Creatieve berichten over naaien

Rok met drie leuke uitdagingen!

Eén eenvoudige rok met drie uitdagingen!

rok styling groen
Deze eenvoudige rok is mijn basispatroon voor een nauwsluitende variant. Ik maakte er al een paar. Over mijn allereerste schreef ik eens een blog. Deze keer daagde ik mezelf een beetje meer uit door hem uit een (te?) kleine coupon te halen en hem af te werken met een blinde zoom.

Eerste uitdaging

Volgens de beschrijving van het patroon had ik 1,30 meter nodig voor deze rok. Ik had slechts 0,9 meter. Ik had genoeg voor de voorkant van de rok en de helft van de achterkant. Met de stukken die overbleven ging ik puzzelen voor de andere helft van het achterpand. En dat was best ingewikkeld vanwege de print. Om de print te matchen legde ik de stukken stof over elkaar heen, zoals hieronder getoond.

Vervolgens gebruikte ik het radeerwieltje en een liniaal om de stiklijn te markeren. Ik drukte een beetje harder op het wiel zodat de markeringen door de bovenste ook op de onderste laag zichtbaar werd.

print matchen

Op deze manier kon ik gemakkelijk zien waar de delen horizontaal op elkaar gespeld moesten worden. Ik lijnde de print ook verticaal uit en met een heleboel spelden zorgde ik ervoor dat het niet meer verschoof. De spelden staken loodrecht op de stiklijn en ik naaide er voorzichtig overheen.

Na het naaien met rechte steek #1 stikte ik erlangs met dubbele zigzag steek #4 om rafelen te voorkomen. Deze steek zorgt er ook voor dat de stof plat blijft en niet omkrult.

zig zag

Daarna knipte ik de overtollige stof af en streek de naadlijn voorzichtig.

print gematched

achterkant rok

achteraanzicht

Kun je zien waar de extra stof zit? Er zijn twee extra horizontale naadlijnen rechtsonder door het toevoegen van de stof ontstaan…Best goed gelukt!

 

Tweede uitdaging

De tweede uitdaging in deze rok was een blinde zoom. Althans, dat dacht ik. Het is eigenlijk super eenvoudig om een blinde zoom te naaien. Je moet ‘m even snappen en de volgende stappen getoond in de onderstaande foto’s volgen.

1. Vouw de zoom op de gewenste lengte en speld deze aan de binnenkant op 1 cm van de onderkant

blinde zoom 1
2. Na het spelden vouw je de zoom als volgt

blinde zoom 2

blinde zoom 3
3. Speld het opnieuw vast

blinde zoom 4
4. Selecteer blindzoomsteek #9 op je machine

blindzoomsteek
5. Bevestig blindzoomvoet 5 en naai met de metalen geleider langs de vouw.

blindzoomvoet
6. Het resultaat

blindzoom steek

binnenzijde

blinde zoom resultaat

Als je geen blindzoomvoet hebt, kun je ook de terugtransportvoet 1 / 1c gebruiken. In de video laat ik de stappen zien en ook het gebruik van de terugtransportvoet.

Wil je meer weten over het naaien van een blinde zoom, bijvoorbeeld wanneer en hoe je steekbreedte of -lengte kunt aanpassen? Bekijk dan eens deze BERNINA tutorial:

Derde uitdaging

Met wat ga ik deze rok dragen? Nou, dat is eigenlijk niet de uitdaging … uiteindelijk kiezen voor welke styling optie wel. De stof bevat zoveel mooie kleuren dat ik hem gemakkelijk met verschillende tops kan stylen. Als je goed kijkt zie je dat er ook een beetje goud in zit en met de kerst voor de deur denk ik erover om nog een bijpassende gouden feestelijke blouse te naaien. Volg me op Instagram en zie of het me lukt 😉

Als het filmpje te snel ging, hieronder zie je de styling opties nog een keer. Welke is jouw favoriet?

styling blauw

styling groen

styling wit

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: BERNINA naaimachine, katoen, linnen, naaigaren, radeerwieltje, spelden
Benodigde producten:
BERNINA 540
BERNINA 540
BERNINA 530
BERNINA 530
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam