Creatieve berichten over quilten

Meedoen aan een BOW: het exact snijden en naaien via inch lijnen

Veel aanwijzingen voor het maken van blokken bij de patronen van Aves – de BOW waar ik aan werk – zijn bedoel om met je quiltliniaal (diverse maten) stoffen exact te snijden. In plaats van paper piecing (waar je op een papieren ondergrond met alle naailijnen naait), snij je de stoffen op een aangegeven maat en naait ze ook weer op een speciale manier aan elkaar – alles door nauwkeurig gebruik van je inchliniaal.

Om deze werkwijze uit te leggen, laat ik een deel van het maken van een blok zien. Bij dit project krijg je per week een .pdf met de aanwijzingen voor maken van een blok (soms nog met bonusblokken), waarna je je stoffen uitzoekt en gaat snijden. Omdat de stoffen inclusief naden gesneden moeten worden, is het belangrijk om HEEL accuraat te ‘meten’, door het stofje onder je liniaal te leggen. Alles wordt met rolmes, snijmat en liniaal gesneden. 


Maar eerst even een uitleg: elke quiltliniaal van goede kwaliteit geeft meer maten aan dan hele inches, zoals halve inches, kwart inches en zelfs achtsten. Hoe kerken je die? Kijk naar bv. deze quiltlinaal waar zowel gele lijnen (voor op donkere stoffen) als zwarte lijntjes (voor op lichte stoffen) te zien zijn. De getallen geven de hele inchlijnen aan, zowel van links naar rechts als van rechts naar links (voor links- en rechtshandigen).


Het vierkante stukje stof dat onder mijn liniaal ligt, moest op 2 1/4 x 2 1/4 inch gesneden worden. Je kunt zien dat dat exact is gedaan: de buitenste randen van het oorspronkelijke (te grote) lapje zijn langs de zijkant/bovenkant van de liniaal afgesneden, omgedraaid, onder de liniaal gelegd op de 2 1/4 inch lijnen horizontaal en verticaal, en daarna langs de zijkant/bovenkant afgesneden zodat er een perfect vierkant van de juiste maat ontstaat.

Op de afbeelding hierboven zie je dat ik bij 1 inch streepjes heb gezet: elk streepje is 1/8 inch. Heb je 5/8 inch nodig, dan zijn dat 5 streepjes vanaf de kant. Bij inch maten wordt gewerkt met breuken (wij werken met het metrische stelsel met decimalen = cijfers achter de komma). Dat is even een kwestie van wennen, als je daar nog nooit mee gewerkt hebt, maar het gaat prima, zolang je maar de goede inchlinialen gebruikt.


Moet je bv. een strook van een bepaalde afmeting snijden, dan snij je eerst de zijkant van de stof recht, waarna je de liniaal OVER de strook legt tot de gewenste inchmaat te zien is, zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien. Daar moest ik 1 3/8 inch qua breedte snijden = 1 vol vakje (1 inch) + 3 streepjes verder. . Dan kun je aan de (rechter)kant de strook afsnijden.

Heb je bv 2 1/16 nodig? Dat staat niet exact op de liniaal (bij sommige merken wel, dan staan er zelfs streepjes extra), dan gebruik je het exacte midden tussen de 8-en/streepjes. Het gebeurt niet veel dat er met 16en gewerkt wordt, maar het komt bij dit project wel voor.


Het maken van vierkanten die uit 2 driehoeken bestaan is ook eenvoudig, waarbij het weer heel belangrijk is secuur te snijden op de exacte opgegeven maten. Zo wordt er bv. aangegeven dat je twee vierkantjes stof op een bepaalde maat precies op elkaar moet leggen (deze vierkanten zijn groter dan nodig, omdat er nog teruggesneden moet worden), diagonaal een lijn tekenen en met je 1/4 inch voetje aan beide kanten van die lijn stikken.

TIP: gebruik je Stiksteekplaat van de machine om te voorkomen dat puntjes van de stofjes in je gewone (Zigzag)steekplaat kunnen verdwijnen. Maak ook kleinere steekjes, zodat bij het afsnijden niet alle gemaakte steken loskomen.


Na het naaien aan weerskanten van de diagonale getekende lijn wordt op deze lijn gesneden, en beide driehoeken van twee stoffen opengevouwen: je hebt nu een ruim vierkant, die exact teruggesneden moet worden op een aangegeven maat.


Ga je zo’n vierkant met 2 driehoeken op de exacte maat terugsnijden? Gebruik dan de 45° lijn van je (kleine) inchliniaal, leg die op de naad, en snij het teveel af. De maten worden per patroon aangegeven. Ook hierbij weer eerst de ene kant, dan omdraaien en de andere kant, dus let op dat je niet met de eerste keer snijden teveel weghaalt.


Het afwerken van een blokje gaat stap voor stap. Ik gebruik restanten, die ik per blokje uitzoek. Je kunt ook stof aan de meter aanschaffen, net wat je wilt. Soms worden vierkantjes aan vierkant met 2 driehoeken genaaid, soms een grote driehoek er overheen. Net wat er in de beschrijving staat. Let wel altijd op dat je de 1/4 inch naadtoeslag aanhoudt.


De naden leg ik op elkaar, en plak van met Bohin Glue Pen alles op de naadtoeslag vast: zo hoef ik geen spelden te gebruiken en blijft alles netjes op z’n plek zitten tijdens het stikken.


Stroken worden ook op maat gesneden: met 1/4 inch naadtoeslag aan elkaar gezet en ‘versneden’, tot de aangegeven afmeting. Het is belangrijk om te voorkomen dat de lange naden gaan golven: het moest écht recht aan elkaar gezet worden, zodat de afmeting van de onderlinge stroken exact is.


En dan weer verder, mijn blok vordert al aardig. De volgende keer laat ik een andere techniek zien.

Quiltgroeten,
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

*AVES is een Australische Block of the Week (BOW), ontwerpster Kathryn Kerr ©, voor deelname betaal je een instapbedrag, waarna je 45 weken lang alle patronen en aanwijzingen GRATIS krijgt. Downloads worden via je email doorgegeven, net als via haar FaceBook groep, waar je je voor aan kunt melden. Dat is niet onbeperkt, dus wees er snel bij: op een bepaald moment wordt de inschrijving ‘dichtgezet’, ik weet niet of dat al gebeurd is.
Het is dus niet mijn ontwerp, maar ik geef af en toe mijn vorderingen door, qua opzet, technieken en kleurgebruik.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • sylvia Kaptein

  Hallo Miss,

  Je mag doen wat je wilt: bijblijven hoeft niet hoor, dat lukt mij ook niet.

  De Bonusblokken kun je gebruiken voor de achterkant (zodat je 2 quilts hebt), maar ook voor andere projecten, of ter vervanging van bepaalde blokken.

  Dat is het leuke van dit project: doe wat je wilt. Je hóeft niet alles te volgen zoals het aangegeven staat. Ik ga er bv. helemaal geen quilt van maken, maar ga van bepaalde blokken/onderdelen voor kussens, speldenkussentjes en cadeautjes produceren. Weer eens wat anders.

  Veel succes

  Groetjes Sylvia Kaptein voor BERNINA

 • miss

  zeer goeie uitleg over de inches enzo,bedankt daarvoor;
  Ik ben met veel moed begonnen aan deze uitdaging maar het is wel ontzettend veel werk en 45 weken hou ik het niet vol;want ik heb ook nog andere dingen te doen en straks is het zomer en moet ik ook nog eens buiten komen!
  ik begrijp ook niet al die bonussen;hoeveel stukjes moeten er eigenlijk gemaakt worden ?ik ben mee tot week 7 maar zonder de bonussen.
  Ik heb ooit de Tula Pink gemaakt en blijkbaar was er hiervoor ook weinig interesse;ik zal hem misschien meenemen op het ARTfestival deze zomer om eens tentoon te stellen.
  Graag hoor ik wat jullie doen.Groetjes

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam