Creatieve berichten over naaien

Coverstiksels, zo kies je de juiste kleur.

Met een coverlockmachine kun je zomen, zakken en naden doorstikken en andere accenten aanbrengen op jouw unieke kledingstuk. Sinds ik een coverlock in huis heb, heb ik ook allemaal kleuren lockgaren verzameld. Toen ik nog alleen een lockmachine had, had ik wit, zwart, grijs en blauw garen. De lockstiksels zitten aan de binnenkant van het kledingstuk, dus dan zijn een paar basiskleuren voldoende. Maar wanneer je een coverlockmachine gebruikt, zijn de coverstiksels aan de buitenkant zichtbaar en dan wil je wel graag dat de kleuren passen bij het kledingstuk dat je maakt. Dus dan is één kleur blauw opeens niet meer genoeg en heb je er algauw meerdere :).

En dan heb je een bak vol met kleuren garen. Maar hoe kies je nou de juiste kleur? Dat hangt natuurlijk van jouw smaak af. Meestal kies je óf een kleur die in de stof zelf voorkomt óf je kiest juist een totaal andere kleur, zodat de coverstiksels extra opvallen. Vaak ben je dan geneigd om een garen te kiezen in één van de kleuren die al in de stof voorkomt. Zelf doe ik dat ook meestal. Zoals op de kledingstukken die ik hieronder laat zien.

Bij deze rok koos ik de kleur zwart. Zwart is één van de kleuren die in de stof voorkomt. En zwart zou het meest opvallen. Als ik een bruintint had gekozen, dan zouden de coverstiksels minder goed zichtbaar zijn. En met deze ronde zakken, vond ik het leuk dat ze goed zichtbaar zijn.

Zwarte coverstiksels vallen goed op

Dit vest naaide ik deze maand en het heeft ook zwarte coverstiksels. Het is een warm vest met summersweat aan de buitenkant en een voering van zwarte tricot. Hier koos ik voor een makkelijke combinatie en nam ik gewoon de kleur van de voering voor het doorstikken van de capuchon.

Deze drie longsleeves hebben allemaal coverstiksels met een kleur die voorkomt in de stof. De middelste stof was grijs met zwart en daar koos ik voor de kleur zwart. Niet heel opvallend, maar toch een klein accent. Bij de andere twee shirts koos ik een iets opvallendere kleur: rood. Vooral bij kinderkleding vind ik het wel mooi om opvallende kleuren te kiezen.

Deze maand maakte ik een nieuwe warme hoodie voor mijn jongste zoon. Ik had twee kleuren bruine sweatstof uitgezocht. Maar zonder applicatie kan zo’n trui best wel saai worden. Ik koos een applicatie en streek deze meteen op het voorpand. Nog voordat ik de hoodie genaaid had. Soms komt het voor dat er iets fout gaat bij het opstrijken van een applicatie en dan heb je zomaar de hele trui verpest. Nu kon ik een nieuw voorpand knippen, mocht het opstrijken mislukken (gelukkig was dit niet nodig!).
Toen ik de applicatie erop gestreken had, viel mij de gele kleur op. Ik besloot om geel als accentkleur te gebruiken en alle naden door te stikken met gele lockgaren. Dit bleek een goede keuze! Het is een leuke, stoere trui geworden.

Ik naaide eerst de raglanmouwen aan het voorpand en achterpand. Daarna stikte ik deze naden vanaf de binnenkant door met een 4-draadscoversteek. In deze blog wordt uitgelegd hoe je dat doet.

Gele coverstiksels op de raglannaden

En welke manier gebruiken jullie zelf? Kies je een basiskleur uit de stof of neem je juist een totaal andere kleur?

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bernette 48, lockgaren, sweat, Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • IngridL

  Een te gek shirt heb je gemaakt Jessie, die applicatie is gaaf, mag ik vragen van wie deze applicatie is? Gr. Ingrid

  • Jessie Derks

   Hallo Ingrid,
   Bedankt! Deze applicatie komt van Aliexpress. Maar Nederlandse webwinkels verkopen ook strijkapplicaties. Als je op “full color strijkapplicatie” zoekt, kom je het wel tegen.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam