Creatieve berichten over quilten

Maand 9 CCMP2018: negende blok

Vakanties voorbij, scholen en werk weer begonnen; net als het nieuwe handwerkjaar altijd op 1 september begint, gaan we er weer vrolijk tegenaan. Blok 9, waarbij ik weer een leuke techniek heb gevonden om bepaalde onderdelen op de sandwich te bedekken.

Voor het negende blok kun je ook weer drie pagina’s downloaden:
Blok 9 – linkerdeel
Blok 9– rechterdeel
Blok 9 – Crystal


Print de papieren uit, Blok 9 bestaat weer uit twee pagina’s, net als de vorige keren – linkerdeel en rechterdeel.


Maak hier één groot blok van, door ze aan elkaar te plakken (stippellijn gebruiken).


Neem Vlieseline L11 – 32x45cm – en leg dit op het papieren patroon. Teken alle lijnen van het Crazy Patchwork. Trek de lijnen door tot aan de rand. Maak de sandwich van ecru stof, tussenvulling en Vlieseline L11, zet vast met Flower Pins (lange quiltspelden).


Plak dan het patroon van de Crystal van Blok 9 op een raam/lichtbak,


zet daar de zwarte stof (stuk van 20 x 30 cm) bovenop, zodanig, dat de Crystal er ruim op komt met voldoende naadtoeslag rondom (vandaar dat ik mijn zwarte stof een beetje gekanteld heb). Teken met witte wateroplosbare stift (of blauw als je een andere kleur stof dan zwart hebt) de lijnen van de Crystal weer over. NIET TE DIK!


Knip de papieren Crystal weer uit met ca. 1 cm naadtoeslag rondom, leg dit op de zwarte stof, zodanig, dat de getekende Crystal exact onder de papieren Crystal ligt, en knip het zwart op dezelfde maat uit als je papieren mal. Leg hierna de zwarte batik/Crystal op de juiste plek op het ‘middendeel’, van je sandwich, speldt dan alles vast met Flower Pins. Teken de randen van de Crystal ook even met witte wateroplosbare stift, om het vlak van de Crystal aan te geven.


De Crystal in het midden heb ik met verschillende steken bedekt: overal wat anders, zelfs op één lijn verschillende steken en naderhand met een stiksteek opnieuw over de lijn, om die middellijn recht te maken (er waren wat steken die delen van de middellijn oversloegen…).


Daarna is het weer een kwestie van stroken op de onderdelen zetten, tot strook 8 en 9: daar ga ik wat bijzonders mee doen. Strook 1 t/m 7 worden ‘gewoon’ weer opgenaaid, omgekeerd naar de goede kant en van steken voorzien.


Op één stof/onderdeel heb ik meerdere rijen van dezelfde steek (al dan niet gespiegeld) gemaakt, en van dezelfde garens. Geeft weer een apart effect.


Op onderdeel 7 heb ik twee stoffen vastgenaaid: de onderste is een paarse Lamé, de bovenste is een Organza met goudopdruk/Poinsettia’s. De laatste stof is eigenlijk een kerststof, maar het kan best. Op de kant vastgezet met een stiksteek, en over het geheel maar één rij met een schulpmotief, die ik op de lege plekken van de Organza gezet heb, dus veel draaien. Ik wilde de gouden blaadjes zoveel mogelijk onbedekt laten. Nu zul je wellicht denken dat het glans effect van de Lamé weg is, maar niets is minder waar. Afhankelijk van hoe je de sandwich beweegt, zie je het glanseffect door de Organza heen schijnen. Zo kan de ene stof de andere versterken.

Hierna is het tijd voor het bijzondere effect, wat op onderdeel 8 en 9 gezet gaat worden.


Bijzondere techniek: maak je eigen stof door het vlechten van twee batik stoffen
(die gebruik je omdat ze bijna niet rafelen). Kies twee contrasterende kleuren uit.


Als basis neem je Heat’n Bond Lite, een stuk van ca. 28 x 40 cm (of op de maat van je eigen keuze – zorg er wel voor dat de lange kant lang genoeg is om eventueel de grootste onderdelen op de sandwich inclusief naadtoeslag te kunnen bedekken).


Leg dit op je strijkmat/strijkplant, met de lijmkant naar boven en zet dit vast op de hoeken dmv. gewone kopspelden. Op deze detailfoto zie je dat de glimmende ruwe kant de lijmkant is, de papieren kant ligt dus onderop.

Knip of snij de batik stoffen beiden op ca. 2 cm groter dan het formaat van het stuk Heat’n Bond Lite: bij mij dus ca. 30 x 42 cm.


Snij van de lichte batik stof in de lengte stroken van elk 2 cm breed. Dat snijden is belangrijk om alles recht te krijgen. Knippen kan ook, maar dan moet je lijnen tekenen, met het risico dat de stofjes niet recht geknipt worden. Snij ook stroken van de donkere stof, maar dan in de breedte/op de korte kant, ook allemaal 2 cm breed.


Zet de eerste strook lichte batik stof op de lange kant iets over het stuk Heat’n Bond Lite heen: zorg ervoor dat er geen Heat’n Bond Lite onderuit komt. Zet spelden in de strijkmat/strijkplank, op beide uiteinden van de strook batik stof.


Zet zo het hele stuk Heat’n Bond Lite vol met de stroken van de lichte batik stof, alles netjes tegen elkaar aan, zonder openingen. Let goed op dat de stoffen daadwerkelijk over de Heat’n Bont Lite komen bij de randen.


Neem nu een strook donkere batik stof, en vlecht deze = op en neer, door de lichte stroken. Werk vanuit het midden, en zet de quiltliniaal langs de strook die je net hebt gevlochten, om er zeker van te zijn dat deze recht ligt.


Werk zo vanuit het midden twee kanten op, naar de zijkanten toe. Controleer steeds of de stroken recht liggen en netjes tegen de vorige stroken aan. De stroken zijn niet afgewerkt aan de randen en kunnen een beetje gaan rafelen, maar omdat het batik stoffen zijn, zal dat niet veel zijn.


Bij de zijkanten wordt het steeds moeilijker om te vlechten: til daar de stroken iets op bij de kopspelden die ze vastgezet hebben op het uiteinde, zodat je er beter bij kunt. Zorg er wel voor dat de kopspelden niet uit de stof schieten…


Ga door met vlechten tot alle stroken helemaal tot aan de zijkanten zitten. Om de laatste stroken helemaal op de kant te kunnen vlechten, heb ik om en om de spelden even uit de lange lichte stroken gehaald, deze opgetild en de donkere strook gevlochten. Daarna de lichte stroken weer goed aangetrokken zodat ze weer strak zaten en de spelden teruggezet.


Nu is het vlechten klaar. Controleer of alle stroken goed strak zitten (rek ze niet uit). Neem een lap stof, leg deze over het gevlochten deel en strijk met op en neer gaande bewegingen (niet heen en weer, dan kunnen de stroken nog verschuiven) zodat het vlechtwerk op de Heat’n Bont Lite vastgestreken wordt.


Haal alle spelden er uit, en keer het werk voorzichtig om. Leg weer neer en strijk nog een keer op de papieren kant van het Heat’n Bond Lite, zodat je zeker weet dat het vlechtwerk en de lijmlaag goed hechten.


Knip alles wat uitsteekt buiten de Heat’n Bond Lite af: dit is niet vastgezet door lijm, dus kun je niet gebruiken op je sandwich.


Dan heb je een mooie gevlochten lap gemaakt, waar het Heat’n Bond Lite achter zit.


Als je voorzichtig de papierlaag van alles aftrekt, zie je – als alles goed is vast gestreken – de glimmende lijmlaag zitten. Ik heb dit alleen maar even gedaan om je te laten zien hoe alles vastzit: laat zo lang mogelijk de papieren beschermlaag zitten. Als je van dit vlechtwerk stroken af gaat snijden, kun je dat inclusief papieren laag doen: je rolmes of schaar wordt er écht niet direct bot van. Voordeel van voorlopig het papier laten zitten is dat je het makkelijker weg kunt leggen. Zonder papieren laag is de achterkant van het vlechtwerk stroef en kan aan andere stoffen blijven plakken.


Voordat je stukken van deze gevlochten stof gaat knippen, maak je eerst vanaf het patroon twee malletjes op Patroonpapier, van onderdeel 8 en 9. Knip ze uit met voldoende naadtoeslag = ruim 1 cm.


Leg ze met de goede kant naar boven op de goede kant van de gevlochten stof, en knip ze langs de buitenranden van de patroondelen uit. Haal de papieren beschermlaag aan de achterkant weg. (Het overgebleven stuk vlechtwerk kun je weer voor één van de volgende blokken gebruiken)


Naai eerst het uitgeknipte deel voor no. 8 op de sandwich. Leg de gevlochten stof omgekeerd langs de rand van het onderdeel, en leg daar het papieren patroondeel (van Patroonpapier) bovenop: hier naai je op, omdat je anders op het stroeve kant/lijnlaag van Heat’n Bond Lite gaat werken, en daar glijdt de persvoet niet goed overheen. Door op papier te naaien lukt dat wel.


Dat patroonpapier scheur je na het vastnaaien weg. Vouw daarna de gevlochten stof naar de goede kant.


Zet het weer vol met stekenrijen: ik heb wat meer open steken gebruikt over het algemeen, omdat ik het vlechtwerk goed wilde blijven zien. Werk zo ook onderdeel 9 af met het andere stuk vlechtwerk.


Bij een onderdeel aan de kant heb ik weer Lamé, goudkleur, gebruikt. Via Free Motion quilten en de BSR gequilt: blaadjes dit keer.


Dan nog even wat details van de laatste onderdelen: bij nr. 10 heb ik een golvende rij gezet, en dwars daarop blaadjes.


en dit is het eindresultaat: blok 9 is weer klaar.

Ik ben benieuwd wat jij van blok 9 maakt: hoe jouw gevlochten stof er uit ziet en wat je verder allemaal versiert. Laat je het weer in de Community van deze BERNINA Blog zien, of op mijn FaceBook groep?

 

Tot de volgende keer

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam