Creatieve berichten over naaien

Nr. 9: Bernina Overlocker 1300MDC: proeflapjes en meer

Als je met je BERNINA Overlock 1300MDC gaat werken, is het belangrijk om altijd een proeflapje te maken van de stoffen en steken die je wilt gaan gebruiken. Dat weet ik uit ervaring, omdat ik af en toe de machine bij het aanzetten direct wilde gebruiken, en daardoor geen mooi resultaat kreeg.

1300MDC_StandardNu vergelijk ik een machine eigenlijk altijd met een mens – als jij ‘s ochtends wakker wordt, wil je ook eerst even rustig zitten, ontbijten of een kopje koffie drinken, voordat je aan de slag gaat. Niet dat de 1300MDC koffie drinkt, maar even proefdraaien voordat hij gebruikt wordt voor het échte werk kan geen kwaad, zeker omdat de plek waar bij staat – bij mij op zolder – niet altijd aangenaam van temperatuur is. Natuurlijk is mijn zolder voorzien van centrale verwarming, maar die staat meestal uit, omdat ik het zelf vaak warm heb (te veel te doen waarschijnlijk). En dan denk ik altijd dat de buizen die langs mijn atelier lopen genoeg warmte door het vertrek brengen. Dus kan het geen kwaad om de 1300MDC even te controleren via het maken van steken op een proeflapje, voordat je op je goede stoffen gaat werken.

Het kan ook voorkomen dat ‘niets’ lukt: jij hebt dan waarschijnlijk je dag niet, maar de 1300MDC lijkt ook wel af en toe een eigen wil te hebben (of ligt het toch aan mij?). Even een stapje terug, alles op afstand bekijken en het beroemde proeflapje maar weer gebruiken om te testen.

Denk er eens aan, als je zo’n Overlock machine meeneemt naar een locatie, dat het kan zijn dat de machine een beetje uit z’n doen is: je hebt hem uit z’n vertrouwde omgeving gehaald, in de auto gezet waar hobbels en bobbels de machine door elkaar schudden (nou ja, een beetje overdreven misschien, maar toch), en dan wordt hij zomaar op een vreemde tafel bij vreemde mensen gezet, en moet het direct maar doen…. Tja, ik zei het al: ik beschouw een machine een beetje als een mens: vertroetelen als hij hij het goed doet, ferm toespreken als hij het niet goed doet (of jezelf toespreken, want vaak is het toch een onvolkomenheid bij jezelf), en dan even een proeflapje voeren…. als daarna alles goed werkt, ben je allebei tevreden, toch?

Ook al gebruik je dezelfde instellingen en hetzelfde materiaal als een vorige keer, toen je je machine hierop had ingesteld; het kan geen kwaad om dit nog even op een apart stukje stof uit te proberen. Draadspanning, differentieeltransport, naaivoetdruk, mtc draadcontrole, mespositie, zijn de draden nog wel goed ingeregen?
Vooral bij dit laatste is het mij wel eens overkomen dat een draad toch uit een grijper ‘gevallen’ is, of uit een naald, omdat ik waarschijnlijk bij een vorige keer het lapje op een ‘verkeerde’ manier onder het voetje vandaan gehaald heb.

SAM_8024
Wat mij ook wel eens is overkomen – oa. door gebruik van een ventilator in de warme zomertijd – is dat de draden van de klossen met lockgaren weggeblazen werden (bovenop), en daardoor niets altijd meer goed zaten. En ook het gebruik van de stofkap: ik zet deze op de machine zelf, waarbij ik soms – als ik die stofkap er af haal – de draden wel eens meetrek, en dus uit hun grijper/naalden haal. Waarom ik dan de stofkap gebruik? Omdat ik met meerdere machines werk en heel veel stoffen snijd: dat geeft enorm veel stof, wat ik niet in mijn machine wil hebben.

Ik werk met heel veel soorten stoffen, dun en dik. Vooral de laatste tijd met dikkere stoffen, waarbij ik merkte dat niet alles makkelijk doorgevoerd werd on het voetje. Na het maken van proeflapjes kon ik de instellingen wijzigen, waarna het prima ging.

SAM_8026
Dit zijn een aantal van mijn proeflapjes: misschien moet je wel lachen als je de smalle strookjes ziet: maar ik bewaar van alle stofjes waar ik mee werk kleine stukken, zodat ik die altijd voor een proeflapje kan gebruiken. Je hoeft geen grote lappen stof te nemen: het gaat er om dat de machine de stof ‘pakt’, en je zo kunt dien of alles in orde is.

SAM_8028
Dat was het zeker niet bij het proeflapje van de Fleece stof: er werden stukken overgeslagen, zoals je kunt zien. Op zo’n moment ben je blij dat je het even hebt uitgeprobeerd, want na het wijzigen van bepaalde instellingen ging alles perfect.

Als je niet meer precies weet welke instellingen je kunt wijzigen, of wat je kunt doen als steken er niet goed uitzien, kijk dan in je handboek: het wordt in verschillende talen weergegeven, ook in het Nederlands.

Volgende keer weer verder… Kijk je dan weer mee?

Overlockgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam