Creatieve berichten over quilten

Sylvia’s Bridal Sampler, in rood wit grijs en zwart: deel 6 – rondingen en applicaties

Vandaag even geen paper piecing, maar traditioneel patchwork, met rondingen en een aantal applicaties. Veel quiltsters hebben moeite met het inzetten van rondingen, maar het kan simpel gaan. Ook appliqueren kan heel snel en eenvoudig gedaan worden, als je werkt met Heatn’ Bond Lite: je maakt dan strijkbare applicaties zonder naadtoeslag, die je later – tijdens het quilten – nog met garen vast kunt zetten.

De malletjes knippen


Maar laat ik eerst beginnen met alles voor het maken van het blokje voor te bereiden: het gaat om A4-‘Posies ‘Round the Square’. Aanwijzingen staan op pg. 58, patroondelen op pg. 117. De malletjes heb ik uitgeknipt, inclusief naadtoeslag. Er staan een aantal aanwijzingen op, waar je wel op moet letten:

  • Letters A, B en C geven de verschillen in malletjes aan.
  • Draadrichting/pijl geeft aan hoe je het malletje op de stof moet leggen voor het (volgens SBS) beste resultaat.
  • Streepjes op de rondingen bij A en B en midden op de lange schuine kant van C zijn markeringen die het midden aangeven. Neem ze alleen over met potlood/blauwe wateruitwasbare stift OP de naadtoeslag, niet verder tekenen.
  • Op malletje C staan figuurtjes: dit zijn de applicaties. Je tekent ze straks over op Heat’n Bond Lite als je werkt op mijn manier: ik werk niet met de hand, vandaar dat ik kies voor deze applicatie methode: Heat’n Bond Lite op de achterkant van stofjes strijken, uitknippen zonder naadtoeslag en op de aangewezen plek vast strijken. Later kan dit nog met steken vastgenaaid worden (tijdens het quilten).


Malletje A heb ik op de achterkant van de door mij uitgekozen stof gelegd, rondom getekend en uitgeknipt. Bij het neerleggen van het malletje heb ik er voor gezorgd, dat een stermotief exact in het midden kwam, voor een bijzonder effect.

Malletje B moet 4x uit een stof geknipt worden. Omdat ik hiervoor een streepje heb uitgekozen, kan dat op twee manieren:

  • twee keer een malletje de ene kant opleggen, twee keer de andere kant opleggen, zodat uiteindelijk de strepen dezelfde kant op wijzen.
  • alles één kant opleggen, zodat uiteindelijk de strepen van twee x B de ene kant op wijst en van 2 x B de andere kant: op deze manier creëer je beweging in het geheel.


Ik heb voor de laatst optie gekozen, want ik wil altijd een ánder effect dan het oorspronkelijke uitproberen.


Op het midden van de ronding is de markering aangegeven.


Malletje C is een driehoek, voor op de hoeken van het blokje. Er moeten dus 4 driehoeken uitgeknipt worden.


Zo zijn alle onderdelen voor blokje A4 uitgeknipt en heb ik ze neergelegd zoals het er uiteindelijk uit gaat zien. Zie je al hoe apart het streepjeseffect wordt?

Het inzetten van de stofjes met rondingen


Als eerste worden 4 x B aan de rondingen van A gezet. Ik begin met één stofje, leg van beiden het midden (de markering) op elkaar en zet dit met een speld even vast.


Dan gebruik ik de Bohin Glue Pen om lijm OP de naadtoeslag, van kant tot kant te zetten, zodat straks alles goed op elkaar vastzit. Een hoek wordt vastgezet met een speld, zodanig, dat de zijkanten van beide stofjes gelijk liggen. Ik zet daar een lange speld in: die weef ik, dus 2 x er doorheen halen, om te voorkomen dat de hoek kan verschuiven.


Ook op de andere hoek zet ik een lange speld, wevend in beide stofjes, rek A (de bovenste stof met de holle kant) wat uit om de ronding van B (de onderste stof met de bolle kant) te volgen, zonder dat er plooitjes komen. Dan merk je daarbij hoe handig het is om de Bohin Glue te gebruiken. Zo ziet de ene kant er uit,


en zo de andere. Alles glad en hol op bol.


Onder de B770QE, met het kwart inch voetje, om de exacte breedte van de naadtoeslagen te volgen. De 1e B zit er in – naden naar buiten gestreken: dat heb ik gedaan omdat – als je ze allemaal naar binnen strijkt – er teveel dikte onder de smalle stukjes van A komen te liggen.


Nr. 2 heb ik tegenover nr. 1 vastgezet: beter eerst tegenover elkaar alles afwerken en dan de overgebleven kanten, dan in een ‘cirkel’ werken – zo blijft alles beter in evenwicht.


Dan de laatste B’s erin gezet en het middenstuk is klaar.


Tot slot de 4 hoeken C op het geheel genaaid, weer vanuit het midden met Bohin Glue Pen vastgezet. De punten staken wat uit, wat uiteindelijk de juiste maat oplevert – hier geen Smart Corners!

De applicaties


Heat’n Bond Lite is gebruikt om de applicaties zonder naadtoeslag over te nemen. Ik heb eerst een wit stuk papier op mijn snijmat gelegd en daarna het malletje er bovenop: zo schijnen de lijnen beter door dan dat ik het direct op de groene/donkere snijmat leg. Een stukje Heat’n Bond Lite er bovenop gelegd (ik bewaar altijd restjes: die komen nu van pas) en alles 4 x overgetekend op de buitenste lijn – papieren kant natuurlijk boven.


Daarbij heb ik groepjes gemaakt, waarvan de applicaties van één kleur gemaakt worden: zo kan ik dat in één keer op de achterkant van de stof strijken. De druppelvormige blaadjes heb ik een L en een R gegeven, om ze uit elkaar te kunnen houden.


Zo is alles op de achterkant van de stofjes gestreken,


en daarna uitgeknipt. Ik gebruik daar geen goede stoffenschaar voor, maar een ‘oude’ schaar, die ik speciaal voor het knippen van Heatn’n Bond Lite en stofjes gebruik.


Om er zeker van te zijn dat de applicaties op de juiste plek van de hoeken gestreken worden, heb ik de vormen uit het malletje C geknipt, en daarbij ook de onderste naadtoeslag. Deze kant is bij het blokje immers al aan de rest genaaid, waardoor de naadtoeslag eigenlijk ‘verdwenen’ is.


Zo kan ik het malletje helemaal tegen de naad van A/B schuiven en het op hoek C leggen voor plaatsing.


Dan leg ik de stoffen applicaties zonder papieren beschermlaag = kant met lijm naar beneden, in de openingen, en strijk ze snel eerst even vast. Dan haal ik de papieren mal weg, en strijk ze voorgoed vast.

Op dezelfde manier ga ik de overige applicatie blokjes van Sylvia’s Bridal Sampler maken: best handig, toch?


Alle 4 de hoeken zijn voorzien van de applicaties: ze worden nu nog niet vastgenaaid. Zoals ik eerder al vertelde: dat gebeurt tijdens het quilten.


Blok A4 is ook klaar: heel anders dan het origineel, en dat is precies wat ik altijd wil.

Volgende keer verder met wat blokjes van SBS. Kijk je dan weer mee?

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam