Creatieve berichten over naaien

Werken met de B770QE en Overlock 1300MDC: kant en band op een rokje

Een verkleedrokje voor een (binnenkort) jarige kleindochter/prinses: tule met kant en band opnaaien. Tule heb ik in drie verschillende tinten: neonpaars, neonroze en neon geel. Het kant dat ik ergens vandaan gehaald heb, heeft regenboogkleuren in de vorm van ruches. Nu had ik een tijdje terug al eens zo’n eenvoudig tulerokje voor haar gemaakt, maar dit keer wordt de bovenste laag tule nog eens extra versierd met het genoemde kant.


Het kant is bestaat uit twee laagjes stof. Het bovenste deel is ook een soort tule(kant), en wat zachtere kleuren, maar als ik op het midden van het kant – bij het op het tule naaien – een siersteek maak met neon kleuren, ‘trek’ ik het meer naar de neon kleuren van de tule…

Ook ga ik goudkleurige glinsterband gebruiken, voor een feestelijk effect.


De rok bestaat uit 3 lagen/kleuren tule: elk iets korter geknipt dan de vorige: roze onder, paars in het midden en geel bovenop. Ik werk de tule niet af, omdat het niet rafelt. Op de onderranden van de 3 lagen tule zet ik het kant en band.


De drie kleuren tule knip ik in verschillende lengtes, over de hele breedte van de stof. Roze onder, lang, paars daarboven, iets korter en geel helemaal bovenop het kortste. Als je tule zo op elkaar ziet liggen, lijkt het vrij sterk van kleur, maar in het rokje wordt het wat ‘doorzichtig’, en lopen de drie kleuren door elkaar.

Het kant is geplooid: ik zorg ervoor dat ik het in de richting van de plooien vast ga zetten, oftewel de opening van de plooi ‘weg’ van de naald. Als ik het kant andersom zou opnaaien, blijft de voorkant van het voetje steeds in de plooien haken…


Aan het begin leg ik een stukje patroonpapier onder de materialen: dit om te voorkomen dat de beginstukken blijven hangen, of in de opening van de steekplaat verdwijnen. Het papier haal ik er naderhand makkelijk weer af.


Kijk maar hoe dat er uitziet: patroonpapier is heel makkelijk weg te scheuren, terwijl het begin nu mooi plat ligt.

Als siergaren om steken in het midden van het kant te zetten, gebruik ik ‘Magnifico/Superior Threads’: een dikker, polyester garen met hoge glans. Dat heb ik in een aantal neon kleuren. Ik heb voor gifgroen gekozen (het mag lekker fel zijn): bij de gele strook tule zet ik onderaan het kant, met een siersteek. Daarboven zet ik nog een rij kant, maar dan met een stiksteek. Op het midden van het kant heb ik nog goudband gestikt.


Op de middelste strook tule heb ik alleen goudband langs de onderrand gezet, en op de onderste strook tule heb ik nog kant genaaid.


Voor de rokband heb ik oranje boordstof (ja, alle kleuren mogen bij elkaar), waar ik een strook van ca. 12 cm breed afknip. Deze boordstof is in het rond gemaakt, zonder naden. Omdat mijn kleindochter nog een heel klein middeltje heeft, moet ik van de ronde strook toch een stuk afknippen, waarbij dan wel een naad gemaakt wordt om weer een ronde strook te krijgen: dit is dan meteen de aanduiding voor ‘middenachter’.

Dit tailleband ga ik weer met de BERNINA Overlock 1300MDC afwerken, net zoals ik dat bij het vorige rokje gedaan heb. Voor het werken met de Overlock 1300MDC heb ik voor steek 1 gekozen: 4 draden ingeregen: 2 voor de ondergrijpers, en 2 voor de bovennaalden.


Lekker fel roze lockgaren opgezet, al zie je er (bijna) niets meer van. Boordstof rond genaaid = naad dicht. Dubbelgeslagen en 3 lagen tule eraan gespeld, met de speldknop ‘weg’ van de naald van de Overlock machine (om te voorkomen dat – als ik ze dwars plaats, wat ik meestal doe – de speld onder het mes komt, voordat ik hem weg kan halen).


En zo is een eenvoudig rokje met siereffect klaar. Ze kan er zo instappen door de rekbare rokrand. Geen knoopjes of sluitingen, handig tijdens de verkleedspelletjes.


En kijk eens hoe leuk het kant en band staat… als dat niet feestelijk is…!

Groeten,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam