Creatieve berichten over quilten

Paper Piecing quilt: van patroon naar eigen opzet.

Heel veel quiltsters vinden de paper piecing patronen van Judy Niemeyer, waar ik veel aan werk, prachtig. Alleen zien ze op tegen het formaat van de grote quilts*. Sommige quilts zijn 85 x 85 inches (ca. 2.15×2.15m) en zelfs veel groter, tot aan de grootste 100 x 100 inches (ca. 2.54 x 2.54m). Geen probleem om een keer zo’n grote quilt te maken als sprei op je bed, of als groot wandkleed, maar om er nou meerdere te maken van die enorme afmetingen? Dat zien men niet altijd zitten.

Ook vinden veel quiltsters het jammer dat kleurstellingen al aangegeven staan, en zouden ze iets meer vrijheid qua kleurkeuze en opzet willen hebben.

Dat kan altijd! Een eenvoudige oplossing is om quilts met veel herhalingsblokken uit elkaar te halen, en dat ga ik hier laten zien.

solarflares
Ik maak de quilt ‘Solar Flares‘: oorspronkelijke afmetingen 72 x 72 inches (ca. 1.83 x 1.83m). Prachtige punten en figuren die op een eenvoudige manier te maken zijn. Als je goed kijkt, zie je dat er eigenlijk maar twee Units (blokken) gemaakt worden: grote rondingen (een soort ‘New York Beauty’ en kleintjes (in het midden daarvan). De opzet is wel zodanig, dat er – als je de quilt maakt zoals op de foto te zien is – van bepaalde Units na het opwerken met stoffen ‘rondingen’ weggesneden worden, om de speciale 3D opzet te krijgen. Dat kan, maar dat hoeft NIET.

22792148_2017242061831135_3181641820886276574_o
Als je zo’n prachtige quilt wilt gaan maken, heb je natuurlijk – naast het patroon – mooie stoffen nodig. Ik ga er een soort Kerst/Warme winterquilt en meer van maken, dus zijn mijn stoffen warm van kleur, met wat goudopdruk erbij. Ik heb van veel stoffen een groter hoeveelheid klaar liggen, maar van anderen wat minder: ik kijk ter plekke hoe en wat ik ga gebruiken.

Op de foto hierboven zie je dat ik al bepaalde afmetingen gesneden heb, alsmede de papieren Units waar de stoffen bij horen. De complete werkwijze vindt je bij het patroon, met stap voor stap tekeningen voor alles wat je gaat doen. Ook al ga je de quilt uiteindelijk van afmeting/vorm veranderen, het is belangrijk om de aangegeven werkwijze wel te volgen.

22788876_2017822651773076_1493569769873234571_n
Bij alle Judy Niemeyer patronen vindt je ook een tekening van de uiteindelijke quilt, die je zelf in kunt kleuren. Dat kun je doen om vantevoren te bekijken hoe de effecten van kleuren voor jouw eigen project kunnen worden – dit is handig als je stoffen uit gaat kiezen. Je kunt dan meerdere ‘achtergrondstoffen’ kiezen, of één stof/kleur, net wat je wilt. Aanwijzingen voor oorspronkelijk kleurgebruik en de hoeveelheid/benodigde stoffen vindt je ook bij elk patroon.

SAM_7669
Zelf heb ik een voorlopige opzet gemaakt, waarbij ik per kleur en stoffen de hoeveelheid Units ga maken. Ik kijk nog niet echt naar de uiteindelijke afwerking, omdat ik dat nog niet helemaal weet, maar laat me gaandeweg verrassen door de effecten van het maken van de Units. Als je jezelf die vrijheid geeft, is het een geweldige verrassing wat er allemaal uitkomt…

SAM_7677
En zo stapelen de gemaakte Units zich op. Ik maak eerst de grootste Units, dan pas de kleine.


Af en toe – als ik weer een aantal grote Units klaar heb – leg ik deze bogen bij elkaar, om te zien of kleurstellingen aangepast moeten worden, en misschien wel andere stoffen erbij kunnen. Het is altijd leuk om je eigen opzet te maken ook al is een patroon zo duidelijk, dat je er eigenlijk niets aan zou hoeven wijzigen.


Door met kleuren te schuiven, krijg je een ‘drukker’ geheel, of juist rustiger: de ronde figuur die in het midden van de foto ligt, bestaat nu uit twee achtergrondkleuren, wat het geheel al totaal verandert.


En hier heb ik ik het  de rondingen met lichte achtergrond en dezelfde kleur spikes bij elkaar gelegd, ook weer een mogelijkheid.

In de oorspronkelijke beschrijving wordt wel gesproken van ‘x aantal blokken van de ene kleur, x aantal blokken van de andere kleur’, maar als je voldoende stoffen hebt, en jezelf een beetje vrijheid geeft, kun je gaandeweg kijken welke kleurcombinaties je leuk vindt, hoe groot je je werkstuk wilt maken (je hoeft niet alle blokken te gebruiken) en hoe alles er uiteindelijk uit komt te zien. Door zo ‘in het wilde weg’ te werken vergt wel wat durf, want je weet niet hoe het eindresultaat uiteindelijk zal zijn… Alles hangt straks ook nog af van de stoffen die er nog bij komen, om de rondingen tot een vierkante vorm te maken: kleine units in het midden en grotere units aan de buitenkant van de rondingen.

Wil je voor het maken van deze quilt graag een workshop Solar Flares volgen bij Sylvia’s Art Quilts Studio? Dat kan op zaterdag 17 maart 2018: het lijkt nog ver weg, maar het is snel zo ver. Je krijgt dan gerichte uitleg betreft het werken met paper piecing door het maken van wat Units, we nemen de Engelse tekst uitgebreid door, bekijken opties voor het in elkaar zetten en meer: er is voor 3 personen plek ivm. de benodigde ruimte.

Kijk eens wat vaker op een andere manier naar dit soort patronen (voor grote quilts): wees creatief en doe er iets leuks mee.

Quiltgroeten,
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

*Er zijn overigens ook Judy Niemeyer patronen van kleine projecten, zoals placemats, tafellopers en kleine wandkleden.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam