Creatieve berichten over quilten

Voltooiing Jungle Quilt II

Misschien weten jullie het nog? Dat ik bezig was met de opdracht Jungle Quilt II? Het is al weer een tijdje geleden dat ik er aan kon werken – er komt altijd vanalles tussendoor, dringend of niet… even ter opfrissing:

SAM_2806
Het gaat om een quilt waar ik via machinaal borduren op de BERNINA 770QE een gorilla op heb gezet, en een compleet jungle tafereel daaromheen heb gemaakt van groene, blauwe en paarse stoffen en quiltwerk. Ik was al een stuk op weg, en ben –  tussen andere opdrachten door – deze quilt aan het afmaken.

SAM_4243
Een deel had ik al gequilt, maar nu gaat dat verder. Naast grote vormen – bomen en bladeren – maak ik ook vaak schaduwvormen; dit zijn vormen die ik alleen quilt, alsof je alleen de (doorzichtige) omtrek van bv. een blad ziet. Zo wordt de ondergrond gelijk vastgezet en krijg je een decoratief uiterlijk. Dus niet alles appliqueren of volzetten met stoffen, dat zou veel te druk worden – en het is al zo druk in deze jungle!

SAM_4245
Daarnaast wordt op alle geappliqueerde vormen gequilt: niet alleen om ze vast te zetten, maar ook om nog meer decoratieve lijnen aan te brengen. Dan ‘leeft’ en blad bijvoorbeeld veel meer. Daarnaast is het zo dat – als je de quilt qua achtergrond – heel dicht quilt, je de rest ook dicht moet quilten. Evenredig quilten heet dat. Aangezien ik grote bladeren op de voorgrond heb, moet ik die dus ook aardig quilten, of de achtergrond eromheen, dan trekt dat weer in. De achtergrond is op de foto hierboven het blauwe deel: daar probeer ik de print te volgen, waardoor deze achtergrond intensief gequilt wordt. De quilt is door al het quiltwerk al aardig gekrompen!

Na al het quilten – op een bepaald moment moet je gewoon stoppen! – is de quilt erg hobbelig geworden. Op bepaalde stukken zitten veel stijve applicaties: dat komt door de Heat’n Bond Lite die ik achter elke stof gestreken heb, voordat ik daar een vorm van heb geknipt. Alle bladeren over elkaar geeft laag op laag nóg meer dikte, waardoor deze delen niet zo krimpen. De delen die geen applicaties bevatten, achtergrond en zo, krimpen des te meer. Onevenredig dus, dat betekent dat ik het werkstuk moet gaan ‘blocken’.

SAM_4256
Kijk maar eens hoe rommelig de quilt er zonder blocken uitziet! Dat kun je niet zo laten zitten.

SAM_4259
Ook aan de bovenkant ziet het er zo niet netjes uit… Ik heb alle kanten op gequilt: boven- en opzij zelfs met verticale lijnen, waardoor ook dat verstoring kan verzorgen.

SAM_4261
Blocken doe ik met stoom van mijn stoomstrijkbout: de quilt leg ik op de tegelvloer (die kan tegen hitte), vul de strijkbout met (gekookt) water en geef veel, heel veel stoomstoten over alle delen van de quilt… wel uitkijken dat er niet teveel op één plek gewerkt wordt, vanwege de synthetische tussenvulling… maar het werkt prima. Kijk maar eens hoe veel strakker alles al staat…

En dan 24 uur laten drogen, kijken of alles dan goed is en desnoods herhalen.

SAM_4279
Als de quilt door en door droog is, en goed plat (helemaal plat hoeft niet, hij mag ‘leven’, het blijft toch handwerk…) is het tijd om alles op de gewenste maat te snijden. De vraag was of ik de onderkant weer enigszins golvend wilde maken, net als bij Jungle Quilt I. En dat heb ik gedaan.

SAM_4281
De afwerkranden heb ik gesneden van de stoffen die op de voorkant langs de kanten te zien zijn.

SAM_4263
Voor de golvende onderkant heb ik stroken schuin van draad gesneden, om hol en bol te kunnen volgen tijdens het opstikken.

Voor de zijkanten en de bovenkant heb ik stoffen uit de breedte van de quiltstof gesneden: zo zijn ze nog wat soepel en kunnen ze iets uitgerekt worden tijdens het vastzetten: ik krijg daarmee altijd de beste resultaten.

Voor de tunnel heb ik een brede strook gesneden van dezelfde stof als de achterkantstof: dan valt hij minder op. Ik snij altijd 15 cm stroken voor een tunnel – uiteindelijk blijft er meer dan 10 cm breedte over, dit is een ideale breedte als je met wedstrijden meedoet er past altijd een lat in.

SAM_4266
Als extraatje heb ik bij de paarse boom, links van het midden, metalen blaadjes opgenaaid (met de hand): ze schitteren prachtig in lamplicht. Ik had ze in de kleuren paars, rozepaars, groen, lichtblauw, zilver en goud. Ik heb ze door elkaar opgenaaid, voor een natuurlijk effect. Ze staan alle kanten op, zoals dat bij boomblaadjes ook het geval is.

SAM_4271
Van dichtbij zijn ze ook leuk om te zien! De blaadjes zijn op genaaid voordat de mooie achterkantstof er tegenaan gezet is: zo zijn alle minder mooie aan-en afhechtingen, en de achterkant van het borduurmotief van de gorilla netjes afgewerkt.

SAM_4285
En dan is de quilt helemaal klaar: labeltje achterop en…

SAM_4293
…als laatste mijn initialen SAK2016. Die teken ik altijd op de voorkant, linksonder. Zonder deze initialen is de quilt niet af: daarbij geef ik overigens direct aan dat het een eigen ontwerp is. Net als een kunstschilder signeer ik mijn werk dus!

Het was weer ontzettend leuk om te doen. Ik mag nog meer Jungle projecten maken, en daarna nog Safari projecten voor deze opdrachtgeefster! Geweldig, deze ‘open’ opdrachten. Ik ben al weer begonnen aan het ontwerp voor de volgende…

(Wil je mij ook zo’n quiltopdracht geven? Mail me via [email protected] en we maken een afspraak voor ontwerp, prijs en tijdsduur. Ook leuk om een herinnering te (laten) maken of iemand zo’n uniek werkstuk cadeau te geven: ik maak van elke ontwerp altijd slechts één exemplaar!)

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
[email protected]

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam