Creatieve berichten over borduren

Paisley kussen

Afgelopen week met een vriendin naar Berlijn geweest. Een prachtige stad die u denk ik toch wel een keer bezocht moet hebben. Buiten uiteraard de nodige cultuur, ook tijd ingeruimd om even te shoppen.

We zijn terecht gekomen bij het warenhuis KaDeWe, laten we zeggen de Harrods van Berlijn. We kwamen als eerste terecht op de afdeling: woninginrichting en hebben ons verbaasd over de prachtige stoffen voor zowel vitrage als overgordijnen. Ook de afdeling met kussens is zeker de moeite waard. De vriendin waarmee ik op stap was is absoluut geen handwerkster, maar vind het wel prachtig. Ze vond een prachtig kussen, met paisley motieven, maar we schrokken toch wel heftig van de prijs die ruim boven de €100 lag. Om mijn vriendin te bedanken voor de gezellige dagen ben ik aan de slag gegaan.

Dit kussen was het uitgangspunt (klik op de afbeeldingen voor een vergroot aanzicht):

In mijn archief van borduurmotieven heb ik prachtige paisley-veren. Deze vindt u op: http://www.oregonpatchworks.com/items.php?did=149&pid=70269

Het pakket bevat diverse modellen en wat voor mij van belang is, is dat er vrij eenvoudig applicatie-vlakken in aangebracht kunnen worden.

U gaat als volgt te werkt.

Importeer in uw software een motief. Ga naar Color Film om het motief van slot te halen. Klik hiervoor op Ungroup en u kunt de verschillende lijnen per stuk bewerken. Ik wil in een gedeelte van het motief applicatie-vlakken toevoegen. Ik ga deze stukken eerst van kleur veranderen, zodat duidelijk is welke lijnen bewerkt gaan worden. Ga hiervoor op een lijn staan en verander de kleur onderin de balk.

Onder onderstaande gekleurde lijnen wil ik aparte applicaties maken. Wanneer u de lijnen een andere kleur gaat geven, zult u merken dat deze lijnen niet allemaal doorlopen.

In de Color Film kunt u dit goed zien, groepeer de kleuren bij elkaar zodat de lijnen logisch geborduurd gaan worden.

Klik de lijnen aan en verander de steek in Outline- Single. U kunt dan heel makkelijk zien waar u de lijnen moet trekken. Omdat dit motief al een soort ondersteek-lijn heeft, hoef ik deze niet meer te maken.

Omdat ik elk vlak anders wil opvullen, trek ik elk vlak apart om. In dit geval begin ik rechts en werk naar links. Neem voor elk vlak een andere kleur, die dan als stop werkt, u hoeft geen kleuren te wisselen.

Neem de optie Freehand Embroidery-Open Object. Trek elk vlak na, nogmaals met steeds een andere kleur zodat de machine steeds stopt om de stof erop te leggen.

Hier kunt u zien dat ik dat ik tussen de groene lijnen een zwarte lijn heb getrokken en tussen de gele een blauwe lijn. Schuif alle vlakken die u extra gemaakt heeft naar voren in Color Film, zodat deze als 2de en verdere gang geborduurd worden (zie figuur 8)

Wanneer alle vlakken gedaan zijn klikt u op de buitenste lijn en maak hier bijvoorbeeld een  van. Zo werkt u alle vlakken af. Stemstich van. Nu hoeft u alleen nog van de diverse kleuren van de bovenste lijnen 1 kleur te maken en uw motief is klaar.

Voor mijn kussen heb ik verschillende motieven genomen, dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de borduurring.

Ik heb in ieder geval een hele blije vriendin.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam