Creatieve berichten over naaien

Vintage Wrap Top – gratis patroon

In mijn begin dagen als naaister deed ik niets zonder hulp van mijn moeder. Na enkele projecten wilde ik ook graag een keer iets helemaal zelf proberen. Ik stuitte op een blog van Harts Fabrics in Amerika van een Vintage Wrap Top. Dit was een gratis patroon, het leek me een leuk project om eens mee aan de slag te gaan. Dit beviel zo goed dat ik de top vaker maakte en er allerlei details aan toevoegde. Ik vroeg aan Harts Fabric toestemming om deze blog in het Nederlands te mogen herschrijven. Dat vonden zij een leuk idee! Het kan dus zijn dat je deze top/blog eerder gezien hebt in het Engels, ik heb er mijn eigen draai aan gegeven en deel het graag met jullie.

Voor deze blog naaide ik op mijn BERNINA 590

Image of BERNINA 590.

BERNINA 590

Geniet van de gecomputeriseerde machine met krachtige motor voor naaien, quilten en borduren, naai langer door met de jumbospoel en verwerk met gemak allerlei soorten materialen.

Meer informatie

Benodigdheden

  • ongeveer 1 meter stof (maat S/M, hieronder meer uitleg over vergroten of verkleinen)
  • meetlint
  • kleermakerskrijt of markeerstift 
  • schaar
  • garen 
  • naaimachine 
  • optioneel: biaisband

Stap 1 Knippen

We knippen de stof in rechthoeken. Hieronder zie je makkelijk uitgetekend hoe je de stof kan knippen. Zelf heb ik mijn meetlint over mijn schouder heen gegooid en de lengte bepaald. Dan meet je dus van voor naar achteren over je schouder. 110cm maakt dat de top bij mij net iets boven de tailleband van mijn broek komt, je kan dit natuurlijk verlengen of verkorten. Zo kun je ook makkelijk voor grotere of kleinere maten kijken hoe groot je de stukken moet knippen. De breedte is in dit voorbeeld dus 65cm voor en achter. Gezien er een overlap is van deze delen moet dit vrij ruim zijn. 

Stap 2 De hals

Het is je misschien al opgevallen dat je nu nog nergens je hoofd door kunt doen, daar komt nu verandering in. Pak een ontbijtbord uit de kast of een ander hals-vormig attribuut, vouw de stof dubbel en gebruik dit als sjabloon.

Bij deze versie koos ik voor een ronde hals. Eerder maakte ik eens een versie met een V-hals, je kan natuurlijk ook een leuke opening toevoegen of een schulpenhals. Eigenlijk zijn alle opties mogelijk. Als je zelf niet goed weet hoe je dit doet, pak dan een patroon wat je leuk vindt en leg de hals delen van dat patroon op deze stof. Dat vind ik zo leuk aan dit vintage wrap top gratis patroon, de basis is leuk maar je kunt er zelf nog zoveel aan toevoegen/uitbreiden. 

De afwerking van de hals kan ook op verschillende manieren, ik wilde bij deze donkergroene stof een wat stoerdere details toevoegen dus werkte met zwarte zichtbare stiksels. Aan de binnenzijde zette ik een zwart biaisband. 

Stap 3 De banden

Zowel de voor als de achterkant van de top worden bevestigd met banden, vandaar dat je ook 2 verschillende breedtes hebt geknipt. De banden naai je met de goede kanten op elkaar dicht, één korte zijde en de lange zijde, via de andere korte zijde keer je de banden na het naaien. Zelf vind ik het makkelijker om de banden alvast door te knippen zodat ik 4 delen heb, anders zijn ze zo lang. Daarnaast kun je dan ook de buitenste hoeken mooier afwerken. De delen van 110cm knip je dus door midden zodat je 2 banden krijgt van 55cm bij 4cm en 2 banden van 55cm bij 12cm. 

Ik koos ervoor om de banden op de lockmachine te naaien, dat hoeft natuurlijk niet maar BERNINA L 450 is zo makkelijk in het gebruik dat ik hier al achter zat voor ik het door had. 

Image of BERNINA L 450.

BERNINA L 450

<ul> <li>Naait, snijdt en werkt de naden in één stap efficiënt en met precisie af</li> </ul>

Meer informatie

En dit zul je vaker terug zien komen in mijn blogs, ik gebruik eetstokjes om banden om te keren. Of een veiligheidsspeld.

Vintage Wrap Top gratis patroon

Strijken maar!

Stap 4 Banden bevestigen en top afwerken

Het afwerken en de banden bevestigen komen allemaal in 1 stap samen omdat de banden tussen de afwerking worden bevestigd. 

Zoals gezegd koos ik voor deze top voor een opvallende afwerking. De meeste naaimachines hebben een aardig assortiment siersteken. 

Voor deze top gebruikte ik op mijn Bernina 590 steek 303. Het leuke vindt ik dat je met Open borduurvoet #20 de steek ook nog breder kan maken en goed kan zien waar je naait. 

Image of Open borduurvoet #20.

Open borduurvoet #20

De open borduurvoet #20 is ideaal voor borduren met de naaimachine. Dankzij de grote uitsparing kan de voet probleemloos over dichte steken glijden.

Meer informatie

Als je de steek breder of langer maakt zie je de cijfertjes geel worden en daar lees je de afmetingen in af. 

Om de banden tussen de afwerking de krijgen speld je de zoom om en daartussen bevestig je de banden. Dit kan ik makkelijker met foto’s laten zien dan beschrijven. 

Vintage Wrap Top gratis patroon

Buitenzijde

Nu kun je rondom de hele top gaan zoomen, de vier banden zitten er tussen gespeld. 

Vintage Wrap Top gratis patroon

Vintage Wrap Top gratis patroon

De sluiting van de top aan de achterzijde is met de smallere banden, deze zitten dus bevestigd aan het voorpand. 

Vintage Wrap Top gratis patroon

De sluiting van de top aan de voorzijde toont dan de brede banden die aan het achterpand bevestigd zitten. 

Vintage Wrap Top gratis patroon

Dit is wat je van de zijkant vandaan ziet als je de top aan hebt. Voor bewegende beelden van deze top maakte ik een kort filmpje op Pinterest

Voor komende zomer ga ik er zeker nog eens dit vintage wrap top gratis patroon maken in een luchtige viscose denk ik! Doe je met me mee? Als je je resultaat deelt op Facebook of Instagram tag me dan gerust. Je vindt me onder @DutchSaidSew op Facebook en @DutchSaidSew_Eva op Instagram 

Vintage Wrap Top gratis patroon

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam