Creatieve berichten over naaien

Nr. 20: BERNINA Overlocker 1300MDC en B770QE: korte broek van joggingstof

‘Kun je bij het T-shirt dat je gemaakt hebt ook een korte broek maken?’, vroeg oudste kleindochter. De BERNINA Overlock 1300MDC en de B 770 QE gaan hierbij samenwerken: de eerste gebruik ik voor het in elkaar zetten, de laatste gebruik ik voor machinaal borduren en doorstikken. Geweldig als je ze naast elkaar ziet staan, en van de ene machine naar de andere kunt werken.


Een bestaande korte broek kreeg ik als voorbeeld: daar heb ik eerst een patroon van gemaakt.


Wit, doorzichtig patroonpapier gebruikt om de voornaamste onderdelen = voorkant, achterkant en zakken over te nemen. Ik maak meerdere patroondelen, ook voor de zakken, want die wil ik anders maken, dus eerst proefstukken op papier getekend van diverse vormen en daarna gekozen wat het gaat worden. Ik gebruik best veel patroonpapier hiermee, maar ik bekijk graag allerlei mogelijkheden.

Bij zo’n bestaande korte broek met elastische band is het wel belangrijk om de broekdelen zelf aan de bovenkant uit te rekken, om de juiste afmeting over te nemen. Omdat ik maar twee handen heb en even niemand in de buurt om te helpen, terwijl de bovenkant van de korte broek uitgerekt moet worden tijdens het opmeten, heb ik alles op maat op mijn strijkmat gespeld: zo kun je alles alleen opmeten.


Een mooie Napoli Joggingstof (met zachte binnenkant) in grijze kleur is de basis, maar ook oranje van dezelfde stofsoort voor details, met 3cm breed elastiek voor de boord en zwarte boordstof als band. Alles is geknipt en ligt klaar om de korte broek te gaan maken.


Omdat ik bij het T-shirt dat ik voor oudste kleindochter maakte borduurwerk heb toegevoegd, wilde ik op deze korte broek ook wat daarvan terug laten komen: ik heb gekozen voor de helikopter. Via de BERNINA Borduursoftware V8 heb ik dát motief verkleind om op de achterzak én op de voorkant te borduren: de steekdichtheid wordt direct aangepast als je verkleind of vergroot. Via mijn USBstick heb ik het motief op de B770QE met borduurmodule gezet en geborduurd op de nog losse onderdelen. Filmoplast = stablilizer met plak (bovenste papieren beschermlaag haal je weg) ingespannen, daarop zwevend de losse achterzak (en naderhand ook de voorkant van de broek) en bovenop wateroplosbare Madeira Film.


Alles met oranje garen, aangepast aan de oranje accenten/joggingstof die ook op de korte broek komen. Ik zet altijd eerst een rijgrand om het geheel, zodat alle materialen die ingespannen/zwevend opgezet zijn op hun plek blijven tijdens het borduren. Als je zo’n grove rijgsteek er snel uithaalt na het borduren zie je er naderhand niets meer van.


Zowel de achterzak als op het voorbeen onder de zak heb ik de helikopter geborduurd. Vooral bij het voorbeen moet ik alles goed positioneren in de borduurring, en dan is het handig als dat de joggingstof ‘zwevend’ is opgezet. Het zat niet direct goed, dus kon ik de stof er makkelijk weer afhalen en verplaatsen. Ik controleer altijd even via ‘hoeken’ of een borduurmotief wel goed geplaatst wordt, voordat ik daadwerkelijk begin met borduren. Dat voorkomt dat je bv. te dicht op de kant werkt, rekening houdend met een naadtoeslag!


De zak voor op de achterkant eerst omgewerkt, zodat deze op z’n plek bij het achterbeen genaaid kan worden. Alles wat wit is binnen het borduurwerk van de helikopter is Filmoplast, dat als versteviging gebruikt was. Ik heb de rand van de zak aan de bovenkant met de 1300MDC gelockt en omgeslagen. en de andere zijkanten/onderkant alvast vastgenaaid. De zak op het achterbeen genaaid via de B770QE met de stiksteek.


Langs de voorzak heb ik een dubbelgevouwen strook oranje joggingstof met de 1300MDC vastgezet: dat was wel even oefenen, omdat je met een ronding werkt die niet overal even ‘diep’ is. Bij de bovenkant van de zak is de ronding minder scherp dan langs de onderkant/naar de zijnaad. Ik heb diverse proefstukken gemaakt om te kijken hoeveel ik de dubbelgevouwen strook oranje stof uit moest rekken om de ‘boord’ netje te laten verlopen. Maar het is uiteindelijk goed gelukt.


De naad van de zakrand heb ik op de voorkant doorgestikt om de rand plat te laten vallen, en het teveel aan oranje boord afgeknipt.


De binnenzak omgewerkt met een locksteek, zodat ik maar één binnenzak nodig had ipv. 2: zo heb je geen voeringzak nodig, want ik vond de joggingstof al dik genoeg om er nóg eens een laag stof in de zetten.


Beide delen goed op elkaar gelegd, aan de bovenkant en zijkant even vastgestikt, en daarna de zak doorgestikt langs de locksteken. Zo zijn de zakken diep genoeg.


Omdat ik meer oranje accenten wilde gebruiken, heb ik de oorspronkelijke beendelen bij de zijnaad wat smaller geknipt, omdat ik daar een strook oranje joggingstof tussen ga naaien: met de 1300MDC gelockt…


en daarna op de goede kant doorgestikt, waarbij de naden naar de oranje strook gezet zijn. Dat was de makkelijkste manier, omdat alle dikke stukken op elkaar gestikte stof bij de zakken van de voorbenen nu onder de oranje strook vallen.


Broekdelen in elkaar en uiteindelijk de onderkant van de pijpen afgewerkt met een locksteek, waarna ik die onderkant omsla voor een kort boordje: ik wil eerst kijken of de broek een ‘groeiperiode’ meegaat. Is deze snel te kort, dan kan ik de onderkant snel afknippen en een bredere dubbele boord (oranje) joggingstof weer aanzetten. Bij de dikkere delen – zoals de naden van de ingezette oranje strook – heb ik alles even op z’n plek geregen om de voorkomen dat de joggingstof op die plek uit zou rekken tijdens het vastnaaien.


Zo ziet de korte broek er onder heupband uit. Alle delen zijn nu netjes afgewerkt.


Voor de heupband heb ik 3cm hoog elastiek op maat geknipt, en aan elkaar genaaid. De naden opengelegd en vastgenaaid, om te voorkomen dat ze kunnen omklappen terwijl het elastiek zich in de heupband beweegt: ik zet het nl. ‘los’ in de heupband van boordstof.


Diezelfde techniek pas ik toe op de zwarte heupband van boordstof: op maat knippen en dichtnaaien, naden open en vastnaaien.


Dan verdeel ik de dubbelgevouwen heupband van boordstof in 4 gelijke delen, met spelden,


en rijg ik het geheel – waarbij het elastiek al ín de heupband zit – over 4 delen van de korte broek: middenachter, middenvoor en zijkanten. Dat rijgen doe ik bewust, omdat ik de heupband met de 1300MDC aan het broekdeel ga zetten: daarbij moet ik alles flink uitrekken, om op gelijke maat te krijgen. Ik heb eerst een proef gemaakt waarbij ik het ‘uit de losse hand’ probeerde, maar alles verschoof. Dus dan eerst maar rijgen.


Uiteindelijk zat alles in elkaar: dit is de voorkant van de korte broek…


en dit de achterkant. Ik heb de oorspronkelijke korte broek er nog even opgelegd, om te zien of de maten nog klopten. Dat was allemaal ok.


De zijkant van de broek: het detail met de oranje strook zorgt voor meer kleureffect.


En daar staat ze dan: in vol ornaat vanwege kickboksen, met het T-shirt én de korte broek aan!

Alles gaat nu in mijn archief: ik bewaar álles wat met het maken van een kledingstuk te maken heeft: patroondelen, foto’s, stukjes stof die ik gebruikt heb en mijn aantekeningen, zodat ik – als zo’n korte broek nog eens gemaakt moet worden – snel weet wat ik moet doen. Bewaar jij dat ook zo? 

Borduur-, lock- en naaigroeten,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam