Creatieve berichten over borduren

16: Bernina Embroidery Software – Designer Plus 8 – Maak je eigen garenkaart

Als je een borduurmotief wilt gaan maken, gebruik je kleuren/garens van een bepaald merk. Als je kleuren wilt wijzigen, of een print wilt maken van het motief en de te gebruiken garens, kun je dat in de Borduur Software DesignerPlus 8 doen. Bij ‘les’ 12 heb ik het over het werken met kleuren en garens via het Kleuren Palet gehad, maar dat onderwerp is nog lang niet helemaal uitgespit (net als alle andere onderwerpen overigens*). Ik ga verder met bekijken hoe ik garenkaarten kan bewerken en eventueel mijn eigen garenkaart kan maken.

berninakleuren
Allereerst nog even een opfrissertje: als je de software opent en je gaat met de cursor (pijl) van je muis over de kleurenvakjes van het Kleuren palet, dan zie je standaard kleurennummers op een rij van 1 t/m 56 (klik op het pijltje omlaag naast kleur nr. 47 om de andere kleuren te zien, klik op het pijltje omhoog om kleuren 1 t/m 47 te zien) , naam van een kleur en ‘BERNINA’ staan: dit is een basisopstelling, vanuit de software wordt wel een omschrijving van kleur gegeven (bv. Yellow, Light Yellow enz.) om kleuren onderling van elkaar weer te geven – je kunt per slot van rekening niet bij iedere geel alleen ‘Yellow’ zetten omdat er onderscheid moet zijn. De naam ‘BERNINA’ is vanwege de BERNINA Borduur Software – puur een basis om mee te werken.

garenkleurkaartenoproepen
Als je het merk van de garens wilt veranderen, omdat je met een ‘ander’ merk wilt werken en daardoor direct de juiste kleurnummers/kleurnamen wilt zien, dan kun je dat doen door op de docker ‘Mijn Garens’ te klikken, of op het icoontje met het klosje ‘Mijn Garens/Garenkleuren‘, dat helemaal rechtsonder in het Kleuren Palet staat , waardoor een lijst met merk/kleurnummer/kleurnaam van het huidige borduurmotief te zien is. Wijzig dat door op het icoontje linksboven ‘Garen-kleurkaarten’ te klikken om zo een menu op te roepen, waar je merken kunt kiezen (dat is uitgebreid bij les 12 uitgelegd). Kies het merk van je keuze door dat naar het rechter scherm van ‘Mijn overzichten’ te verplaatsen. De lijst met kleuren enz. in ‘Mijn Garens’ staat nu op het door jou gekozen merk met alle details erbij.

tweemerken
Kies je voor meerdere merken, dan wordt dat op volgorde van alfabet weergegeven, net zoals dat bij het kiezen via de Garen-Kleurkaarten gebeurt. Je kunt je wel voorstellen dat hoe meer merken je invoert, hoe langer je lijst wordt.. niet handig als je snel een kleur wilt zoeken, maar prima om uit te proberen.

merkvanjekeuze
Wil je dat alle kleuren van het Kleurenpalet de nummers/kleurnamen en het merk van jouw keuze krijgen, klik dan bij ‘Mijn Garens’ rechtsboven op het icoontje ‘Maak Alles Overeenkomstig’, en het merk van je keuze wordt gebruikt voor alle vierkantjes.

Je kunt dit ook toepassen als je een bestaand borduurmotief op je werkblad hebt gezet, en je wilt het merk van dat motief wijzigen in het door jou gekozen merk. Natuurlijk kun je via ‘Mijn Garens’ per kleur klikken in die lijst, nadat je op een vierkantje met een nummer hebt geklikt – zo wijzig je per stuk, maar handig is natuurlijk als alles is aangepast om naderhand met het garen daadwerkelijk te gaan borduren. Niets is vervelender dan een ‘ander’ merk te zien op een print of bij een motief dan het merk van je klosjes (hoewel je ook naar de kleur kunt kijken).

Wat ik in het verleden vaak gedaan heb is het borduurmotief printen (dat doe ik nog steeds voor de maat), waarbij de lijst met kleuren/garenmerk erbij stond. Handmatig veranderde ik de naam of het nummer van de kleur, plaatste alle klosjes die ik moest gebruiken op volgorde op tafel bij de bordurmachine en vinkte af wat ik gebruikt had (soms gebruik je een kleur/klosje op meerdere plekken in het borduurwerk). Ik print nog steeds, vink nog steeds af maar heb nu direct MIJN gekozen merk borduurgaren, dus geen twijfel meer of het wel goed gaat.

Waar je met de garenkaarten in de borduur software mee zit, is dat ze niet altijd up-to-date zijn: garenfabrikanten veranderen, verwijderen en voeten kleuren, en voegen regelmatig nieuwe toe. Daarom is het handig als je dit zelf kunt aanpassen, bv. als je met een kleur wilt werken die niet op de lijst voorkomt, of als een kleur wel voorkomt, maar deze bestaat niet (meer).

Je kunt ook volledige garenkaarten verwijderen, maar kijk uit: als je de verkeerde kaart verwijdert, moet je de BERNINA Borduur Software opnieuw installeren om dit te herstellen. Ik zie de noodzaak om dat te doen niet in, want je weet maar nooit welk merk je nog eens wilt gaan gebruiken.

beheer
Voor het updaten van een bestaande garenkaart:
Klik op ‘Mijn Garens’ om de huidige garenkaart te openen. Klik op het icoontje ‘Garen-Kleurenkaarten’, en klik bij het menu op ‘Beheer’, linksonder. Een nieuw menu komt op: Beheer Garen-Kleurkaarten.

ontwerpgarenkleuren
Een andere manier is om bij de Menu Balk helemaal bovenaan bij ‘Ontwerp‘ te klikken op ‘Garenkleuren‘.

ontwerpeigenschappenmenu
Het menu ‘Ontwerp eigenschappen‘ verschijnt. Zorg ervoor dat het tabblad staat op ‘Garenkleuren‘.

beheergarenkleurkaartenmenu
Klik daarna op ‘Maken/wijzigen‘ bij ‘Garen-kleurenkaart‘, en een nieuw menu verschijnt met ‘Beheer Garen-Kleurkaarten’. Ook hierin kun je dus wijzigingen aanbrengen.

Bij de naamlijst (in mijn geval Sulky) kun je: Hernoemen, Maken, Verwijderen – dat staat allemaal rechts van de naam. Ook kun je Toevoegen, Verwijder, Bewerken, Kopiëren en Alles Wissen – dat staat rechts van de ‘Garens’, daaronder dus. Daarnaast kun je ‘zoeken’ door een code of een naam in te voeren – het lange witte vakje naast het woord zoek gebruik je om dat in te voeren, waarbij je óf het rondje voor Code aanklikt, of het rondje voor Naam.

bewerkennaamsuky
Bij de garens is de eerste kleur – bij mij Cornsilk – geel van Sulky – geselecteerd: dat zie je aan de blauwe balk achter het kleurvakje. Laten we eens gaan bekijken wat er gebeurt als je op ‘Bewerken’ klikt. Een nieuw menu wordt geopend: ‘Draad bewerken in Sulky‘.

meerkleuren
Wat je bij dit nieuwe menu ziet is het volgende:
Garen #1 van 333 (bij een ander merk kan dat aantal veel hoger of lager liggen, afhankelijk van het aantal beschikbare kleuren in de kleurenkaart).
Kleur – dit wordt aangegeven dmv. een balkje met de kleur. Naast dat balkje zie je een pijltje omlaag: als je dat aanklikt, kun je meer kleuren opzoeken – standaard staan er 40 hoofdkleuren klaar, maar door op ‘More Colors’ daaronder te klikken, kun je nog meer kleuren uitkiezen.

zelfkleurenmixen
Dan krijg je een nieuw menu met ‘Colors’ te zien – Standard en Custom. Zelf je kleuren mixen geeft je de mogelijkheid om een mooie kleur samen te stellen, en die dan te selecteren. Je ziet rechts onder ‘Annuleren’ twee kleurvakjes staan. Het bovenste vakje kun je wijzigen door links op de één van de kleuren van de zeshoek te klikken. Het onderste vakje geeft de basiskleur waar je vanuitging aan.

vangeelnaarroze
Ik heb op een roze vakje geklikt, waarbij het bovenste kleurvakje roze kleurde. Daarna heb ik op ‘OK’ geklikt, en bij het menu ‘Draad bewerken in Sulky’ is het balkje met de kleur in ‘ROZE’ veranderd. MAAR KIJK UIT: dit betekent dat ik de standaard kleur van het garen heb gewijzigd, maar niet alle andere gegevens. Als ik nu op ‘OK’ zou klikken, heb ik de daadwerkelijke kleur van dat Sulky garen gewijzigd… dat is niet mijn bedoeling, dus klik ik op ‘annuleren’. Ik kan deze optie wel gebruiken als ik mijn eigen garen wil samenstellen, maar dat komt later.

Als je een garen(kleur) wilt verwijderen van een bestaande lijst, klik je bij dat betreffende garen op ‘Verwijder’. Wil je meerdere kleuren tegelijk selecteren om in één keer te verwijderen, gebruik daarvoor dan de Shift en Ctrl toetsen van je toetsenbord: bij gebruik van Shift klik je op een balk (veel) verderop terwijl de eerste/bovenste blauwe balk er al staat, en alles ertussen wordt direct geselecteerd, bij gebruik van Ctrl klik je per balk: ze worden per stuk geselecteerd. Klik daarna op ‘Verwijderen’. Om alles tegelijk te verwijderen klik je op ‘Alles Wissen’, als alle kleuren geselecteerd zijn.

syvliakapteinmerk
Als je een Kleurenkaart wilt hernoemen, klik je naast het merknaam op ‘Hernoemen’: je kunt dan je eigen naam invullen, of een door jou gekozen fictieve naam, zodat je je eigen merk/kaart kunt samenstellen/gebruiken. Bedenk wel een naam die je makkelijk onthoud om hem terug te vinden tussen alle andere (merk)namen. Kijk maar hoe ik de ‘Oude Naam’ Sulky kan wijzigen in de ‘Nieuwe Naam’ Sylvia Kaptein…

Probeer alles maar eens uit. Zolang je bij een nieuw menu NIET op OK klikt, maar op Annuleren, gebeurt er niets, maar kun je wel bekijken hoe het werkt.

Je kunt natuurlijk ook helemaal je eigen garenkaart maken. Je gaat dan een opslag maken van kleuren die je in je eigen ontwerpen wilt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een garenkaart maken die kleuren bevat die je al in je collectie hebt: dit kan uit garens of kleuren van meerdere merken bestaan. Dit kan handig zijn als je vaker dezelfde kleuren gebruikt om bij ontwerpen te mixen.

nieuwegarenkaartsylviakaptein
Ga hiervoor bij de Menu Balk naar: Ontwerp en klik weer op ‘Garenkleuren’. Het menu ‘Ontwerp Eigenschappen’ wordt weer geopend.  Klik op het nieuwe menu ‘Beheer Garen-Kleurenkaarten’ op ‘Maken‘. Vul de Kaartnaam in het lege vlak daarnaast in (Bij mij Sylvia Kaptein) en klik op OK.

kaarnaamtsylviakaptein
Het menu ‘Beheer Garen-kleurkaarten’ is gewijzigd: Je ziet naast de naam de nieuw gekozen merknaam staan (Sylvia Kaptein). Hier kun je nu je eigen kleuren en garens in gaan zetten. Klik daarvoor op ‘Toevoegen’. Een nieuw menu verschijnt ‘Garen Toevoegen’. Je ziet direct een kleur achter ‘kleur’, in mijn geval zwart. Via het omlaag pijltje kun je dus weer allerlei kleuren ophalen en die je eigen kleurnummer en omschrijving geven.

zwartekleur
Ik heb dat gedaan, door voor deze eerste kleur van mijn eigen lijst bij Code – 2017001 in te vullen (2017 zodat ik weet welk jaar ik de kleur heb ingevoerd, en 001 omdat dit de eerste is van de mogelijk 999 kleuren die ik in kan voeren. Zoveel zullen het er niet worden, maar ik wil de mogelijkheid hebben. Elke volgende kleur geef ik een opvolgend nummer. Bij Naam – Sylvia Kaptein en bij Kaart – de omschrijving van de kleur, in dit geval Zwart. En daar staat hij: mijn eerste zelf aangemaakte kleur.

meerkleurenzelf
Ik heb er nog meer toegevoegd: even wat primaire kleuren, om een lijstje te maken die ik kan gebruiken. Elk moment kan ik kleuren toevoegen, verwijderen, wijzigen, net wat ik wil. Wijzigen is overigens wel handig, om te corrigeren als je bv. een tikfout gemaakt hebt, of iets wilt toevoegen aan de kleurnaam (bv. Licht, Medium, Donker).

kopieerkleurenkaart
Nog een mogelijkheid: klik bij ‘Beheer Garen-Kleurkaarten’ bij een door jou geselecteerde kleur op ‘Kopiëren‘ – de Kopieër Garen-Kleurenkaart verschijnt. Hierbij kun je een merk garen selecteren bij ‘Naam’, en daar een kleur garen selecteren door er op te klikken. Klik dan op OK, en deze kleur staat onderaan de lijst als gekopieerde kleur. Je kunt hem dan hernoemen, wijzigen enz. als je dat wilt. Gebruik weer Shift en Ctrl van je toetsenbord als je meer tegelijk wilt kopiëren.

dockereigenmerk
Open ik nu ‘Mijn Garens’, dan staan mijn eigen garens netjes op een rij in de lijst.

kleurenpaletsylviakaptein
Op dit punt kan ik de kleuren van het Kleuren palet aanpassen met mijn eigen garens, door te klikken op het icoontje ‘Maak alles Overeenkomstig’. En dan zie ik mijn naam bij de kleurenvierkantjes op de balk staan. Wat me wel opviel is dat – omdat ik maar 10 kleuren heb aangemaakt – de rest van alle gekleurde vierkantjes op de balk een herhaling lieten zien van mijn gekozen kleuren. Je kunt dat veranderen door de kleurvakjes vanaf een bepaald nummer te verwijderen, of door gewoon meer kleuren in je garenlijst te zetten.

motiefeigenkleuren
Omdat ik wil weten hoe dat er uit ziet, even een paar ‘gesloten objecten’ getekend via ‘Digitaliseer’, en apart ingekleurd met mijn eigen kleuren.

Zo, weer heel wat geleerd. Op naar het volgende onderwerp. Heb je trouwens een vraag over deze software of een onderwerp dat je uitgelegd wilt hebben? Laat het me weten door dat onder dit bericht bij ‘Commentaar’ te zetten, dan ga ik kijken of ik het een keer kan toelichten.

Kijk je volgende keer weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

*Het komt voor dat je bij het dieper uitspitten van de mogelijkheden van de BERNINA Borduur Software DesignerPlus 8 onderwerpen vaker tegenkomt: het lijkt dan of het al een keer behandeld is. De opzet hiervan is om een meer te vertellen over dat onderwerp, waarbij vanuit een ‘opfrissertje’ gewerkt wordt.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht