Creatieve berichten over quilten

Desert Sky quilten deel 2

Ondertussen ben ik verder gegaan met het freehand (machinaal) quilten van Desert Sky, natuurlijk weer op de BERNINA 770QE met de BSR: een quiltpatroon van Judy Niemeyer. De vorige keer heb ik het quilten op de blokken met punten laten zien: daar kon ik via de punten, rondingen ed. quilten en hoefde ik niets te tekenen.

10nov2015 003
Omdat deze quilt een beetje ‘quirky’ in elkaar gezet is, oftewel niet standaard blokken per 4 patchwork stukken = hele ronding aan elkaar, maar af en toe 1 kwart, 1 halve ed, willekeurig aan elkaar gezet en zelfs ‘lege’ stukken stof ertussen, kun je wel een quiltpatroon herhalen, maar niet volledig doorquilten, dus geen cirkelvormige quiltfiguren over de hele quilt, maar per kwart stuk opbouwen. En omdat de ‘lege’ stukken stof druk of donker zijn qua print, is het ook niet makkelijk om hier quiltlijnen op te tekenen als richtlijn: of ik nu een blauwe of witte stift zou gebruiken, geen van beiden komen goed uit op de stoffen. Dus heb ik een andere methode bedacht.

SAM_2741
Allereerst heb ik al wat quiltwerk op de hele rondingen gedaan (twee stuks). Ik teken vaak een quiltpatroon vantevoren op papier, om een indruk te krijgen hoe zoiets uit zou komen. En dan zie je meteen wat ik bedoel met kwarten en andere stukken van de rondingen: sommige delen grijpen in elkaar en daar kun je met quilten op inspelen. Alleen moet ik wel een beetje een richtlijn hebben waar de quiltsteken precies moeten komen.

Dat heb ik gedaan door malletjes van papier te maken: ik heb de ronding van een kwart van een blok overtekend op papier, en de scherpe punten losgeknipt zodat ik twee mallen kreeg: één met de ronding en één met alleen de punten van het middendeel.

SAM_2732
En beide delen speld ik gewoon apart op een ‘leeg’ stuk stof om een ronding aan te laten sluitn voor het quilten. Op de foto hierboven zie je hoe een ronding compleet gemaakt wordt dmv. de papieren mal.

Deze mal gebruik ik voor alle ‘lege’ stukken stof en bepaal ter plekke hoe ik de mal neerleg: ik hoef een ronding niet af te maken, maar kan de mal ook draaien en zo een apart stuk te creëren, net wat ik op dat moment voor effect wil bereiken.

SAM_2736
Op de foto hierboven zie je de eerste quiltlijnen die ik gemaakt heb door te quilten tussen de papieren stukken, oftewel de papieren mal heb ik als geleiding gebruikt om de plek van het quilten te bepalen. Als je de quiltlijnen niet goed kunt zien, klik dan op de foto, dan wordt hij vergroot. En dat geeft dan gelijk aan hoe moeilijk het is om op zo’n stof iets te zien van getekende lijnen…

SAM_2740
Het andere deel van de mal gebruik ik als de punten gequilt zijn en ik de ronding voor de cirkelvorm wil quilten. Ook deze mal speld ik op de stof en quilt daarbuiten. Hier zie je die mal op een ander stuk stof liggen: al deze ‘lege’ stukken stof worden zo gequilt.

SAM_2738
Op deze volgende foto zie je meer quiltlijnen: de ronding is goed te zien en ook buiten de ronding is het quilten net zo gedaan als bij de patchwork blokken.

SAM_2742
En op de lichte achterkant kun je het quiltwerk heel goed zien: het lijkt hier alsof de hele rondingen doorlopen…

SAM_3401
Tijdens het quilten waarbij ik de papieren mallen gebruik is het wel belangrijk om op te letten dat de punten van deze papieren mal in vorm blijven liggen, en niet omgevouwen worden door het quiltvoetje. Dat betekent langzaam quilten, vingers op de mal houden en ook de spelden uit de weg houden.

SAM_3404
Af en toe kwam het ‘oog’ van de BSR op het papier, en daarbij wilde het quilten niet meer zo goed lukken – kennelijk ‘denkt’ het apparaat op dat moment dat er niets onder het quiltvoetje zit, wellicht omdat het wit papier is. Op zo’n moment heb ik de punt van het papier even weggevouwen en verder gequilt. Om dat te voorkomen kun je je quilt natuurlijk even draaien, zodat het ‘oog’ op stof terecht komt – al is dat met een hele grote quilt best lastig.

SAM_3408
Maar ook dat ging uiteindelijk prima: op de achterkant zie je de vorderingen van het quilten. En valt het je nu op dat ik ook stukken gequilt heb en niet alleen hele rondingen? (Nog even voor de duidelijkheid: een hele ronding bestaat uit vier kwarten pathwork/stukken stof ).

SAM_3411
En hier weer een blik op de voorkant van losse gequilte delen…

SAM_3412
Waar je bij het gebruik van papieren mallen aan moet denken: het hoeft allemaal niet precies – ik heb geen centimeter gebruikt om exact de plaat van punten en rondingen af te meten. Ik quilt per slot van rekening freehand, en dat is ook nooit exact gelijk, wat de bedoeling is van deze vorm van machinaal quilten… De papieren mallen zijn louter een vorm van geleiding, niets anders…

SAM_3415
Nog even een blik op de achterkant van de quilt, en dan ga ik weer verder om het werkstuk helemaal af te maken. Het wordt al wel wat, toch?

Wil je ook kennis maken met de paper piecing methode via de patronen van Judy Niemeyer? Schrijf je dan snel in voor de workshops die ik ga geven in het Bernina Creative Center tijdens de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde te Breda, van 24 t/m 27 augustus as. ( De link leidt je direct naar de inschrijfpagina van Bernina). Er worden twee workshops per dag gegeven, elk van ca. 2 1/2 uur, één ‘s morgens en één ‘s middags: je maakt een paar blokken van Crackers, een leuk patroon om mee te beginnen. Ook zijn er patronen aanwezig, de Add-a-Quarter liniaal en Bohin Glue pen/refills om aan te schaffen, als je zelf verder wilt. Ik heb mooie quilts bij me om over te vertellen en kan je tips geven over het machinaal quilten op een ‘gewone’ naaimachine. En natuurlijk de workshop lijst voor inschrijvingen voor najaar 2016. Het lijkt me leuk de daar tijdens een workshop te begroeten of te zien tijdens demo’s!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
[email protected]

 

 

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam