Creatieve berichten over naaien

Joggingbroeken met mooie stiksels

Mijn zonen houden van ‘zachte broeken’, oftewel joggingbroeken. Joggingbroeken uit de winkel zijn te wijd en zakken altijd af, dus ik maak ze zelf. Ik neem dan bijvoorbeeld maat 110 voor de taille en verleng de broek met een paar maten. Juist voor het maken van dit soort broeken vind ik de coverlock een super apparaat om in huis te hebben. Je kunt dan de zakken zo mooi doorstikken!

Drie joggingbroeken met mooie stiksels.

Deze joggingbroeken hebben ronde zakken en dat vind ik zo leuk. Je kunt wat variëren met contrasterende stofjes en/of contrasterende stiksels. De zakken stik ik aan de binnenkant door, je kunt dan heel makkelijk de ronding van de zak volgen. Als je aan de binnenkant stikt met de 4-draads coversteek van de bernette 48, dan krijg je een bijzonder stiksel aan de buitenkant. 

Voor het maken van deze broeken heb ik de grijze en de bruine stof bedrukt met een zeefdruk techniek. Ik heb mijn zeefdruk ramen zelf gemaakt van canvaslijsten. Het canvasdoek heb ik van de lijst gehaald en vervangen door zeefdruk gaas. Ik gebruik geen chemische middelen voor het zeefdrukken, maar ik maak mallen die ik tegen het zeefdruk raam plak. Voor het drukken gebruik ik milieuvriendelijke inkt op waterbasis.

Mijn zoontjes zijn beide grote Lego fans en wij gaan binnenkort naar Legoland, dus deze broek vond ik wel toepasselijk. 

Zeefdrukken op stof

Ik heb niet alle stappen van het maken van deze broeken gefotografeerd. Dit zijn de stappen:

 • Naai met de 4-draads locksteek de boordstof aan de zakken.
 • Stik de boordstof door met de gewone naaimachine.
 • Naai met de 4-draads coversteek de zakken aan de broek. Stik aan de binnenkant van de broek voor een mooi effect. 
 • Zet de broek verder in elkaar met 4-draads locksteek: de naad middenvoor en midden achter, de zij-naden en de binnenbeen-naden.
 • Zet indien gewenst nestelogen in de heupboord.
 • Naai de heupboord aan de broek met de 4-draads locksteek.
 • Zet de boorden aan de pijpen met de 4-draads locksteek. 

De tailleband stikken.

Als je deze broeken ‘in serie’ naait, dan hoef je niet steeds de machine om te zetten van lockmachine naar coverlockmachine. Je moet hooguit de kleur garen tussendoor verwisselen. En dan heb je in een paar uurtjes drie nieuwe broeken:

Ik word helemaal vrolijk van zo’n stapeltje nieuwe broeken! 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bernette 48, boordstof, joggingstof, koord, lockgaren, nestelogen, SnapPap, sweatstof, Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marga Bakker BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat een prachtige broeken! Zo handig ben ik nog niet. Vind het nog erg lastig om de kruisnaad niet te laten verspringen. Heb online het gratis patroontje voor de Dex pants gevonden. Dat is een eenvoudig te naaien model. Helaas rafelt en breekt mijn draad nu steeds bij het locken van de boorden. Graag tips voor naald en draadkeuze bij het locken van diverse lagen joggingstof op elkaar. Heb met de draadspanning gerommeld, maar 4x 4 lijkt nog het beste. Bij mijn proeflapjes ziet dat er goed uit, maar zodra ik aan mijn project werk gaat het mis…  Zou het aan het transport kunnen liggen? Welke maat locksteek gebruikte u voor de boorden? Deze ziet er wat groter en wijder uit dan welke ik gebruik. 

  • Amber Luijbregts BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Beste Marga,

   Jessie heeft de boorden en andere naden heb met de gewone locksteek gestikt, dus de steek met vier draden.
   Voor naalden moet je altijd kijken naar naalden die bij de stof passen. Voor joggingstof gebruikt Jessie stretchnaalden.
   Veel succes met het broekje!

   Groetjes Amber

 • Tonnie Timmermans BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat een mooie joggingbroeken. Wij hebben ook altijd problemen met de broeken uit de winkel. Mijn kleinzoon is nogal tenger en de broeken zijn dan altijd te wijd. Mag ik vragen waar je het patroon vandaan hebt.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam