Creatieve berichten over naaien

Time to shine! Tijdloos pak deel 1: De broek

Time to shine! Tijdloos pak deel 1: De broek

Al lang op mijn to-sew-lijst staat een echt tijdloos pak. Eerder maakte ik al wel jumpsuits en soms ook wel uit twee delen (ook wel fake jumpsuits). En ik upcyclede een mannenpak in een pak met bikerjasje, maar een heus pak met colbert met revers kraag en broek maakte ik nog niet eerder.

Hoewel da’s niet helemaal waar, nu ik erover nadenk. Er hangt een zelfgemaakt zomerpak in de kast alleen draag ik die nooit als zodanig. Het jasje heb ik al veel gedragen, de broek eigenlijk niet. De fit is niet helemaal goed en de stofkeuze achteraf ook niet.  Het is voor mij de grootste uitdaging: Het naaien van een goed passende broek (in de juiste stof;-)). 

In deze blog deel ik het uitdagenste onderdeel van het pak. Het vinden van het juiste patroon voor en het maken van de broek.

Click to read in English

Sneak peak pak

 

De stof 

De stof had ik al in mijn voorraad. Dit is zo’n stof die je roept als je in de stoffenwinkel loopt. Als je het dan in je vingers hebt bedenk je allerlei projecten die je ervan kan maken, maar je kwam voor iets anders…en je laat de stof liggen. Tot je thuis bent en hem toch niet uit je hoofd krijgt. Gelukkig heeft de stoffenwinkel ook een website en je besteld hem alsnog. Perfect voor dit project. Geen moment spijt.

De stof is een wat dikker scuba crepe met wat stretch wat ik prettig vind voor een broek en ook voor een blazer. De stretch maakt het comfortabel om te dragen en de dikte van de stof vind ik vooral voor de broek fijn omdat het oneffenheden verhuld. 

Het patroon

In mijn zoektocht naar een fijn patroon voor deel één van een tijdloos pak dook ik eerst in mijn eigen map. Daar bewaar ik patronen die ik eerder maakte en relatief goed zaten. Het ultieme patroon zit daar nog niet tussen, dus het werd weer een mix van twee. 

Patronen mix

Van patroon A (Broek 16, Knipmode 11/2017)  vind ik het prettig dat er een gulpsluiting voor zit, het een iets bredere tailleband en zakken heeft. De broek die ik er eerder mee maakte zat me prima. Voor het silhouet van het pak had ik een wat wijdere pijp voor ogen, ietwat bell bottem. Dit heeft patroon B (Broek 16, Knipmode 11/2019). Ook deze broek naaide ik eerder. Uit die ervaring nam ik mee dat ik de pijp en lengte top vond, maar hoe de broek boven zat was niet echt een succes. Daar heb ik veel aan moeten sleutelen. Dus werd het een mix van deze twee patronen: de bovenkant van A en de onderkant van B.

Patroon A en B

Mix!

Knippen en voorbereiden

Wanneer je een pak maakt knip dan wel beide onderdelen tegelijk. Zo haal je het optimale uit je stof door met alle patroondelen ‘Tetris’ te spelen op je stof. Het zijn zo een boel patroondelen bij elkaar. Sorteer het goed, zo raak je niets  kwijt.

Gesorteerd

Na het knippen rijg ik zeker bij een broek alle patroon delen. Vervolgens verstevig je de belegdelen met vlieseline en lock of zigzag je alle zijnaden van het achterpand en alleen de binnennaad van het voorpand. De buitennaad van het voorpand werk je na het bevestigen van de zakken af.

Voorpand

Locken

Zak

Voordat je de rits inzet, maak je eerst de zakken. Als bovenzak gebruik ik vaak een voering met stretch (ook wanneer de stof voor de broek geen stretch heeft). Persoonlijk vind ik dit zoveel lekkerder dragen. Wanneer je de bovenzak aan de zakingang heb bevestigd, vergeet hem dan niet smal op de kant door te stikken. Naai de buitenrand van de zak en werk af met een overlocker of zigzagsteek. Vervolgens werk je ook de buitennaad van het broekvoorpand af. 

 

Naden afwerken

Stretch voering

Doorstikken niet vergeten

 

 

Sluitingen

In de broek zit een blinde rits die verwerkt is als gewone rits in de gulp met onderslag.

Blinde rits

Rits met onderslag

Doorgestikt

Aan de broek zit een tamelijk brede band met lussen. Deze lussen zijn voor het bevestigen van de band al op de tailleband buiten bevestigd. Zo stik je ze gelijk vast. Na het bevestigen van de band wordt aan de buitenzijde door in de naad te stikken de binnen tailleband vastgemaakt. Het zogenoemde ‘stitch in the ditch’.

Vooraf ‘gelust’

Tailleband binnen via buiten gespeld

Stitch in the ditch

De tailleband heeft een overslag. Deze overslag sluit dubbel met een knoop en een haak en oog sluiting.  Aan de overslag wordt de broekhaak en de knoop met de hand bevestigd. In de onderslag maak je een knoopsgat en bevestig je het oog, beide met de machine. Het oog kan je nadat je hem even met wat rijgdraad hebt gefixeerd eenvoudig met een zigzag steek goed vastzetten.

Vintage en tijdloos

Bepaal de plaatsing

Oog met zigzag bevestigd

Stevig vast

Knoopsgat en oog

Haak en knoop

Zoom

Voor het stikken van de zoom strijk ik hem eerst goed en zet hem even vast met rijgdraad. Dan gaat stikken makkelijker. Ik stik hem aan de binnenzijde, omdat ik zeker weet dat het stiksel aan de onderzijde met de BERNINA 590 Crystal Edition net zo mooi is. 

Image of BERNINA 590 Crystal Edition.

BERNINA 590 Crystal Edition

It’s your time to shine! Ervaar de schoonheid van de B 590 Crystal Edition. Met de ongelooflijke inspiratiekit inclusief schitterende Swarovski®-kristallen, extra voetjes en exclusieve borduurontwerpen zal deze limited edition jouw artistieke kant laten stralen. De handige trolleyset en borduurmodule maken deze Crystal Edition compleet!

Meer informatie

Strijk de zoom

Aan de binnenkant stikken

Ook mooi aan de buitenkant

En zie hier het resultaat van deel één van een tijdloos pak. De broek: een samensmelting van het beste van twee patronen. Deze broek heb ik nu al meer gedragen dan die van het zomerse pak. Yes!  In de volgende blog deel ik mijn tips en ervaring van het maken van het colbert. Tot dan. 

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam