Creatieve berichten over borduren

22: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – Morphing

Regelmatig krijg ik berichten met vragen of ik een bepaald onderwerp wil behandelen bij de BERNINA Borduur Software DesignerPlus 8. Zo ook deze keer de vraag of ik meer over Morphing wilde uitzoeken – Natuurlijk, lijkt me heel interessant, dus we gaan weer aan de slag.

Wat is Morphing via Borduur software eigenlijk? Morphing staat voor het geleidelijk overvloeien van de ene afbeelding in een andere, waarbij vanuit het origineel naar het nieuwe object gewerkt wordt vanuit basispunten. Dat betekent dat het origineel vervormd wordt maar de karakteristieken behouden blijven. Je blijft de originele vorm dus herkennen. Bij de Software V8 (net als bij vorige versies) zijn 8 verschillende Morphing mogelijkheden.

Morphing is een geweldige mogelijkheid om een object of een borduurmotief een bijzondere vorm te geven, maar zorg ervoor dat je niet ‘te ver’ gaat:
*) Voorkom een slechte kwaliteit om te borduren, dus gebruik het effect niet tot in het uiterste. ‘Less is more’ zoals dat genoemd wordt.
*) Gebruik een grotere ruimte tussen de steken – verhoog dit met ca. 20%.
*) Gebruik liever geen satijnsteken bij Morphing: bij sommige objecten worden deze steken te lang, zeker als ze van de ene kant naar de andere kant van een object lopen zonder tussenstappen. (Stiksteek vulling is prima, ook fantasie patronen kunnen gebruikt worden, maar de vervorming zal de fantasiepatronen sterk veranderen, zodat je ze niet meer herkent. Zelf gebruik ik steeds de stiksteek vulling).
*) Verhoog de marge van de onderlaag om te voorkomen dat het buiten de stekenlaag uit komt te steken.

sterpunt
Laten we beginnen. Ik maak een sterpunt: hiervoor ga ik bij de linker kolom naar ‘Digitaliseer’, en klik op ‘Gesloten object’. Door op mijn werkblad te klikken op bepaalde kruispunten van het raster, maak ik een sterpunt. Een eenvoudige figuur, waarbij het Morphing effect goed te zien zal zijn.

Eerst selecteer ik het object: zwarte nodes komen rondom te staan, en het object zelf wordt deels roze. Vanaf dit punt kun je twee dingen doen:

icoontje 1) Bij de Algemene Taakbalk klikken op het icoontje ‘Morphing’- de rode swirl.

docker
2) Op de docker ‘Morphing Effect’, rechts van je werkblad, klikken, als je die standaard hebt staan. Als je wilt dat het schermpje met de 8 Morphing mogelijkheden wat langer blijft staan, klik dan op het ‘prikkertje’, links van de X, bovenaan dit menu. (Als je dat niet doet, staat het menu er maar heel kort).

En daar zie je dan de 8 Morphing mogelijkden. Ik zal de benoemen:

klemfactor
1) Klem (Pinch = knijpen) – gebruik deze optie om de outlines van een object en de steken samen te drukken naar het morphing midden, terwijl de buitenste steken van elkaar worden weggetrokken. Het midden van het object is nu heel duidelijk aangegeven. Wat je verder ziet is dat er een balkje verschijnt, waarbij – als je daar met de cursor (pijl) van je muis op gaat staan, een tekst verschijnt: ‘Klem Factor 45’ (standaard waarde). Ik heb overigens voor het beter laten zien wat er gebeurt de ‘Toon kunstzinnige weergave’ (hoe het borduurwerk er daadwerkelijk uit komt te zien) even aangeklikt, om zo alleen de steken en onderlagen te laten zien.

klemfactur19
Als je dit zwarte schuifje naar links verschuift (trekken met de muis), dan zie je dat het ingedrukte effect minder wordt – de outlines en steken gaan weer meer terug naar een rechte lijn, zoals het originele object liet zien. Op de afbeelding hierboven zie je dat ik de Klem Factor op 19 heb gezet…

klemfactur100
Ga je helemaal met de schuifje naar rechts, zodat er Klem Factor 100 komt te staan, dan zie je dat de punt in het midden helemaal in elkaar gedrukt is, maar dat deze punt zo vervormd is, dat de steken ook niet meer mooi gemaakt kunnen worden. Teveel geklemd dus. Vandaar dat er gewaarschuwd wordt niet teveel effect te willen.

object100klemfactor
Als ik nu ‘Toon kunstzinnige weergave’ weer aanklik, dan zie je dat in het midden een enorme steekdichtheid aanwezig is, bij Klem Factor 100 – dit is onmogelijk om netjes geborduurd te krijgen. En dat kun je weer goed bekijken door ‘Steek-speler’ aan te zetten: dan zie je dat bij het borduren in het midden alles een stuk langzamer gaat, en steken heel dicht naast elkaar, en misschien zelfs wel op elkaar, geborduurd zouden worden. Niet mooi, teveel effect.

2) Punch (naar buiten ‘duwen’) – gebruik deze optie om de outlines van een object en de steken weg te trekken van het morphing midden, terwijl de buitenste outlines en steken rondom een denkbeeldige bol gerekt worden.

punchstandaard
Ik heb weer alleen de steken en outlines in beeld, en klik op deze optie. Meteen zie je weer een dat het midden van het object duidelijk is aangegeven en een schuifje verschijnt. Rondom het middenpunt zie je dat er een bolvormig, naar buiten gericht effect is ontstaan.

punch100
Als je het schuifbalkje naar het middenpunt verschuift, wordt de punt weer bijna normaal, als je het helemaal naar rechts verschuift (Factor 100), dan is dit middendeel zo bol als maar kan, maar je ziet direct een verstoring: zowel in de onderlaag als de steken zelf.

kunstzinnigeweergavepunch100
Kunstzinnige weergave weer ‘aan’, en je ziet dat – als dit daadwerkelijk geborduurd gaat worden – het midden helemaal verstoord is. Tenzij je dit echt wilt… maar mooi is anders.

3) Rimpelen – gebruik deze optie om een golfpatroon dat vanuit het midden van het object naar buiten ‘straalt’, net zoals de rimpels in het water als je er een steentje in gooit.

rimpelenstandaard40
Bij het de eerste keer klikken op deze optie, staat het schuifje standaard op Factor 40. Er is een leuk rimpelpatroon te zien.

rimpelen99
Het effect kan nog leuk zij, als je de schuifje helemaal naar rechts zet, bv. op Factor 99.

rimpelen99onder
Maar als ik de ‘Toon kunstzinnige weergave’ weer uitschakel, heb je een beter beeld van de onderlaag en vulsteken: je ziet dat dit wat verstoord is, want de steken bij het middenpunt staan meer uit elkaar. Ook hier moet je weer een balans zien te vinden.

4) Ronddraaien – gebruik deze optie om de object outlines en steken rondom het middenpunt te draaien, daarbij een swirl effect te maken, zoals bij het leeg laten lopen van een bad.

ronddraaien
Standaard stond het schuifje op Factor 25, dan krijg je al een leuk effect.

ronddraaien94
Schuifje helemaal naar rechts, uiterlijk 94, dan krijg je een enorme swirl. Best leuk, maar ook hier worden de steken weer behoorlijk vervormd…

dichtbijronddraaien
want bij de punten bij het onderste deel blijft bijna niet over van de vulsteken – ze liggen allemaal op elkaar, dus zal dit een dik stuk worden bij het uitborduren. Enfin, het gaat er weer om dat je ziet wat er gebeurt.

5) Horizontaal schuintrekken – gebruik deze optie om de object outlines en steken horizontaal naar links of rechts te trekken.

horizontaalschuintrekken
Standaard werd dit geopend met het schuifje op Factor 10. Dan zie je dat de sterpunt inderdaad schuin staat, naar rechts. Het schuifje is lastig te zien met deze kleur…

sterpuntwit
vandaar dat ik de sterpunt even wit gekleurd heb, dan zie je het schuifje veel duidelijker. Kleuren kunnen altijd aangepast worden…

horizontaalmin100
Dan kun je het object naar links trekken – uiterste Factor -100 (min100),

horizontaalrechts100
of naar rechts trekken – uiterste Factor 100. En natuurlijk alle waarden daar tussenin…

6) Verticaal schuintrekken – gebruik deze optie om de object outlines en steken verticaal naar boven of naar beneden te trekken.

vertiaalschuintrekken
Ook voor deze oefening heb ik de sterpunt wit gelaten – je ziet het schuifje weer duidelijk zitten. Standaard Factor 10.

verticaal100
Bij het verschuiven naar boven – Factor 100 – wordt de rechter punt van de sterpunt helemaal opgetrokken.

vertikaalmin99
Bij het verschuiven naar beneden – Factor -99 – wordt de linker punt van de sterpunt helemaal opgetrokken.

7) Golven horizontaal – gebruik deze optie om de object outlines en steken  in een horizontaal golfpatroon te verschuiven.

golvenhorizontaal
Je ziet twee schuifjes verschijnen. Bij de horizontale staat ‘Golven horizontaal Frequentie 20’, bij de verticale staat ‘Golven horizontaal Uitslag 15’.

golvenhorizontaaleffect
Ik heb nu het schuifje voor het horizontale effect gezet op Frequentie 82, en voor het verticale effect op ‘Uitslag 59’. Grappig effect…

kunstzinnigeweergavegolven2richtingen
Maar als ik ‘Kunstzinnige weergave’ weer aanzet, en de sterpunt even roze kleur, zie je dat de steken enorm vervormd zijn – dit wordt dus ook bedoeld met ‘ga niet te ver met het effect’…

vulsteekvervormd
Kijk maar eens hoe ‘slecht’ het er uitziet, als ik de vulsteek wijzig in een Satijnsteek…. Soms is het goed om verschillende steken uit te proberen, om te zien wat wél zou werken en wat niet.

8) Golven verticaal – gebruik deze optie om de object outlines en steken  in een verticaal golfpatroon te verschuiven.

Dit geeft eenzelfde eerste afbeelding als optie 7), alleen zijn de schuifjes omgedraaid: bij het horizontale schuifje staat nu ‘Golven verticaal Uitslag 15’, en bij het verticale schuifje ‘Golven verticaal Frequentie 15’.

verticaalgolven
Ik heb het eerste schuifje op ‘Uitslag 98’ gezet, en de bovenste/tweede op ‘Frequentie 72’, gewoon om weer uit te proberen. Terwijl ik het bovenste schuifje langzaam verder trok, begon de sterpunt daadwerkelijk te golven… leuk zo.

valtnogmee
Maar ook hier geldt weer: klik op ‘Kunstzinnige weergave’, weer even een ander kleurtje gegeven om het beter te kunnen bekijken, en kijk hoe het object daadwerkelijk geborduurd gaat worden. Valt nog mee zo te zien…

ster
De laatste optie vind ik erg leuk en ik kon het niet laten, dus geef ik je hierbij even een voorproefje met het maken van een krans: daar krijg je meer over te zien  in les 24 (er komt eest nog een les/onderwerp tussendoor, waarna ik dan leuke kransen ed. ga maken).

Kijk je volgende keer weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl

 

NB: Het spreekt vanzelf dat alle effecten die je nu bij mijn sterpunt gezien hebt anders zullen zijn bij andere figuren!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht