Creatieve berichten over naaien

Wajang poppen opnieuw bekleden

 

Wajang poppen opnieuw bekleden

Geërfde wajang poppen 

Vriend van ons met Indische roots vroeg mij of ik zijn geërfde wajang poppen opnieuw kon bekleden. De poppen hebben voor hem een emotionele waarde en hadden nu een behoorlijk versleten rok en dat maakte ze toch minder mooi. Wajang poppen opnieuw bekleden

Dat is het fijne aan handig zijn, je kan versleten dingen vervangen. Zo kan je een kringloop gelukje of een erfstuk weer als nieuw maken en dat maakt het zo leuk.

Wajang poppen opnieuw bekleden

De batik stof  

De stof hadden onze vrienden al op een pasar malam gekocht, mooi bijpassende batik stof die helemaal bij de wajangpoppen passen. 

Het opknappen van de wajang poppen 

Voor de renovatie van de poppen heb ik eerst de rok los geknipt en open geknipt.

Deze rok heb ik op een mooi deel van de batik stof gelegd en uitgeknipt. 

Daarna heb ik mijn BERNINA 480 gepakt, spoel gemaakt, draad ingeregen en de naad vast gestikt en omgezoomd. 

Image of BERNINA 480.

BERNINA 480

De B 480: hoge kwaliteit, buitengewoon en tegelijkertijd van een briljante eenvoud. Moderne technologie voor perfecte steken op elk materiaal.

Meer informatie

Aan de onderkant heb ik er een zoom ingenaaid en aan de bovenkant een tunnel. Het leek me namelijk best handig om er elastiek in te maken, zodat je de rokken van de wajang poppen er makkelijk kunt afhalen en kunt wassen of vervangen. 

Bij het inrijgen van het elastiek gebruik ik altijd een grote veiligheidsspeld en zet ik het begin van de elastiek vast met een speld zodat die niet naar binnen glipt. Nadat het elastiek ingeregen was, heb ik het elastiek goed aan elkaar vast genaaid en het stukje van de tunnel dat ik open gelaten had, dicht genaaid. 

Op deze manier heb ik 2 rokken genaaid voor de wajangpoppen.

Wajang poppen opnieuw bekledenOmdat ik best nog veel stof over had, heb ik nog een paar extra rokken genaaid. Altijd handig als je de rokken bijvoorbeeld wast of als je eens een andere look voor de poppen wilt hebben. In de batikstof zitten verschillende motieven dus die heb ik gebruikt om verschillende uitstralingen te krijgen. 

Het resultaat

Ik vind dat de wajang poppen enorm zijn opgeknapt door de nieuwe rokken. De poppen kloppen nu meer met de bijbehorende stof. En het allerbelangrijkste is dat de eigenaar, onze vriend enorm blij met het resultaat is. Ze staan prachtig in de woonkamer. 

wajang poppen opnieuw bekledenJuf Sas

Benieuwd naar meer blogs, foto’s, reels en (haak)projecten van juf Sas, neem dan ook eens een kijkje op mijn Instagram @hakenmetjufsas en website www.jufsas.com.

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Batik stoffen, BERNINA 480, bijpassend garen, elastiek, kopspelden, Stoffenschaar, veiligheidsspeld
Benodigde producten:
BERNINA 480
BERNINA 480

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam