Creatieve berichten over quilten

‘Even’ een kussen maken voor een verhuizing…

Nichtje gaat verhuizen, dan wil je toch wel ‘even’ een cadeautje maken. Ze is gek van pauwen dus een borduurmotief in de BERNINA Borduursoftware V8 geladen, bewerkt en op de USB stick gezet om door de BERNINA 770QE te laten borduren.


Ik bereid altijd alles tot in de puntjes voor, omdat ik van al mijn werk een soort archief aanleg, zodat ik naderhand nog kan terugvinden hoe ik iets gedaan heb. Zo maak ik altijd een afdrukvoorbeeld (print), zet ik de gegevens erbij, kleuren zoeken en stofje waar ik op wil werken, plus de stabilizer(s) die ik ga gebruiken.

Voor dit borduurmotief moest ik wel de tijd nemen, want omdat ik niet op hoge snelheid laat borduren (liever langzamer en goed dan te snel en steeds draadbreuk ed, zeker al bij een motief veel steken over elkaar gezet worden = dicht borduurwerk), duurde het meer dan 6 uur (met koffiepauze) voordat alles klaar was. Ik heb de Jumbo ring gebruikt omdat dit een groot borduurmotief was: je ziet op de afdrukvoorbeeld links bij de ring een lege plek staan: dat komt omdat de Jumbo ring bij de B770QE niet helemaal gebruikt kan worden – dat lege deel is wat je qua breedte NIET kunt benutten (wel bij de 8 serie van Bernina).


Wat alleen bij de B770QE zo geweldig is: als je stopt met borduren bij het einde van een kleur en de volgende dag weer verder gaat, heeft de machine onthouden waar je gebleven was en gaat met de volgende kleur gewoon weer verder!


Uiteindelijk was het borduurwerk klaar. Het zat ‘zwevend’ op de ring, alleen de Mesh versteviging die ik gebruikt heb was ingespannen. Wel laat ik vaak een ‘rijgsteek’ rondom het borduurmotief zetten om ze de versteviging en de stof aan elkaar te verbinden, en daarmee te voorkomen dat de stof door het borduren gaat lubberen. Je ziet het op de afbeelding hierboven nog nét zitten…


De achterkant ziet er ook prima uit: je ziet de Mesh versteviging zitten.


Strijken van borduurwerk doe ik bijna nooit. Liever ‘block’ ik alles. Dat doe ik door het werk helemaal nat te maken en dan op te spannen, op mijn strijkmat. Elke centimeter een speld, en wat uitrekken totdat alles weer volledig droog is. Met strijken kun je door de hitte garens beschadigen, bovendien wordt je werk platter. Nu blijft alles mooi.
Dan is het tijd om de sandwich te maken van achterkantstof (ecru), tussenvulling van 100% bamboe en de top met borduurwerk. De kleuren van de afbeelding zijn iets te licht, maar je iet in ieder geval dat er op de ‘lege’ plekken rondom de geborduurde pauw nog ruimte genoeg is om te quilten.


BSR op de machine gezet en uit de vrije hand veermotieven maken, die uit de staart van de pauw lijken te komen.


Ook in en rondom het geborduurde motief van de pauw ga ik quilten: anders zou dat deel namelijk niet ‘krimpen’ wat bij de rest wel het geval is. Bovendien vind ik het leuk om met nog wat metaalgaren schitteringen aan te brengen. Zo kun je een kant-en-klaar borduurmotief nog persoonlijk maken ook.


Omdat de stof die ik voor de top van het kussen gebruikt heb nogal druk is, kun je beter op de achterkant van de sandwich kijken om te zien wat er zoal gequilt is. Alles ligt mooi plat.


Nog even op de voorkant bekeken, zie je hoe het quilten rondom de pauw alles reliëf geeft, ook al is de tussenvulling niet zo dik.


Voor de achterkant van een kussen maak ik altijd een ‘hotelsluiting’, dat is een sluiting waarbij geen rits of knoopjes nodig zijn, maar het bovenste deel een stuk over het onderste deel valt. Hierdoor kan het binnenkussen makkelijk in- en uitgeschoven worden. Ik gebruik dezelfde stof als bij de voorkant.


De sandwich van de voorkant snij ik af tot een vierkant van ca. 46 x 46 cm: het binnenkussen is ca. 40 x 40 cm – dat betekent dat ik een extra brede kussenovertrek ga maken, met 3 / 3,5 cm randen die uit gaan steken.


De voorkant en achterkant van het kussenovertrek worden met de goede kanten op elkaar gespeld…


en op elkaar genaaid. Hoekjes afgeknipt om de punten goed uit te kunnen duwen…


geheel keren door de opening/achterop en doorstikken vlak langs de randen. Hiervoor heb ik alle zijkanten goed gespeld.


Hier zie je het stiksel vlak langs de randen goed zitten. Zo zijn deze randen netjes en strak.


Op ca. 3,5 cm vanaf de kanten maak ik dus nog een stiksel: aan de binnenkant hiervan is voldoende ruimte voor het binnenkussen.


Mooi paars fluweelband zet ik daarna langs het stiksel, op de extra rand van het kussenovertrek. Daarbij zorg ik dat de hoekjes netjes in verstek genaaid worden.


Het kussen is klaar: binnenkussen in kussenovertrek gezet en even poseren op onze bank. De bank van mijn nichtje is gifgroen: met de kleuren van borduurwerk en quiltwerk heb ik daar rekening mee gehouden, maar zoals je ziet staat het op ‘elke’ bank…

Op naar het volgende werkstuk, oftewel tot de volgende keer.

Borduur- en quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam