Creatieve berichten over borduren

Een herinnering maken van een oud jasje – deel 2: het borduren

In het vorige bericht over ‘een herinnering maken van een oud jasje’ heb ik de voorbereidingen laten zien. Nu krijgt het voorpand van het herinneringskussen  borduurwerk: tekst met swirls en rozen, en losse rozen via de CutWork tool

Het borduurwerk voor het voorpand.


Als versteviging gebruikt ik Filmoplast: de papieren bovenlaag kan ik wegknippen,


zodat de eerste laag die er op komt blijft plakken. Links de plaatsing van het borduurwerk op het jasje. De Jumbo borduurring kan ik op de B770QE wel gebruiken, maar 5 cm aan de linkerkant niet: dat heeft te maken met de ruimte tussen naald en machine. Daar houd ik dus rekening mee met het neerleggen/plaatsen van het jasje.


Een stuk tussenvulling leg ik op de Filmoplast: dit wil ik er tussen hebben om een quilteffect te krijgen.

Het jasje leg ik ‘los’ bovenop het geheel, maar speld het rondom wel aan de versteviging vast, om te zorgen dat het geheel niet gaat verschuiven.


Omdat dit deel van het jasje nog verbonden is met het andere deel door de kraag, leg ik dat deel ‘soepel’ = losjes achter de machine, zodat de kraag kan bewegen tijdens het verschuiven van de borduurring bij het borduren: het mag niet te strak/vast liggen, anders verstoort dat het borduurwerk. De speld links van de knoop geeft het midden van het borduurwerk aan.


Allereerst ga ik kijken of het borduurwerk gemaakt kan worden, en de rijglijn tot in de hoeken van de ring. Hiervoor gebruik ik de pijlen om de vier hoeken op te zoeken, en het rondje met de plus er in om het midden op te zoeken: bij het laatste moet dat op de speld/midden uitkomen. Daar waar het voetje nu boven staat is het midden, dus dat zit goed.


Bij andere werkstukken kan ik dat midden nog verschuiven, door aan de twee rechter knoppen, voorop de machine te draaien om de positie omhoog/omlaag of naar links/naar rechts te krijgen, maar in dit geval heb ik goed ‘gemikt’.


Eerst een rijgrand laten maken, om alle lagen met elkaar te verbinden, zonder dat alles gaat verschuiven. Het ligt zo mooi plat.


Daarna dan borduren. Wit garen Sulky Rayon 40 bovenop, bijpassende kleur DecoBob/Wonderfil onderop. Alles op heel laag tempo, ivm. kwetsbaarheid van jasje. Liever wat langzamer werken dan dat er iets mis gaat, zeker met zo’n onvervangbaar jasje. Zie je overigens hoeveel tijd het gaat kosten om dit te laten borduren door mijn B770QE? Dat klopt niet altijd, want ik had uiteindelijk maar 3 uur nodig (ipv. de aangegeven 314 minuten =inclusief de rijgrand).


Kijk maar eens hoe ver naar links = langzaam, ik de schuifregelaar van snelheid heb gezet. Ik werk op een onvervangbare kwetsbare stof, dus moet alles wel goed gaan: dan maar langzamer.


Het borduren gaat prima zo, alles wordt netjes gemaakt.


En dan is het borduurwerk op de voorkant van het jasje klaar. Dit leg ik even weg, en ga verder met andere onderdelen.

Het borduren van de losse rozen.


De losse rozen die langs de revers op het voorpand komen ga ik via CutWork tool laten maken. Dmv. het afdrukvoorbeeld op ware grootte kan ik de plaats van de rozen in de Large Oval borduurring bepalen. Omdat ik met 2 stukken stof werk (overgebleven na het uitknippen van het jasje), moet ik wel zorgen dat dit niet gaat verschuiven tijdens het borduren. Er komen dan 2 rozen op het ene stuk stof, en 1 roosje op het andere stuk stof. De richting van de stof maakt niet uit, maar wel hoe ik alles neerleg.


Eerst een rijgrand om alles heen laten zetten, waarbij alles plat gehouden moest worden, om te voorkomen dat het borduurvoetje achter de stoffen blijft haken. Dus heel langzaam, en de stoffen plat houden.


En dan weer met witte Sulky Rayon 40 laten borduren. Na het borduren de CutWork Tool erop zetten, waarna alles uitgesneden kan worden. In 4 richtingen: stuk voor stuk draai ik aan het ‘wieltje’ met 1, 2, 3 en 4, totdat alles uitgesneden is.


De rozen zijn klaar: ze worden straks op het voorpand vastgenaaid. Ik heb ze niet afgewerkt langs de randen: ze mogen rafelen (symbolisch)

Het voorpand ‘dicht’ maken.


Dan V-hals opvullen met dezelfde antraciet kleurige fleece als bij de achterkant. Eerst spelde, vooral bij de kraag,


en dan is alles netjes dicht. Hier zie je het jasje/voorkant aan de binnenkant,


en dit is de goede kant. Het gaat al ergens op lijken.


Mouwdelen erop genaaid: deze heb ik dichtgenaaid, anders zijn ze te kwetsbaar.


Zakken genaaid op de voorkant: dit om er iets in te kunnen doen. Roosjes op de revers genaaid en zo leg ik dit voorpand voorlopig even weg.

Het rugpand/achterkant kussen.


Hierna ga ik het rugpand van borduurwerk voorzien: een andere tekst, ook uitgerekend hoe dat vanuit het midden erop gezet moet worden, op dezelfde manier verder ingespannen/opgelegd en geborduurd als bij de voorkant van het jasje, met dezelfde materialen. 


Op de afbeelding hierboven zie je dat ik alles goed gespeld heb langs de randen/aan de versteviging. Ook het fleece heb ik – opgerold – vastgezet, om te voorkomen dat het gaat verschuiven tijdens het borduren, en onder de borduurring zou kunnen komen.


Nu zul je voor zo’n achterkant wellicht denken: ‘waarom op de achterkant: die zie je nooit’, maar ik weet hoe mooi ze dit gedicht vindt, dus kan ze het kussen ook andersom neerleggen/zetten.

Via mijn website Pillow-Art.nl laat ik meer bijzondere kussen(hoezen) zien: ik maak ze om via allerlei technieken iets bijzonders te kunnen creëren. Ik werk vanuit diverse opdrachten: soms krijg ik de voorkant van een T-shirt (aparte opdruk) of een kussensloop, om daar wat moois met een persoonlijke herinnering van te maken, of geeft iemand een foto waar ik een werkstuk van mag maken. Maar vaak maak ik uit mezelf iets speciaals, en kan dat besteld worden. Neem er maar eens een kijkje.

Alles is nu klaar om gequilt te worden dat laat ik de volgende keer zien, net als de afwerking: kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam