Creatieve berichten over naaien

Laatste loodjes….

En dan is de Fire Island Hosta Queen RAINBOW quilt helemaal gequilt – machinaal op de BERNINA 770QE met de BSR. Alles freehand, met Superior Thread en WonderFil thread als bovengaren en WonderFil DecoBob als ondergaren.

En dan is het belangrijk om de quilt te blocken: dat wil zeggen dat de quilt volledig plat gemaakt moet worden. Tijdens het freehand quilten gaan motieven alle kanten op. Op sommige delen van de quilt zijn motieven schuin van draad gequilt, wat de oorzaak kan zijn van het uitwerken en uitrekken van de sandwich op die plek. Andere motieven zullen meer recht van draad gequilt zijn: alles hangt af van de plek waar je quilt op het patchwork, of je langs de ‘recht van draad’ richting werkt of schuin op de stoffen. Maar ook of het patchwork uit kleinere stukken bij elkaar bestaat of uit één groot stuk stof: dat maakt allemaal verschil in effect bij quilten. En ook hierbij geldt: hoe groter de quilt hoe meer verstoring er op kan treden door het quilten.

SAM_1829

Blocken kun je op diverse manieren doen: de quilt in de wasmachine wassen en een beetje laten centrifugeren is een optie, alleen kon dat bij mijn grote quilt van 2.54×2.54m niet, want die pastte niet in de wasmachine.

Een andere mogelijkheid is om de quilt op een platte ondergrond te leggen, de quilt helemaal nat te maken en dan tijdens het drogen recht te trekken op alle delen waar dat nodig is. Ook langs de zijranden, om deze recht te krijgen.

En nog een mogelijkheid is om de stoomstrijkbout boven je quilt te houden en diverse malen op alle plekken met stoomstoten te bewerken, vlak boven de quilt (NIET er op!).

Nu heb ik geen enkel deel in huis waarbij de vloer groter is dan de hele quilt, en wilde ik op een stenen vloer werken, vanwege de hitte van de stoom die uit de strijkbout komt. Op één deel van de benedenverdieping liggen tegels, daarheb ik de meubeltjes even tijdelijk verwijderd, en kon ik op iets meer dan de helft van de quilt werken. Dan maar per deel. Ik heb voor het blocken de quilt nat gemaakt en met stoom bewerkt: twee technieken bij elkaar dus. De stenen vloer kan het vocht en de warmte prima hebben. Dat heeft me een hele dag gekost: gelukkig was het een warme dag en droogde de quilt prima tussen de stoombehandelingen door.

Na het blocken en drogen heb ik de randen van de quilt zo recht mogelijk gesneden (plus de extra tussenvulling en de achterkantstof die uitstaken verwijderd).

Voor de tunnel aan de achter/bovenkant van de quilt heb ik twee stroken van 15 cm breed en de helft van de quiltbreedte gesneden: in het midden wil ik een stukje vrij laten om de lat of stok nog aan op te kunnen hangen. De quilt is groot en zwaar en kan – naast haken aan beide zijkanten – best wat ondersteuning in het midden gebruiken. Beide stroken op de korte zijkanten afgewerkt met een zoompje, en langs de bovenrand van de sandwich van de quilt gespeld: deze tunnel is nodig om een stok door te kunnen halen om de quilt op te hangen. De bovenkant van tunnels naai ik tegelijk met de afwerkrand vast, de onderkant duw ik altijd iets omhoog en zoom deze met de hand op de sandwich, door de achterkant en een beetje tussenvulling vastzetten. Door de tunnel iets omhoog te duwen ontstaat er ruimte: de tunnel ligt dan niet plat op de quilt, waardoor een lat of stok makkelijk door de tunnel gehaald kan worden. Zou je de tunnel plat op de quilt naaien, en een lat of stok door de tunnel halen, dan zie je een verdikking op de voorkant van de quilt en dat vind ik niet mooi.

SAM_1834

Voor de afwerkrand heb ik toch gekozen voor dezelfde zwarte stof als bij de randen voor op de quilt: dat geeft rust bij al het kleurenwerk. Deze afwerkrand is gesneden op 2 1/4 inch breedte: net genoeg om deze in de lengte dubbel te strijken. Diverse stroken aan elkaar gezet. voor de zijkanten van 2.54m.

SAM_1835

En natuurlijk heb ik een label gemaakt, met alle informatie over deze quilt en een foto van het originele patroon. Ik maak labels altijd op PhotoFabric: dat kun je door de printer halen, uitwassen na het drogen van de inkt, strijken en op de achterkant van de quilt naaien.

Omdat ik altijd zoveel als kan met de machine wil werken, naai ik de afwerkranden op de achterkant van de quilt, op 1/4 inch vanaf de kant, op de dubbele ‘rafelranden’. De afwerkrand vouw ik dan met de dichte (gestreken) kant naar voren en stik deze met de machine door op de voorkant.

SAM_1841

En dan kan de quilt opgehangen worden: op de enige muur die groot genoeg is. Maar wat zou de quilt ook prachtig op een bed uitkomen!

Wil je deze quilt ook maken? Het is de bedoeling om vanaf januari 2017 workshops van 6 x (1xper maand) te gaan geven. Houd de workshop agenda op mijn website of mijn Facebook site in de gaten! Wil je de kit voor het maken van deze quilt aanschaffen? Dan kan dat al in de voorverkoop: vanaf september komen de stoffen binnen en maak ik de kits, maar als je ze nu bestelt krijg je korting, en weet je zeker dat je deze prachtige quilt kunt maken. De stoffen zijn zeer beperkt leverbaar dus bestel de kits via mijn website voordat ze niet meer verkrijgbaar zijn!

Deze quilt is af – op tijd klaar voor mijn gastcollectie die straks bij het OEQC in Maastricht komt te hangen, waar ik ook demo’s geef en een ééndagsworkshop. En wil je hem al eerder zien? Dat kan op mijn OPEN HUIS middag op 27 mei as, van 14.00 tot 17.00 uur. Je bent van harte welkom!

Op naar de volgende quilt om te quilten!

Quiltgroeten

Sylvia Kaptein CI
Sylvia’s Art Quilts Studio
Mient 10 – 1655 KR Sijbekarspel
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Sylvia Kaptein

    He Mirjam, leuk je hier tegen te komen. Les geef ik nog steeds via mijn bedrijf Sylvia’s Art Quilts Studio, met de patronen van Judy Niemeyer, en wellicht ook in de nabije toekomst freehand quilten op de (Bernina) naaimachines! Hopelijk blijf je de berichten op deze blog volgen! Hartelijke groeten, Sylvia

  • Mirjam Van Der Linden

    De quilt is prachtig geworden. Leuk om je hier regelmatig “voorbij” te zien komen. Ik heb lessen van jou gehad in de Rijp.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam