Creatieve berichten over quilten

Paradise in Blooms: vervolg van het quilten…

Tja, een grote quilt is niet zomaar ‘even’ gequilt, ook al gebeurt dat op de BERNINA 770QE. Deze quilt is bijna 2 1/2 x 2 1/2 m groot, dus valt er nog veel te doen…

Zoals ik de vorige keer al vertelde, werk in nu eens niet met de BSR, maar met het borduur- en stopvoetje 26, om het eens uit te proberen hoe dat gaat. Ik werk ook bewust met grote steken, om te laten zien dat ook daar een sierwaarde in zit. (Het hoeft niet altijd minuscule steekjes te zijn….). Ik heb al laten zien dat ik vanuit het midden naar de kanten werk – vorige keer liet ik zien dat de middelste ‘bladeren’ van de quilt het eerst gequilt zijn – wat betekent, dat het steeds makkelijker wordt om zo’n grote quilt onder de machine te krijgen.

Omdat je vanuit het midden naar de kanten werkt, heb je bij dit formaat quilt ca. 1.25m als grootste stuk onder de ruimte tussen naald en zijkant van de machine. Als je de quilt gaat draaien om naar een volgend stuk te gaan om te quilten, duw je het ‘teveel’ aan sandwich door de opening onder de machine en zoek je het deel waar je verder wilt gaan quilten. Veel schuiven dus, zeker in het begin, maar hoe meer je naar de kanten toewerkt, hoe meer je van de quilt zelf op tafel kunt laten liggen. Nogmaals, het wordt steeds makkelijker om dan machinaal te quilten.

SAM_3668
Met groen en andere kleuren ben ik verder gegaan om de eerste stelen en blaadjes die geappliqueerd waren te quilten: alleen langs de kanten bij de stelen en een paar extra lijnen op de blaadjes. Misschien zie je al op bovenstaande foto dat de lichte delen rondom de stelen en blaadjes nog niet gequilt zijn. Ik heb alles wel goed gespeld om te voorkomen dat stof en/of tussenvulling opgeduwd worden tijdens het quilten met groen of geel/bruin.

SAM_3670
Op de foto hierboven zie je dat alles netjes plat ligt. Overal waar ‘spikes’ – scherpe punten – zijn, maak ik golvende quiltlijnen, omdat het hier gaat om paradijsbloemen, en in de natuur ook niets recht is.

Hierna ben ik de lichte delen gaan quilten met freehand krullen. Natuurlijk had ik weer veermotieven kunnen maken, maar af en toe wil je wel eens iets anders voor de ‘negatieve ruimt’, zoals een achtergrond van een quilt heet.

SAM_3684
En het staat prima, kleine en grote krullen, net hoe het tussen de blaadjes en spikes uitkwam en ook ter afwisseling nooit alles dezelfde maat. Ik zou het trouwens knap vinden als je bij freehand quilten – wat écht uit de ‘losse’ hand betekent – alles hetzelfde aan formaat zou kunnen quilten. Mij lukt dat niet, maar ik streef daar ook niet naar. Ik geef mezelf de vrijheid om kleinere en grotere vormen naast elkaar te maken: dat houdt het speels en is een stuk eenvoudiger om te doen.

SAM_3682
Ook van dichtbij vult alles goed op: de steken zijn dus langer/groter dan ik gewend ben als ik met de BSR quilt, maar dat vind ik nu juist weer eens een leuke afwisseling. Bovendien vragen veel quiltsters mij of het erg is als steken bv. groter of ongelijk zijn tijdens het freehand quilten. Nee, dat vind ik niet. Juist de manier waarop jíj quilt, maakt het persoonlijk.

SAM_3686
Het volgende deel dat krullen gequilt krijgt, is de zwarte achtergrond binnen de cirkel: ook dit is de ‘negatieve’ ruimte en hoeft niet echt op te vallen.

SAM_3687

Van dichtbij zie je weer dat ik grote steken gemaakt heb (in ieder geval geen hele kleine steekjes), en dat die op de zwarte achtergrond eigenlijk niet zo opvallen. Of je zwart op zwart, of licht op ecru stoffen qua quilten ziet, hangt zeker ook af van de lichtinval, of je ‘s morgens, ‘s middags of ‘s avonds naar de quilt kijkt, en ook of de quilt ligt (als sprei op bed bv), of hangt (aan de muur).

SAM_3691
Je ziet het zwarte quiltwerk wel heel goed op de achterkant (vanwege de lichte stof).

SAM_3830
De grote ring wordt gedeeltelijk gequilt: om de punten heen en in de zwarte nerf: meer is niet nodig. Door bv. de witte en gele punten NIET te quilten, komen deze iets hoger te liggen: ze krijgen reliëf. Ook wel een leuk effect.

SAM_3827
Op de achterkant is het quiltwerk weer heel goed te zien.

SAM_3832Even een tussentijdse overzicht: er is al veel gedaan, maar er moet nog best veel gequilt worden. Het hele middenstuk is nu klaar: volgende keer ga ik verder met de buitenste delen. Kijk je dan weer?

En wil je ondertussen zelf aan de slag met deze prachtige quilt, dan kun je het patroon via mijn website bestellen, net als veel andere paper piecing patronen van Judy Niemeyer.

 

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein CI
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam