Creatieve berichten over naaien

Een snelle zwierige overslagrok!

Rok met volants

De zomer is nu echt begonnen in Nederland. Ik zeg rokjestijd! En omdat ik een paar maanden geleden ben gestart met een nieuwe baan, wilde ik er één maken die ook geschikt is om op kantoor te dragen. Toevallig dat ik nu juist de perfecte stof ervoor heb gekregen. Een soepelvallende en zachte satijn. Dit roept om volants!


Inspiratie

In mijn hoofd had ik het idee om een wikkelrok te maken met ruches of volants.  In de zomereditie van ‘Inspiration‘ (het BERNINA-magazine) zag ik dé rok. Dit zou mijn basis zijn en met de toevoeging van volants zou het perfect zijn!

Nieuwsgierig naar de rest van het magazine. Hier is een kleine voorproefje:

Terug naar de rok…

Stap voor stap

Eerst tekende ik de patroondelen op papier. Drie in totaal: voorkant, achterkant en tailleband. De overige patroondelen de strikbanden knipte ik gelijk uit de stof.

Voordat ik het papierpatroon knipte, paste ik het patroon aan zoals ik hieronder laat zien.

De voorrok:

  1. Het voorpand van de rok. De roze gestippelde lijn omlijnt het stuk dat de volants aan de voorkant wordt.
  2. Basis voor de voorste volants.
  3. Door het patroondeel meerdere malen in te knippen, kun je de volant creëren. Ik heb om de circa 10 cm ingeknipt. Daarna verwijd je het patroondeel zoals je hierboven ziet.* Je kunt het patroondeel zo gebruiken of het overnemen op een ander stuk patroon papier. Ik koos voor het laatste; dit maakt het gemakkelijker om het op de stof te bevestigen.**
* Als je de openingen nog groter maakt, krijg je meer plooiing. Maar je moet wel rekening houden met de naadtoeslag en dat de stukken elkaar niet kunnen overlappen.
** Om te zorgen dat de volant ook mooi valt, is het belangrijk om de markering van de recht van draad goed op de stof te leggen.

De achterrok:

  1. Het achterpand van de rok. De roze stippellijn is de afkniplijn voor het stuk dat de achterste volants wordt.
  2. Basis voor de volants.
  3. Knip het patroondeel opnieuw een aantal keer in en verwijd het. Neem het daarna over op een ander stuk patroonpapier en plaats de middenachter op de stofvouw.

Tip: plaats voor het uitknippen van het papieren patroon een aantal markeringen op het rokdeel en de volants, zodat je deze delen perfect aan elkaar kunt naaien.

Constructie

De constructie van deze rok was vrij eenvoudig. Ik heb mijn BERNINA 540 ervoor gebruikt. Als eerste naai je de figuurnaden en vervolgens de zij-naden van de voor- en achterpanden van de rok. Vervolgens de zij-naden van de volants. Ziet er nu al super uit!

Het bevestigen van de volants aan de rok was, vanwege de markeringen, een makkelijke taak. De volants heb ik onderaan omgezoomd door 0,5 cm naar binnen te vouwen. Je zou ook een rolzoom kunnen doen. Ik stikte de naad van de volants op de rok door met blindzoomvoet 5.

Sluiting

De instructie vermeldde dat ik een drukknop kon gebruiken om de rok te sluiten. Ik heb ervoor gekozen om twee kleine bandjes te bevestigen die ik aan de binnenkant kan strikken. Kan je de taillewijdte wat variëren. Aan de buitenkant worden de grotere strikbanden aan elkaar geknoopt.

Hoe vind je hem geworden? Ik ben superblij met het resultaat! De rok is boven verwachting goed gelukt. En hij was snel klaar! Zou ik er nog één maken? 😉

Bedankt voor het lezen van mijn blog! Als je vragen hebt, aarzel dan niet.

En wil je nog meer van mijn creaties bewonderen of zien hoe ik deze rok combineer met een kanten top? Neem dan eens een kijkje op mijn Instagram account.

Liefs,

Marlies

(MadebyLIESL)

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: naaigaren, polyester, satijn, volants
Benodigde producten:
BERNINA 540
BERNINA 540
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam