Creatieve berichten over naaien

Nr. 7: Bernina Overlocker 1300MDC: sierblokken met locksteken maken

Voor bij de Crazy Halloween blokken die ik via de borduurmodule van de BERNINA 770QE heb gemaakt, wil ik extra blokken maken. Die houd ik eenvoudig, omdat de Crazy blokken al druk genoeg zijn. Ik wil ze alleen wel ‘bijzonder’ maken, en dat doe ik door zwarte batik (quiltstof) met locksteken te bewerken.

Hiervoor heb ik – echt heel eenvoudig – een lange, zwarte strook batik genomen (25 x 110cm): geen idee hoeveel ik totaal nodig heb, omdat het werk ‘in elkaar’ gaat zitten door het maken van locksteken op willekeurige plaatsen.

SAM_7545
De Bernina Overlocker 1300MDC heb ik voorzien van 3 klossen (lekker fel )oranje lockgaren – ik ga hiermee een steek 4 uitproberen: stap voor stap ga ik door alle steken, om te kijken welk effect ze hebben. Op deze manier kan ik de ‘proeflap’ die ik hierbij maak, gewoon voor een project gebruiken.

Op dit moment heb ik alleen de rechternaald (van de 2 die het meest rechts geplaatst kunnen worden) op de machine laten staan – alle andere naalden verwijderd. Ik ga nu werken met steken die met deze ene naald gemaakt kunnen worden. Daarvoor heb ik maar 3 draden nodig: 2 x onder, 1 x boven (naald).

SAM_7548
Ik gebruik eerst steek 4= 3-draads overlock (rechternaald)
: alle instellingen gedaan volgens het handboek. Bij de zwarte batik maak ik steeds vouwen waarop ik de locksteek zet. In dezelfde richting zodat de bovenkant van de steek (netjes he?)…

SAM_7549
en de onderkant van de steek dezelfde richting op wijzen.

SAM_7552
De strook heb ik vol gezet met dezelfde locksteek, van de ene kant naar de andere, daarbij recht en schuiner gewerkt. Door het maken van deze steek – omdat je de ene keer meer af (laat) snijden dan de andere keer, afhankelijk van hoe dicht de stofvouw die ik gemaakt heb bij of naast het mes ligt – ‘krimpt’ de strook flink. Oorspronkelijk op de stofbreedte van 110cm, nu ca. 78cm. Dat is wel iets om rekening mee te houden: ik kan nu nog maar 3 blokken uit deze strook snijden.

Wat ik ook ontdekte is dat – als je schuinere banen lockt – de stof scheef gaat trekken. Vandaar dat ik de breedte van de zwarte batik iets te groot heb genomen, om dit op te kunnen vangen.

SAM_7553
Dan ga ik ook op de lange kant een paar rijtjes steken zetten, dwars over alles heen. Ik zorg er voor dat alle gemaakte locksteken dezelfde richting opwijzen, van de naalden af, zodat de naald en het mes er goed door kan werken.

SAM_7556
Twee lange banen met dezelfde locksteken, iets schuin opgezet.

SAM_7557
Hierna strijk ik alles één richting op, zodat de locksteken plat komen te liggen en de stof optimaal is qua formaat (dus tijdens het strijken iets uitgerekt). Kijk uit met strijken als je synthetisch lockgaren gebruikt: al is de stof van 100% katoen (batik), het garen is dat niet. Nooit te lang de strijkbout op laten staan.

SAM_7558
Dit is de achterkant van de stof: allemaal vakjes…

SAM_7560
En dan zoals gezegd drie blokjes gesneden uit de lap: ca. 23 x 23 cm. Ik had nog een klein strookje over – die bewaar ik, kan ik altijd ergens ‘tussen’ zetten. Ik gooi bijna nooit iets weg: afval is geen uitval: je kunt het misschien weer ergens voor gebruiken.

SAM_7563
Zo heb ik een aantal zwarte vierkanten gemaakt: ik heb er een paar rondom één Crazy Halloween blok gelegd, om het effect te bekijken. Staat grappig, toch?

Volgende keer weer iets anders met deze geweldige lockmachine. Kijk je dan weer mee?

Overlockgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Wil je meer foto’s zien van dat wat ik via de BERNINA Blog over deze 1300MDC plaats? Dan kun je ook kijken via Instagram: #berninablogsylvia.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam