Creatieve berichten over borduren

8: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – icoontjes Steken taakbalk, omlijning

Alweer de volgende taakbalk: die met Steken – deze taakbalk bevat een enorm assortiment met outlines, diverse soorten vulsteken, zowel basic als de meer artistieke of decoratieve soort. Ook vindt je diverse stekeneffecten die toegevoegd kunnen worden. Het gaat hier om icoontjes die door middel van klikken met de linker muisknop geselecteerd kunnen worden. Klik je met de rechter muisknop, dan heb je toegang tot de eigenschappen.

stitchestoolbar
De Steken taakbalk ziet er zo uit als hierboven afgebeeld is. Je vindt deze taakbalk onderaan je werkvlak.

De balk wordt opgedeeld in twee basiselementen: Omlijning en Vulling. Laten we met de icoontjes voor Omlijning beginnen,en de vulsteken voor een volgend bericht bewaren. .

Twee rode streepjes: Enkelvoudige omlijning/Instellingen – maak een enkele rij van steken langs een gedigitaliseerde contour. Wordt gebruikt voor duidelijkere randen of details. Klik met de rechter muisknop voor instellingen.

Drie rijen met twee rode streepjes: Drievoudige omlijning/Instellingen – maak een dikkere contour door elke steek drie maal te herhalen. Wordt gebruikt voor duidelijkere randen of details. Klik met de rechter muisknop voor instellingen.

Drie-één-drie rode streepjes: Sculptuur omlijningen/Instellingen – Maak een sculptuur omlijning. Klik met de rechter muisknop voor instellingen.

Smalle, duidelijke rode schuine lijnen naar rechts: Stiksteek omlijning/Instellingen – Maak traditionele terug-steek randen. Oud, aanpasbaar steektype, dat wordt gebruikt voor fijne omlijning. Klik met de rechter muisknop voor instellingen.

Hogere, dunnere rode schuine lijnen naar rechts: Steelsteek omlijning/Instellingen. Maak traditionele steelsteek randen of details zoals stelen en druiven. Klik met de rechter muisknop voor instellingen.

Rode zigzag: Zigzag omlijning/Instellingen. Maak een zigzag omlijning. Klik met de rechter muisknop voor instellingen.

Rode streepjes verticaal: Satijnsteek omlijning/Instellingen. Maak dikkere randen of kolommen van gelijke dikte. Klik met de rechter muisknop voor instellingen.

Rode streepjes verticaal met schaduw: Verhoogde satijnsteek/Instellingen. Maak verhoogde randen met satijnsteek. Kan gebruikt worden met Trapunto voor quilteffecten. Klik met de rechter muisknop voor instellingen.

Rode festonsteek: Feston omlijning/Instellingen. Maak lange, smalle randen met een ‘kam’ effect. Klik met de rechter muisknop voor instellingen.

Blauwe kruisjes: Blackwork omlijning/Instellingen. Maak ornament van ambachtelijke randen. De naam is afgeleid van de zwart zijden draad die van oudsher gebruikt wordt in deze vorm van borduren. Klik met de rechter muisknop voor instellingen.

Rode stippen: Bolletjessteek omlijning/Instellingen. Maak een ornament met ambachtelijke randen. Geef de exacte patroongrootte en spatiëring op. Klik met de rechter muisknop voor instellingen.

Rode driekantige figuurtjes: Patroon omlijning/Instellingen. Maak een ornament met ambachtelijke randen. Kies uit de patroon bibliotheek. Klik met de rechter muisknop voor instellingen.

De eerste twee icoontjes voor omlijningen worden het meest gebruikt als je een eenvoudige vorm van digitaliseren wilt. Je kunt ze voor alles gebruiken, van details tot outlines van objecten en eenvoudige randen.

outlinestkenstappen
De enkelvoudige omlijning plaatst een enkele lijn van steken rondom een gedigitaliseerde lijn. De drievoudige omlijning herhaalt elke steek drie keer voor een dikkere lijn. Op het schema hierboven zie je welke stappen de machine tijdens het borduren zal nemen.

Wil je bijvoorbeeld outline die meer op handwerk lijkt, kies dan voor de Sculptuur omlijning: deze variant wisselt enkelvoudige en drievoudige omlijningen af voor een dik-dun resultaat.

Je zult op je beeldscherm niet veel verschil zien tussen deze soorten omlijningen. Om zeker te weten dat je voor de juiste omlijning hebt gekozen, bekijk je de steken met de Travel icoontjes.

Om nu een enkelvoudige of drievoudige omlijning te maken, ga je als volgt te werk:
1) Selecteer Enkelvoudige omlijning of Drievoudige omlijning van de Steken taakbalk.

2) Selecteer een vorm voor digitaliseren. Je vindt dit bij de Gereedschappenkolom, links van je werkblad. Klik daar op ‘Digitaliseer’, en klik dan op de rode halve ster (Open object) of op de gesloten ster (Gesloten object).

vormmetrechterklikrond
Hierboven de manier van werken: door met je linker muisknop op je werkblad te klikken en van punt 1 naar punt 2 enz te gaan (zie voorbeeldje hierboven), kun je rechte lijnen maken. Het figuur van het voorbeeld is niet gesloten. Wil je dat wel, dan klik je van punt 6 nog door naar punt 1. Zorg er dan voor dat de laatste klik EXACT op punt 1 terecht komt, om de figuur daadwerkelijk te sluiten.

openfiguur
Bij het figuur hierboven heb ik een zigzaglijn geplaatst door met de linker muisknop op het werkblad te klikken op vijf punten. Bij elke klik was ik aan het einde van een lijn, waardoor er een referentiepunt gemaakt wordt.

Daarna heb ik op ‘enter’ geklikt om de lijn te stoppen, en direct werd het middenpunt van dit te borduren figuur aangegeven, met het beginpunt en eindpunt van het borduurwerk. (Als je wilt stoppen met ‘tekenen’ van een lijn, en je hebt op ‘enter’ geklikt, klik dan daarna op het Selecteer icoontje, om niet verder te gaan met tekenen. Als je dat niet doet, en je klikt weer op een deel van je werkblad, gaat het ‘tekenen’ gewoon door…)

objectrechtermuisknop
Klik dan met de rechter muisknop op het object, of dubbel-klik met de linker muisknop, en een menu ‘Object Eigenschappen’ verschijnt. Klik op de titel, en het menu voor de ‘Omlijningssteek’ is te zien. Nu kun je kiezen voor ‘Omlijning type’, waarbij je uit alle mogelijkheden voor omlijningen kunt kiezen, zonder dat je op de Stekenbalk deze aan hoeft te klikken. Verder staat er ook Steeklengte om die te wijzigen (standaard stond die bij mij op 2.00mm). Het vakje met Variabele rijgsteeklengte is aangevinkt, maar dat kun je ook uitvinken. En dan kun je ook je eigen steeklengte aangeven, door dát hokje aan te klikken (standaard op 1.00mm). Allemaal uitproberen dus!

Ik heb voor Drievoudig als omlijningstype gekozen via het menu, waardoor ik zag dat de Drievoudige lengte veranderde in 2.50mm. Daarna heb ik op Toepassen (onderaan het menu) geklikt, en daarna op OK. En kijk: onderaan op de Steken taakbalk is het icoontje voor de Drievoudige omlijning geactiveerd. De steek van mijn figuur is nu omgezet, al kan ik dat nogmaals nu niet goed zien. Dat zal dan bij het borduren wel uitkomen.

gebogen
Wil je gebogen lijnen, dan klik je steeds met je rechter muisknop naar het volgende punt. De lijn bleef recht na de eerste klik, maar toen ik de tweede klik had gezet met de rechter muisknop, werd de lijn gebogen. Klik op ‘enter’ om de figuur ‘af’ te maken, met middenpunt, en begin- en eindsteek. Daarna weer op het icoontje ‘Selecteer’ geklikt, en ook hierbij heb ik met de rechter muisknop geklikt op een lijn om het menu ‘Object eigenschappen’ op te roepen.

ziagzaggebogenfiguur
Daar klikte ik op ‘Zigzag’, om eens te kijken wat er gebeurde. Ik zag dat de Steekinstellingen gewijzigd waren in Spatiëring 2.00mm en Breedte 3.00mm, en dat er nog meer aangeklikt kan worden, maar dat laat ik nog even voor een andere keer. Ik klikte weer op Toepassen (waarbij ik direct áchter dit menu de steken zag veranderen in een zigzaglijn), en daarna op OK, en ja hoor, mijn omlijning is gewijzigd in een zigzag steek. Onderaan op de Steken taakbalk is het icoontje van de zigzag steek geactiveerd.

festonsteekmenu
Zo kan ik bv. ook de steek wijzigen in een Festonsteek, door direct op het icoontje op de Steken taakbalk te klikken, of door het menu op te roepen en daar de instellingen te wijzigen. Dat laatste is vooral handig als ik de dichtheid wil aanpassen. Ik heb overigens het menu even ‘versleept’, door met de linker muisknop op een leeg stuk bovenaan te klikken en het naar een andere plek te trekken. Zo kan ik meteen zien welke wijzigen er op het borduurwerk komen als ik iets verander via het menu.

Ik kan bijvoorbeeld de steken op Standaard laten, dat hokje bij ‘Orientatie’ is aangeklikt. Ik kan de steken ook omkeren, door het hokje eronder aan te klikken. De steken staan dan de andere kant op.

steekspatiering
Toen ik bij ‘Steek instellingen’ met de cursor (pijl) van de muis op ‘Steekspatiëring’ ging staan, verscheen er een blauwe pijl boven de steek die aan de rechterkant getoond wordt. Leuk om te zien wat er direct bedoeld wordt. Datzelfde gebeurde toen ik met de cursor van de muis op ‘Breedte festonsteek’ ging staan. Ik heb bv. de ruimte tussen de steken teruggebracht naar 2.00mm, en geklikt op ‘Toepassen’: dan zie je direct wat er gebeurt zonder dat de steek al helemaal ‘vaststaat’. (Pas als je op OK klikt, worden je instellingen defititief – je kunt dus heerlijk spelen).

festondicht
Door te Steeksptiëring op 1.00mm te zetten, en de Compensatie op ‘Compensatie’, en daarna op ‘Toepassen’ te klikken, is de festonsteek heel dicht geworden. Leuk voor speciaal effect…

festonschuin
Zo heb ik ook op ‘Kalligrafie’ geklikt (het hokje daarnaast aangevinkt), de hoek op 45° laten staan, de breedte van de festonsteek op 5.00mm gezet, daarna op ‘Toepassen’ geklikt, en zag dat de hoek van de anders rechte steken van de Festonsteek ineens schuin gingen staan. Dit is dus leuk voor speciale effecten!

bolletjes
En om verder te weten wat er gebeurt, heb ik bij ‘Omlijning type’ geklikt op ‘Bolletjessteek rand), en daarbij de instellingen zo gelaten. Leuk randje…
Door op OK te klikken, verdwijnt het menu ‘Object Eigenschappen’, maar dat kun je elk moment weer oproepen. De steken zijn nog steeds geselecteerd, omdat ze in het roze afgebeeld staan. Door op het lege werkvlak te klikken, verdwijnt de selectie en krijg je de steken te zien zoals ze gemaakt zouden worden.

gebogengroen
Nog even iets om te weten: op de taakbalk ‘Kleuren palet’ zie je dat alleen kleur 1 geactiveerd is. Dat komt omdat het hier gaat om een omlijning, die maar in één kleur uitgevoerd gaat worden. Als je de omlijning een andere kleur wilt geven, selecteer de figuur dan eerst en klik op één van de andere kleuren op de onderste taakbalk. Klik daarna weer op een leeg vlak, en de nieuwe kleur verschijnt. Bij die kleur op de taakbalk zie je nu ook een blauw vierkantje in de rechterbovenhoek staan: hiermee wordt aangegeven dat deze kleur gebruikt is.

ovaal
Hierna heb ik een ellips getekend: Ik heb bij ‘Omlijning’ de ‘Steelsteek omlijning’ gekozen, daarna geklikt bij ‘Digitaliseer’ op ‘Ellips’, en ben vanuit het middenpunt van het borduurraam naar buiten toe een ellips opgezet: die gaat in twee keer klikken. De eerste keer krijg je een ‘hoogte’, de tweede keer klikken is voor de ‘breedte’. Probeer het maar…

steelsteekbreed
Daarna, toen ik de figuur groot genoeg vond, op ‘enter’ geklikt, en weer op het icoontje ‘Selecteer’, en de steken waren te zien, in het roze (zodat je weer dat alles geselecteerd is). En met een rechter muisklik kreeg ik het menu ‘Object eigenschappen’ weer te zien. Door met de cursor van de muis weer over de Steekinstellingen te gaan, zag ik direct bij de steekuitvoering rechts (rode steken met zwarte puntjes) waar een bepaalde instelling, zoals ‘Lijn dikte’, Spatiëring’, en ‘Hoek’ voor bedoeld waren – groene lijnen en blauwe pijltjes wezen me de weg. Door getallen te wijzigen, en dan eerst te klikken op ‘Toepassen’, kon ik weer op het borduurwerk zelf zien wat er gewijzigd was. Hoe meer ik wijzigde, qua lengte van steken en hoek bv., hoe drastischer de verandering op het borduurwerk was. Het lijkt me dat sommige wijzigingen niet uitvoerbaar zijn als je daadwerkelijk gaat borduren, maar dat zou ook een kwestie van uitproberen zijn, toch?

Tot zover de steken voor de omlijning, probeer vooral zelf heel veel uit: dan kom je er achter wat er allemaal mogelijk is. Volgende keer gaan we naar de vulsteken van de Steken taakbalk kijken. Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam