sluiten. Ik stik het vaakst met steeklengte 3 in plaats van de standaard 2,5 dus die heb ik ook op die manier vastgezet. Tijdens het naaien kun je dit natuurlijk ook handmatig aanpassen. Als je bepaalde steken vaak gebruikt bij speciale projecten (bijvoorbeeld lingerie) kun je die ook opslaan in een mapje. Daarover later meer.Wat te doen tegen het bobbelen van de stof:
Doordat mijn stof een klein beetje stretch heeft gaat het door al dat stikken een beetje rimpelen. 
Met ronde knop aan de zijkant van je machine kun je de druk van de persvoet regelen. Bij mijn stof heb ik de druk één standje lager gezet. 
Dit hielp al heel wat en nadat ik klaar was met alle pintucks heb ik door middel van stoom de vorm van de stof weer goed gekregen. Je gaat dan met je strijkbout boven de stof hangen en laat de stoom op de stof komen. Dus niet echt strijken! 
 

Nog een paar tips voor dit tijdrovende klusje:

  • Zie het als een rechthoekige lap die je aan het bewerken bent. Pas nadenken over de plaatsing van de groepjes als je lap groot genoeg is om te kunnen schuiven met het patroon
  • Blijf rustig door ademen! Het is niet echt moeilijk, maar een kwestie van geduld.
  • Zorg dat je goed zit, schouders ontspannen
  • Doe tussendoor iets anders als je scheel gaat zien van al die streepjes.
  • Bedenk dat als je klaar bent met al die pintucks het een heel simpel bloesje is. 

En weet je wat ook echt heel fijn is van de nieuwe BERNINA series? Die heerlijke grote spoelen. 70% meer garen op je spoel!! Voor dit hele project heb ik precies een hele spoel opgemaakt. Kun je nagaan hoe vaak ik tussendoor zonder onderdraad aan het naaien was geweest met zo’n ouderwets klein spoeltje. En we weten allemaal hoe erg balen dat is!

Ik ben echt erg tevreden met het resultaat. Dit was het werk meer dan waard. 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam