Creatieve berichten over naaien

Monsters maken met de BERNINA 770QE – deel 1: de voorbereidingen

Wat zijn ze geweldig, die lekkere felle, heeeeele zachte Monsters van pluche. In drie kleuren verkrijgbaar in volledig pakket (zonder vulling), had ik natuurlijk het lumineuze idee om ze alle drie te gaan maken, omdat ik ook drie kleindochters heb. De kleuren kloppen ook nog: blauw voor de oudste, roze voor de middelste en groen voor de kleinste!

Omdat degenen die deze pakketten via mijn webshop al aangeschaft hebben, maar om extra uitleg vroegen – en voor toekomstige maaksters, zal ik in dit bericht de voortgang van mijn monster laten zien, ook al is de beschrijving in het Nederlands, en heel uitgebreid. Een beetje extra uitleg kan nooit kwaad, toch?


Allereerst maar het groene monster uitgepakt: dit zit er allemaal in...

Heerlijke zachte SuperSoft Shaggy plush (groen, roze of blauw, net welk monster je gekozen hebt) – deze stof is in veel kleuren los verkrijgbaar*
-Nicky velours met gekleurde stippen, en stukjes groen, zwart, roze en wit – zooooooo zacht !!!
-Volledig Nederlandse (en Franse) beschrijving met stap voor stap foto’s en duidelijke uitleg
-A4tje met knipadvies voor de stoffen, met goede foto’s
-A4tje met advies wassen,drogen,strijken, knippen, naaien, borduren en appliqueren voor de stoffen
-Stukje Vliesofix (zelf gebruik ik altijd Heatn’Bond Lite, omdat dat wat ‘voller’ is, maar in dit geval ga ik met het geleverde materiaal werken)
-Labeltje ‘Made with Love’ dat je aan je monster kunt zetten, voor de gelukkige ontvang(st)er…

Wat heb je nog meer nodig?
-Papierschaar (en eventueel patroonpapier = optioneel)
-Plakband
-Markeerstift
-Stofschaar
-Bijpassend machinegaren, diverse kleuren (afhankelijk van de stoffen)
-Machinenaalden Jersey 90/14 (met kogelpunt indien mogelijk)
-Naainaald voor handmatig dichtnaaien, scherpe punt
-Kopspelden of Flower Pins
-Strijkbout en strijkmat/-plank (temperatuur uiterlijk op medium – test eert uit met een klein (rest)stukje
-Wateroplosbaar borduurvlies = Madeira Avalon Film
-Pluisroller


Allereerst alles uit de verpakking gehaald: zoals gezegd is de SuperSoft Shaggy Plush (groene harige stof) écht geweldig zacht. De haren zijn ca. 20mm hoog. De andere stofjes zijn een soort Nicky Velours, maar dan van een hele goede kwaliteit (320gram/m2): en zoooo ongelofelijk zacht! Dat de kwaliteit hoger is dan van bv. kledingstoffen Nicky Velours, zie je doordat het een hele dichte pool is, kort en een zeer hoge aaibaarheidsfactor. Het gaat hier om de stof met stippen, de groene, zwarte, witte en roze stof, die op een bepaald formaat door de leverancier gesneden zijn. Deze stukjes zijn voldoende voor oren, voeten en gezicht.

De beschrijving wordt zowel in het Frans als in het Nederlands geleverd: prettig om het in je eigen taal te kunnen lezen. Stap voor stap foto’s en uitgebreide tekst, met achterin het boekje 3 ‘patronen’ voor gezichten: je kunt het monster dus één van de drie gezichten geven, net welke je wilt. Ik ga elk monster een ander gezicht geven natuurlijk: 3 monsters, 3 verschillende uitdrukkingen!

Het A4tje links op de bovenstaande afbeelding is het knipschema: zowel voor de groene pluche stof, als voor de andere stofjes. Ook weer handig om dat in beeld te hebben, het denkwerk is dus al gedaan.


Het 2d A4tje bevat adviezen over Wassen, drogen, strijken, naaien, knippen, borduren en appliqueren: pak wel de Nederlandse kant (andere kant Frans). Lees dit goed door voordat je van start gaat! Dat voorkomt problemen of teleurstellingen.

LEES ALLE GOED DOOR VOORDAT JE BEGINT MET KNIPPEN ED.: kijk bij het boekje op de eerste bladzijde waar de benodigdheden staan. Controleer of alles in het pakket aanwezig is, leg het voor je op tafel. Voordat je gaat knippen, kijk even op de volgende bladzijde voor de onderdelen, en kijk achterin het werkboekje voor de patroondelen.

Wil je het monster maken zoals het via het pakket bedoeld is? Kies dan de voetzolen en beendelen op maat 16/17. (Alle andere maten zijn voor het geval je de voetafdrukken van je kindje/kleinkind op de voetzolen wilt zetten – deze beschrijving is ook toegevoegd als extra optie). In de beschrijving wordt aangegeven naar welk ‘punt’ je kunt gaan als je zonder voetafdruk wilt werken.


Patroondelen knippen: de pagina’s die hiervoor bedoeld zijn, worden met een stippellijn en een schaartje gemarkeerd: knip eerst de pagina uit, en dan de patroondelen.


LET OP: voor het lijf staat de patroondelen voor Voorkant en Rug in 2 stukken: de stippellijn is de aanleglijn om de bij elkaar behorende delen 1 en 2 aan elkaar te zetten met plakband. Bij ‘Voorkant’ en ‘Rug’ staan nog letters: de eerste geeft aan dat D en E bij elkaar moeten komen (zijkanten), en de tweede geeft de letters B en C aan die bij elkaar moeten komen (zijkanten).


Alle patroondelen zijn geknipt. Voor het gezicht heb ik gekozen om variatie 1 te gebruiken. Zoals je op de afbeelding hierboven ziet, heb ik er voor gekozen om ook deze patroontjes uit te knippen. Dat is niet wat er in de beschrijving staat: daar wordt aangegeven dat je het Vliesofix met de ruwe (lijm)kant naar boven op de patroondelen zet en dan met een markeerstift alle buitenste lijnen overneemt. De patroondelen blijven intact, zodat je alle kanten nogmaals kunt gebruiken.
(Normaal gesproken leg je Vliesofix met de papieren kant op een patroon, maar dan komt het stukje stof waar het achter gestreken wordt uiteindelijk in spiegelbeeld op het werkstuk. Vandaar dat men bij het samenstellen van deze aanwijzingen bedacht heeft om Vliesofix omgekeerd met de lijmkant naar boven neer te leggen. Kijk wel uit dat je niet te hard tekent met je markeerstift: de lijmlaag kan hiervoor stuk gaan.)


Omdat ik de patroondeeltjes uit heb geknipt, kan ik ze op de papieren kant van het Vliesofix neerleggen, maar dan OMGEKEERD! Verder volg ik de aanwijzingen van het patroon.


Omdat ik voor gezichtsvariant #1 hebt gekozen, heb ik de roze stof niet nodig (die is voor een ‘tong’, gezichtsvariant #3 ). Eerst heb ik nog gecontroleerd hoe de pluche/pool richting liep: met de vleug naar beneden neergelegd, daarna alle onderdelen van Vliesofix erop gelegd. Bij sommige patroondelen staat een pijl die dit al aangeeft = draadrichting. Kijk naar de handleiding/los blad voor het neerleggen.

Ik heb alles op ‘nylon’ hitte van de strijkbout vastgestreken: de strijkbout er niet lang op laten staan. Afkoelen laten, controleren of de lijm van Vliesofix goed zit, en anders nog een keertje op ‘nylon’ hitte vaststrijken. KIJK UIT: zet de strijkbout niet heter, anders kan het pluche/materiaal te heet worden.


Daarna de vormen op de getekende lijn uitknippen (hier geen naadtoeslag!). Ik heb bij de randjes het losse pluche/de pluisjes even weggehaald, om naderhand een mooie steek er overheen te kunnen zetten.


Dit zijn de gezichtsonderdelen die ik voor mijn monster groen/gezichtsvariatie #1 nodig heb. De patroondelen liggen er boven met de goede kant in het zicht.


Kijk dan even of je bij alle patroondelen van lijf, armen en benen ed. alle tekens kunt vinden (uitleg achterin werkboekje). Aangezien ik geen voetafdruk op de voetzolen wil hebben, kan ik die gelijk met de rest van de onderdelen uit de zachte pluche met stippen knippen, net als de binnenkant van de oren (1 gewoon, 1 spiegelbeeld – de andere twee oorstukken knip je van de groene SuperSoft Shaggy pluche).

Draadrichting is belangrijk
, ook al heb je het A4tje met de foto hoe je alles neer moet leggen. Leg erop dat je alles goed neerlegt, ivm. pluche richting, vooral bij de SuperSoft Shaggy Plush groen! Op de afbeelding hierboven zie je dat ik alles met blauwe wateroplosbare stift heb getekend, en de ‘tekentjes’ IN de naadtoeslag = buiten de getekende vormen gemaakt heb. Zo kan ik ze blijven zien.

Hier zie je dat ik de oren nog een keer heb geknipt, nu van de groene langharige pluche, rekening houdend met 1 gewoon en 1 spiegelbeeld.
Knip door de gebreide kant van de SuperSoft Shaggy Plush groen (wat handig is als je daar de tekeningen van de vormen hebt gemaakt), met een scherpe schaar, zodat je zo min mogelijk haren van het pluche zelf wegknipt. Door de 1cm naadtoeslag houd je altijd lengte van pluche haren over, die je – als je de onderdelen aan elkaar hebt genaaid – altijd voorzichtig weer naar ‘boven’ kunt halen, met een stompe naald en een beetje geduld, zoals de beschrijving aangeeft.
In de koker die inclusief materialen (excl. vulling) geleverd wordt, zit RUIM stof. Mocht je iets verkeerd doen, heb je nog wat extra stof over. Het schema dat op het A4tje staat, geeft een kleiner deel stof aan: dat gebruik je als je stof aan de meter hebt aangeschaft, of via een banderol/stoffenbundel. Toch heb ik hier veel stof over: reserve is altijd fijn voor het geval iets verkeerd gegaan is.

Je kunt nu alles met 1 cm naadtoeslag rondom uitknippen
, maar je kunt er ook met een wateroplosbare (blauw) stift eerst lijnen omheen zetten en dán met 1 cm naadtoeslag rondom uitknippen: die naadtoeslag kun je eventueel uitmeten en ook tekenen. Sommige naaisters zijn zo handig, dat ze geen tekeningen nodig hebben, maar ‘uit de losse hand’ direct 1 cm naast een patroondeel knippen. Net waar je je prettig bij voelt.

Alles is voorbereid, volgende keer ga (2 juni as.) ik het groene monster in elkaar zetten in deel 2. Kijk je dan weer mee?

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

HANDIG: De koker is stevig, met plastic ‘dop’, die kun je altijd nog gebruiken om dingen in op te bergen!

*ADVIES: voordat je de SuperSoft Shaggy Plush gaat knippen, zorg ervoor dat de omgeving vrij is van losse spullen: het pluist veel omdat het een hoogpolige pluche stof is; zeker bij de net geknipte randen. Trek geen zwarte kleding aan, want je bent daarna ‘gekleurd’! Knip zoveel mogelijk alleen door de gebreide achterkant van het pluche. Houd de stofzuiger paraat: het gaat alleen om de losse pluizen, waarbij het beter is om die na het knippen direct weg te halen, zodat je werkblad weer schoon is om alles in elkaar te zetten. Gebruik de pluisroller om alle losse haren van je kleding af te halen. Volg eventueel het advies bij ‘knippen’ of het A4tje ‘Microvezel Pluche’ als je een droger hebt.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: Bijpassend machinegaren, Jerseynaald 90/14, Kopspelden of Flower Pins, Losse vulling, Madeira Avalon Film, markeerstift, Naainaald met scherpe punt, Pakket MemoMonsti van je favoriete kleur, Papierschaar, Patroonpapier optioneel, plakband, Pluisroller, potlood, stofschaar

Thema's met betrekking tot dit bericht ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam