Creatieve berichten over quilten

BERNINA 770QE: werken met randgeleider

Als je veel quilt, zoek je vaak naar bijzondere quiltpatronen of mogelijkheden om bv. siersteken op quilts te verwerken. Maar soms kan eenvoudig quilten ook leuk zijn. Dat ga ik bij een niet al te groot project doen, dmv. een golvende quiltsteek (op mijn BERNINA 770QE heb ik gekozen voor steek 1396), en de rechter randgeleider.

Bij Bernina zijn aparte randgeleiders* verkrijgbaar: een rechter en een linker exemplaar, mocht je deze niet (standaard) bij je machine hebben gekregen. Wat je verder nodig hebt is een schroefje, dat achter in het persvoetje gezet moet worden. Vaak zit er al een schroefje op het persvoetje: draai dit dan los en haal het er even uit. Maar het kan ook zijn dat het los bij je accessoires zit: even zoeken dan.


Bij mijn BERNINA770QE heb ik een ‘nieuwe’ steek gebruikt: een golvende quiltlijn. Bij de laatste update zijn drie van dit soort steken aan alle bestaande quiltsteken toegevoegd: 1396, 1397 en 1398. Degene die ik nu gebruikt heb heeft de kortste golven: steek 1396. Een leuke steek om snel banen te quilten.


Om stekenrijen op ongeveer dezelfde afstand te kunnen maken, heb ik aan de achterkant van het voetje #20C (Open borduurvoetje) een randgeleider rechts opgezet: in het voetje zit een opening, waar je het staafje van deze randgeleider door kunt halen. Voor de rechter geleider zet je het staafje van rechts naar links door die opening.


Ondertussen kun je achterop het schroefje weer in de opening zetten. Draai deze vaster, maar nog niet helemaal vast. Meet nu de afstand van naald tot rechtergeleider (het deel dat op de sandwich/stof komt te liggen): ik heb die afstand op 3 cm gezet, omdat ik die afstand tussen de stekenrijen wil hebben. Pas als de afstand goed staat, draai je het schroefje met de hand beter vast, zodat het staafje niet meer los kan lopen tijdens het maken van steken.

Probeer eerst alles op een proeflapje van dezelfde materialen uit. Maak de eerste rij, verschuif het lapje dan naar rechts, zodat de naald links van de eerste stekenrij komt te staan, terwijl de rechtergeleider bv. tegen de linker zijkant van de vorige stekenrij komt te liggen. Maak dan de 2e rij, en kijk ondertussen of de rechtergeleider nog steeds op de linker zijkant van de vorige rij steken staat.


Aan het einde van de stekenrij hecht je af door de knipfunctie, of door de draad af te knippen, en gaat weer naar het begin van de sandwich, voor de volgende rij. Als je nu de volgende stekenrij hetzelfde wilt laten verlopen als de vorige, dan kun je op het icoontje voor ‘begin stekenrij’ klikken. Dit zal niet bij alle machines aanwezig zijn, maar heb je dat wel, dan is het een icoontje op je beeldscherm met een driehoekje en een streepje/wit in een donker gekleurd rondje.


Zo zie je hoe de rijen gemaakt worden, naald/voetje links, randgeleider rechts. De stof waar ik mee werk, is Harmony Paisleys: een witte ondergrond met zachte kleuren paisleys. Ik werk met wit machine quiltgaren, zowel boven als onder, omdat ik ook de Harmony Paisleys quiltstof aan de andere kant heb zitten. Het quiltwerk hoeft in dit geval niet zo op te vallen.


Rij na rij worden de steken zo gemaakt: ik heb de steekbreedte en -lengte op ‘standaard’ laten staan: van mij mogen het best wat grotere steken zijn voor dit quiltje. Heel eenvoudig, en een keer een snel (tussendoor)project!

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

*Deze randgeleiders zijn niet bij elk type machine verkrijgbaar: vraag je (BERNINA) dealer als deze randgeleider(s) niet hebt.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam