Creatieve berichten over naaien

Kleurrijke zomeroutfit

Het is tijd voor kleur! Een kleurrijke zomeroutfit voor de minder zomerse dagen. Een tijdje geleden heb ik een nieuwe stoffenwebshop ontdekt in België en ben hier helemaal gevallen voor allerlei kleurrijke stoffen. Waaronder de 2 die ik voor deze outfit gebruikte. De stof voor de broek heet bubblegum, een betere naam had het niet kunnen zijn. 

Kleurrijke zomeroutfit

 

De patronen

Voor de top gebruikte ik een patroon van La Maison Victor, een top die ik al veel vaker maakte. Het Morgan T-shirt, tegenwoordig gratis beschikbaar bij de Libelle. Het is een oversized model T-shirt met een leuk mouw effect. Later in deze blog laat ik zien hoe je de “knoop” in de mouw maakt. Geeft net weer wat extra aan een basis T-shirt vind ik. 

De broek is een patroon van Lore Piar, de Lauren Trousers. Het patroon is in het Engels want de ontwerpster, Lore komt uit Peru. Ze woont tegenwoordig wel in Nederland en haar patronen komen met een volledige foto-instructie. De broek heeft een bijzondere zak en in het patroon verschillende opties voor de pijpen. Ik koos voor een strak aansluitende pijp met een naad voorop mijn been. 

Het T-shirt

Voor het maken van dit Morgan T-shirt werkte ik vrijwel helemaal op mijn BERNINA L 450. Ik vind het werken met tricot stoffen het prettigst op de overlock machine, dan is alles in 1x afgewerkt. Bij dunnere of kwetsbaardere stoffen stik ik ook nog wel eens met mijn machine voor ik de naden overlock. Van deze stof is alleen nog een coupon beschikbaar verder is ze uitverkocht maar wie weet komt er nieuwe voorraad. 

Image of BERNINA L 450.

BERNINA L 450

<ul> <li>Naait, snijdt en werkt de naden in één stap efficiënt en met precisie af</li> </ul>

Meer informatie
Morgen T-shirt Kleurrijke zomeroutfit

Kleurrijke zomeroutfit stof

De afwerking van de mouwen en de zoom van het T-shirt doe ik op mijn naaimachine BERNINA 590. De mouwen zoom je eerst voordat je begint met het maken van de vorm. 

Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie
Morgen T-shirt Kleurrijke zomeroutfit

Afwerking van de mouwen op de naaimachine

Hierna volgt het vouwen van de mouw, ik heb voor iedere stap een foto gemaakt en zelf doe ik het nog steeds(na 3 Morgan T-shirts) wel eens verkeerd om. Toch blijf ik het een leuk detail vinden en de puzzel ga ik iedere keer weer aan. Eigenlijk is het heel makkelijk maar je moet wel opletten dat je links en rechts hetzelfde vouwt zodat je niet bij de ene in de vouw kijkt en bij de andere niet. 

Morgen T-shirt Kleurrijke zomeroutfit

Stap 1

Morgen T-shirt Kleurrijke zomeroutfit

Stap 2

Morgen T-shirt Kleurrijke zomeroutfit

Stap 3

Morgen T-shirt Kleurrijke zomeroutfit

Stap 4

Morgen T-shirt Kleurrijke zomeroutfit

Stap 5

Om de mouw in te zetten koos ik er dit keer voor om eerste de mouw tegen de panden te spelden en daarna de mouw en zij-naad in 1x dicht te naaien. Je kunt natuurlijk ook eerst de mouw en de zij-naad dichtnaaien en daarna de mouw in pand naaien. Hierin heeft ieder zijn eigen voorkeur. Ook dit hangt bij mij af van de stof soort, meestal als ik een item helemaal op de overlock machine maak doe ik het op deze wijze.

Morgen T-shirt Kleurrijke zomeroutfit

Mouw inzetten

Ook het halsboord zet ik op de overlockmachine in. Soms is het nodig om dit nog door te stikken aan de buitenkant maar bij deze stof viel het perfect en heb ik dat niet gedaan.

Morgen T-shirt Kleurrijke zomeroutfit

Halsboord inzetten

 

De broek

Het patroon Lauren van Lore Piar maakte ik voor de eerste keer. Het patroon stond al lang op mijn lijstje omdat ik het zak-details erg leuk vind. Enige vrees wel voor het maken hiervan maar het viel me alles mee! De broek naaide ik op mijn naaimachine maar deed de afwerking op mijn overlockmachine.

Allereerst begin je met het voorbereiden van de voorpanden, de eerste stappen die je zet is het maken van de zakken. Daarna maak je de voor-pijp af en pas daarna begin je met het maken van de broek. 

Lauren Broek Kleurrijke zomeroutfit

Onderdeel van de zak

Lauren Broek Kleurrijke zomeroutfit

Het is belangrijk dat je precies tot het aangegeven punt naait. Om dit goed te kunnen zien kies ik ervoor om met een uitwasbare stift een stipje aan te geven.

Lauren Broek Kleurrijke zomeroutfit

Lauren Broek Kleurrijke zomeroutfit

Het resultaat nadat je tot het stipje hebt genaaid.

Lauren Broek Kleurrijke zomeroutfit

Aan de binnenzijde werk ik het af met de overlockmachine.

Lauren Broek Kleurrijke zomeroutfit

Daarna naai je de 2 delen voorpand aan elkaar. Dit is een optie in het patroon, je kan ook de voor-pijp uit 1 stuk maken.

 

Kleurrijke zomeroutfit

Dit is hoe de zak er uit komt te zien en hoe het voorpand uit 2 delen bestaat. 

 

De bovenband is een beleg aan de binnenzijde. Deze zet ik altijd aan de binnenzijde met een klein steekje vast. 

Lauren Broek Kleurrijke zomeroutfit

Lauren Broek Kleurrijke zomeroutfit

Zo goed als onzichtbaar vast gestikt, gewoon met de machine.

 

Het zoomen van de broek doe ik gewoon met Terugtransportvoet #1D ik gebruik dan de lijntjes op de steekplaat om de maat te bepalen. Daarnaast kies ik ervoor om de instellingen van mijn naald aan te passen zodat ik de juiste maat over hou. 

Image of Terugtransportvoet #1D.

Terugtransportvoet #1D

De terugtransportvoet #1D heeft uitsparingen voor en achter het steekgat en is daardoor bijzonder geschikt voor steken die vooruit- en achteruit genaaid worden. 

Meer informatie

Lauren Broek Kleurrijke zomeroutfit

De gebruikte instellingen: 

Lauren Broek Kleurrijke zomeroutfit

 

En daar heb ik dan mijn kleurrijke zomeroutfit. Helemaal blij, het patroon van de broek ga ik zeker nog vaker gebruiken. Heb al een stof in mijn favoriete kleur, zwart, klaarliggen. Het volgende op mijn naailijstje, naast wat borduurprojecten, is een zomerjas. Een patroon uit de knipmode, hier schrijf ik zeker ook een blog over want zo een groot project doe ik niet vaak! Ik hoop daar in de maand augustus aan toe te komen maar er zit ook een nieuwe woning aan te komen dus even kijken of de verhuizing het toelaat. Leuk als je weer tot het einde hebt gelezen! De webshop waar ik deze stoffen vond is Stoffenboetiek.

Tot de volgende blog! Lieve groetjes van mij. 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
Terugtransportvoet #1D
Terugtransportvoet #1D
BERNINA 590
BERNINA 590
BERNINA L 450
BERNINA L 450

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam