Creatieve berichten over borduren

Accessoire van de Maand – september 2011

Het accessore van de maand september is dit keer een minder bekende voet.

Voet 13 stiksteekvoet, met de stiksteekplaat. Ik dacht dat ik de nummers van de meeste voeten wel kende en wist waarvoor ze waren, ik moest deze even opzoeken. Een voet die ik zelf dus nog nooit heb gebruikt. Reden te meer en uitdaging om dit te gaan doen, maar waarmee…… Ik kreeg een tip om het met organza te proberen, zelfs de meest lastigste organza is er mee te stikken. Nu dat is de moeite van proberen waard, want organza loopt nog wel eens vast in de steekplaat omdat het zo dun is. Ik bedacht ook mijn tricotbloemen die ik wel eens op mijn shirt heb gestikt, ook die lopen nog wel eens vast in de steekplaat.

Dus wat ik ga proberen, een collage maken van verschillende organza’s en tricot applicaties.

Mijn basis lap is groene organza van 50 x 80 cm hier kan ik later nog van alles van maken.

Verf wat organza met acrylverf

Knip wat tricotbloemen uit,

Snijd en knip stroken en stukjes organza, maak hier een collage van en……. stikken maar!

Als ik dit allemaal heb gestikt, voeg ik de tricot bloemen toe en stik die daarna vast.

En het werkt!!!! En het maakt niet uit wat je stikt het gaat niet in de steekplaat zitten. Het rechter pootje van het voetje is breder dan de linker, daardoor kun je ook heel kort op de kant stikken, door de opening van het voetje heb je ook zicht op je stiksel en kun je dus heel nauwkeurig werken.

Het stikt super, ook langs de rondingen, doordat de rechterkant van het voetje smaller is heb je ook geen last dat je plooitjes krijgt, je kunt de smalle kant precies naast de rand van de stof laten lopen of er net op.

Voor als je niet gewend bent om met ee kniehevel te werken is zo’n projectje ook een goede oefening, je tilt als je iets rond wilt of de hoek om je voetje op met je kniehevel en je hebt je handen vrij om je stof te draaien.

En nu de tricot bloemen stikken, ook dit gaat geweldig!

Een nadeel van deze projectjes schrijven, de projectjes van het accessoire van de maand, is dat je er wel hebberig van wordt, ook dit voetje komt op mijn verlanglijstje, het werkt toch wel geweldig! Ik heb ook nog wel een restje katoen wat ik wel eens heb gebruikt voor applicaties die ga ik ook nog maar even proberen.

En ook met de katoen lukt het perfect, zelfs die kleine witte puntjes! De vorige keer dat ik deze applicatie maakte had ik ze gestikt met de bsr, je kunt makkelijker sturen, maar van deze applicatie met voet 13 is het resultaat veel beter, ik had het niet verwacht, het is een echte aanrader, in combinatie met de rechtstiksteekplaat!

Mijn lap is nu klaar, ik heb in mijn zak met stalen zitten snuffelen, en daar zitten nog een paar lappen in die ik in combi met deze lap kan gebruiken en jawel voor een tas…. Ik gebruik hetzelfde patroon als op mijn vorige blog.

En zie het resultaat…… weer een stukje wijzer, en een tas rijker!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam