Creatieve berichten over quilten

Carte Blanche voor een quilt opdracht

Soms trekt wat je doet de aandacht. Niet alleen alle quilts die ik van de patronen van Judy Niemeyer op de BERNINA 770QE maak, maar ook mijn eigen ontwerpen.

DSCF6577
Als ik zelf een quilt ontwerp, maak ik graag landschappen. Soms in combinatie met patchwork, soms samen met kruissteek borduurwerk (met de hand gemaakt): het eerste bv. in het quiltje Autumn: Colorful Season (mijn eigen ontwerp, patroon verkrijgbaar via mijn website – een combinatie van patchwork, applicateis en threadwork met WonderFil garens),

DSCF4748
het tweede bv. bij verschillende wedstrijdquilts die ik in de loop van de jaren heb gemaakt voor het OEQC (dat dit jaar weer gehouden wordt, en wel van 20 t/m 23 oktober in het MECC te Maastricht). Hierboven een foto van ‘The Tempest’, een quilt waar ik in 2014 vier prijzen mee gewonnen heb. In het kruissteek gedeelte (schilderij in het midden binnen de ‘lijst’, zitten ruim 93000 steken, allemaal met de hand gemaakt. Veder pathwork, applicaties, kralen en veel threadwork.

En dan is het iemand toch opgevallen dat ik ook opdrachten aanneem: afgelopen week kreeg ik de vraag of ik verschillende quilts en kussens kan maken, die bij een bepaald interieur passen. Geweldig, natuurlijk doe ik dat graag tussen alle (Judy Niemeyer) werkzaamheden door, want zelf ontwerpen is een passie waar ik graag zodra de mogelijkheid zich voordoet tijd voor vrij maak.

Ik kreeg foto’s toegestuurd van het interieur, en een onderwerp waar ik wel wat mee kan: Jungle, met lichtgroen en kobaltblauw en nog wat meer tinten daarbij in de buurt…. en verder CARTE BLANCHE, doe maar het zal wel mooi worden….. Echt bijzonder dat iemand zoveel vertrouwen in je heeft dat je alleen maten opkrijgt en verder mag je doen wat je wilt.

Natuurlijk heb ik nog wat besproken, omdat ik ook machine borduurwerk erin verwerken wil (planten in dit geval) en daarbij dit borduurwerk wil gebruiken om met applicaties en quiltwerk alles verder uit te werken, maar eigenlijk maakt het niet uit hoe en wat ik doe, als de maten maar kloppen voor bepaalde kasten en tafels…..

SAM_1919
Hoe je dan te werk gaat? Eerst wat stoffen uitzoeken om de gevraagde kleuren in ieder geval te selecteren. Prachtige stoffen, maar een ietwat ‘saai’ kleurenspel.

SAM_1920
Navraag gaf me wat meer ruimte om bv. nog zachtgeel, groentinten en paars toe te voegen, en van daaruit ben ik stroken gaan snijden.  Kun je al zien hoe een paar andere tinten erbij alles veel intenser uit laat komen… (en let eens op hoe netjes alles hier nog ligt… dat wordt wel anders!)

SAM_1913
Een grof idee over wat ik wilde doen. Nav. dat idee blokjes gemaakt voor paper piecing voor het patchwork. En gewoon maar beginnen…. meestal heb ik geen vastomlijnd patroon, maar stukken van een idee waar vanuit ik werk tot bepaalde maten. Dat idee kan zich omzetten naar een daadwerkelijk getekend patroon wat vaak dan weer opnieuw getekend wordt met verbeteringen, soms tot wel 7 keer… in dit geval ga ik eerst wat blokjes maken in diverse kleurschakeringen, die aan elkaar gelinkt worden…

SAM_1923
Machine opgezet: steeklengte korter gemaakt (in dit geval naar 1.80): hoe meer steken hoe meer gaatjes op het papier en hoe makkelijker het papier starks weggescheurd kan worden.

SAM_1931
Quiltvoetje opgezet: het voetje 97D met 1/4 inch naadtoeslag. Dat werkt makkelijk, zeker als het papier weggescheurd wordt en ik alles zonder tekening/naailijn aan elkaar moet zetten.

SAM_1935
En dan gaat het beginnen… er komen al meer stofjes bij, want alle stukjes en printjes binnen de gestelde kleuren kan ik gebruiken.

SAM_1957
En zo ziet het er na een paar uur werken uit: de stoffenboxen lijken wel ontploft…

Na een paar dagen (steeds een uurtje of zo werk, want er moet ook wat anders gemaakt worden!) zijn er wat blokjes klaar en aan elkaar gezet. De kleuren lopen enigszins door elkaar, het hoeft niet exact te zijn, maar een basis van de ene tint naar de andere is nu mijn doel.

SAM_1962Ik heb nog heel wat blokjes te maken, voordat ik tot de volgende fase over kan gaan, maar het begin is er.

Als je het werk wilt volgen, kijk dan regelmatig op mijn website bij galerie/quilts eigen ontwerp/jungle quilts, en volg vooral deze BERNINA BLOG voor

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein CI
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam